23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Χατζηδάκης στο θρίλερ του Ecofin, τα νομοσχέδια για ξαπλώστρες και πολυεθνικές και τα ντεσου του deal Motor Oil – Ελλάκτωρ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξέμεινε

Μπορεί τελικά να έκανε «χουνέρια» στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Ορμπαν, αλλά τελικά έκανε και στα «στραβά μάτια». Ετσι ολοκληρώθηκε η Σύνοδος. Όμως όλα αυτά τα «κόλπα» του Ορμπάν πήραν πολύ χρόνο, με αποτέλεσμα να μην συζητηθεί η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Εκτάκτως

Έτσι, λοιπόν, αύριο Τετάρτη συνεδριάζει εκτάκτως το Ecofin – με τηλεδιάσκεψη – για να ολοκληρώσει τα σημεία της συμφωνηθείσας αναθεώρησης. Αν όμως η συζήτηση δεν καταλήξει, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερο έκτακτο Ecofin εντός του Ιανουαρίου. Κι όλα αυτά βεβαίως για να διαμορφωθεί η πρόταση που θα οδηγηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εντός του Ιανουαρίου, η οποία και θα αποφασίσει.

Αμυντικές δαπάνες

Οπως μου έλεγαν αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται η ελληνική πλευρά είναι να μην προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα, εφόσον μία χώρα βρεθεί σε κατάσταση «υψηλού ελλείμματος». Δηλαδή όπως βρέθηκε η Ελλάδα μετά από το 2010…. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι θεωρητικό!

Ανατολικοί

Το θέμα το ανακίνησαν πρωτίστως η Πολωνία, αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν προχωρήσει μετά από την ρωσική εισβολή στην ουκρανία, σε θηριώδεις αμυντικούς εξοπλισμούς και κινδυνεύουν με… μνημόνια!

————–

Ξαπλώστρες!

Εν τω μεταξύ δύο ακόμη νομοσχέδια έχει ετοιμάσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Το ένα – όπως σας έχω ενημερώσει – αφορά τις … ξαπλώστρες! Και είναι προϊόν του αντίστοιχους κινήματος που αναπτύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε αρκετά νησιά – ξεκίνησε από την Πάρο – και όχι μόνο.

Κόλπα…

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μία ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αναφέρεται στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ξέρετε το «κόλπο» με το οποίο οι πολυεθνικοί όμιλοι φοροδιαφεύγουν! Επειδή αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, καταρτίστηκε σχετική οδηγία. Απ΄ ότι μου είπαν – χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες – ότι επιβάλλεται στις πολυεθνικές ενιαίος φόρος 15%. Δεν γνωρίζω αν αυτός ο φόρος αφορά σε μεγαλύτερη φορολογητέα ύλη ή στη σημερινή. Αν είναι το δεύτερο αυτό σημαίνει ότι αποκτούν προνομιακό καθεστώς στην εσωτερική αγορά έναντι των ελληνικών εταιρειών!

Αναβλήθηκε

Αυτό παραλίγο να το μαθαίναμε την Τετάρτη, που είχε προγραμματιστεί τα δύο νομοσχέδια να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο. Ομως αναβλήθηκε τελικά η παρουσίαση τους στο υπουργικό συμβούλιο, διότι τα δύο θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί είναι το νομοσχέδιο για την «οπαδιοκή βία» και το νομοσχέδιο για τα «ιδιωτικά πανεπιστήμια». Κι όπως αντιλαμβάνεστε ο χρόνος συζήτησης δεν είναι απεριόριστος. Ετσι ο κ. Χατζηδάκης τα δύο δικά του νομοσχέδια θα τα εισηγηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι τότε υπομονή….

————–

Το deal

Όπως διαβάσατε από τη στήλη «Il Postino» την περασμένη εβδομάδα και χθες από το INSIDE STORIES το deal ανάμεσα σε Motor Oil και Ελλάκτωρ για την «Anemos» βγήκε στον αέρα…

Ο μεγάλος ενεργειακός όμιλος της Κορίνθου αποκτά εξολοκλήρου τον έλεγχο της θυγατρικής του κατασκευαστικού ομίλου. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακριβώς, υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες με τις συζητήσεις βέβαια των δύο πλευρών να βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Η MORE

Κεντρικό ρόλο στο νέο deal που φέρνει και το εναπομείναν 25% στη Motor Oil παίζει η θυγατρική του ομίλου MORE.

Η «Anemos» περνά σε μία οντότητα με σημαντικά οφέλη για τον όμιλο της Motor Oil. Δεν είναι μόνο το προφανές, ότι η MORE γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και το ό,τι πλέον, όπως μου εξηγεί άνθρωπος που παρακολουθεί το deal από κοντά, θα είναι ένας μέτοχος με τις αποφάσεις να λαμβάνονται γρήγορα, τα δάνεια να ανήκουν σε μία εταιρεία, ενώ και διάφορες ξεχωριστές χρεώσεις και τιμολογήσεις αποφεύγονται.

Ηλέκτωρ

Τώρα ως προς άλλα assets της Ελλάκτωρ, στην οποία θυμίζω ότι η Motor Oil κατέχει το 29,87%, προσώρας δεν εκδηλώνεται κανένα ενδιαφέρον από τον ενεργειακό όμιλο.

Και αναφέρομαι σε assets όπως π.χ. η Ηλέκτωρ.

Τώρα, βέβαια, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται με δεδομένο το ό,τι η Motor Oil μπαίνει πολύ δυναμικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και του περιβάλλοντος…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό