23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο υπαινιγμός… Καραμανλή, οι 6 πυλώνες του ΣΕΒ και τα κέρδη των βιομηχάνων και το κόστος κρατικοποίησης ΔΕΗ και ΕΛΠΕ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης». Με ένα κρεσέντο υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους- ακριβώς το αντίθετο από ότι πολιτεύθηκε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Οι αστερίσκοι στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού ήταν τόσο ευδιάκριτοι, που η ευχή(;) για την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας έμοιαζε σαν … «μυγα στη σούπα»!

Υπεροπλία

Συνεχίζεται από το μιντιακό και πολιτικό σύστημα της Νέας Δημοκρατίας η δημοσκοπική κατίσχυση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι η υπεροπλία είναι προφανής.

Κουμουνδούρου

Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου από τον βαθύ και … πραγματιστικό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μου έλεγε ότι τα πράγματα μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είναι όπως τα παρουσιάζουν. Έλεγε συγκεκριμένα ότι η αφετηρία του κόμματος της πρώην πλέον αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε το 31,5% που έλαβε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ούτε πολύ περισσότερο του Σεπτεμβρίου του 2015 – από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Η αφετηρία

Η πραγματική αφετηρία του είναι το ποσοστό των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019. Δηλαδη το 25,7% – το υπόλοιπο  ως το 31,5% είναι η αντιδεξιά  συσπείρωση της εποχής! Από εκεί ξεκίνησε και ανεβαίνει κατά τις δημοσκοπήσεις με αργό ρυθμό. Αντιθέτως η αφετηρία της Νέας Δημοκρατίας είναι το περίπου 40% που στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και κατεβαίνει. Πόσο; Το εχω ξαναπεί δεν εχω το κληρονομικό χάρισμα. Αλλά κατά τις δημοσκοπήσεις από 5 ως και δέκα μονάδες, χωρίς αναγωγές και εκτιμήσεις. Έχουν σημασία οι αφετηρίες των δύο για να μην δημιουργούνται ψεύτικες εντυπώσεις.

Ο Τσίπρας

Κι από τέτοιες έχουμε δει πολλές στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Επίσης έχει σημασία αυτό που είπε χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Οτι  δηλαδη, ότι οι 5 στους 7 ερωτώμενους δεν απαντούν στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί γιατί το κόμμα του θεωρεί ότι υπό εκτιμάται. Νάχει δίκιο; Θα το ξέρουμε το βράδυ της 21ης Μαΐου. Πάντως – κι αυτό είναι βέβαιο – δεν είναι μόνο «προς τα έξω» αισιόδοξος, αλλα και «προς τα μέσα», δηλαδή στο περιβάλλον της Κουμουνδούρου!

Οι 6 πυλώνες του ΣΕΒ…

Για τον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΣΕΒ, έχουμε γράψει ξανά, δεν είναι το καλύτερο τους να βγαίνουν τακτικά στη δημοσιότητα.

Ακολουθούν μία επικοινωνιακή στατηγική χαμηλού προφίλ. Από ανακοινώσεις Τύπου και συνέδρια μαθαίνουμε τα νέα του κορυφαίου εργοδοτικού συνδέσμου όπως επίσης και τις θέσεις του για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική.

Οι συνεντεύξεις Τύπου είναι κομμένες και η δυνατότητα υποβολής δημοσιογραφικών ερωτήσεων από ελάχιστη έως και ανύπαρκτη…

Όπως και να χει, ο ΣΕΒ φρόντισε σε πρόσφατο μεγάλο οικονομικό φόρουμ να παρουσιάσει μέσω διοικητικών του μελών σε διάσπαρτα πάνελ, τους «έξι πυλώνες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία». Ποιοι είναι αυτοί; «Βιομηχανία, Δεξιότητες, Ισότητα, Καινοτομία, Ενεργειακή Μετάβαση και Επενδύσεις», σύμφωνα με τον Σύνδεσμο.

….τα κέρδη των βιομηχανιών…

Και αφού πιάσαμε το θέμα του ΣΕΒ, να θυμίσω στο σημείο αυτό πως οι μεγάλες οι ελληνικές βιομηχανίες, που είναι και εισηγμένες στο χρηματιστήριο ανακοίνωσαν αυξημένες πωλήσεις και ρεκόρ κερδών.

Και από τη μία πλευρά, είναι θετικό αυτό το γεγονός, καθώς δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προοδεύουν και κερδίζουν αγορές και από την άλλη όμως, προκαλεί έναν προβληματισμό ως προς το αν αυτό το μεγάλο ύψος κερδών οφείλεται και στις υπέρμετρες αυξήσεις των προϊόντων που παράγουν…

Αυξήσεις τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές

…και η κρατική ενίσχυση…

Πάντως παρά την αύξηση και το μέγεθος της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υποστήριξε στη διάρκεια του προαναφερόμενου οικονομικού συνεδρίου: «Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές για το 2030 είναι ενθαρρυντικές, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, που όπως υπογράμμισε, βρίσκονται αντιμέτωπες  με υπαρξιακή κρίση, λόγω του μη ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας στην Ευρώπη»

Και να θυμίσουμε το αίτημα του ΣΕΒ για κρατική στήριξη στις τιμές ενέργειας της εγχώριας βιομηχανίας με πλαφόν στο ρεύμα και το αέριο…

Οι κρατικοποιήσεις

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που πρέπει να έχει το δημόσιο στη ΔΕΗ και την Helleniq Energy φάνηκαν στο debate που δημοσίευσε χθες ο ΟΤ για την ενέργεια.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και με βάση το πρόγραμμα του κόμματος του εννοεί την ανάκτηση του 17% που βρίσκεται σε ιδιώτες επενδυτές ώστε το κράτος να κατέχει το 51%.

Ο ίδιος τόνισε και την ανάγκη επαναφοράς του δημοσίου ελέγχου στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).

Το κόστος

Η γενική γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου επιχειρηματολογώντας υποστήριξε πως η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις δύο επιχειρήσεις είναι ανούσια, ενώ θα προκαλέσει και οικονομική ζημιά στις δύο εταιρείες.

Το στέλεχος της ΝΔ είπε συγκεκριμένα: «Ενώ λοιπόν δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα από την «κρατικοποίηση», το κόστος αυτής για δύο ισχυρές και υγιείς επιχειρήσεις θα ήταν τεράστιο (υπολογίζεται κοντά στο 1 δις) και χωρίς, όπως προεκτέθηκε, κάποιο απτό αποτέλεσμα – θα ήταν κυριολεκτικά πολλά, πεταμένα λεφτά. Παράλληλα όμως θα έστελνε και ένα ηχηρό μήνυμα σε επενδυτές, μεγάλους και μικρούς, Έλληνες και ξένους, ότι αφήνουμε πίσω την επενδυτική κανονικότητα στην οποία βάλαμε την Ελλάδα από το 2019 και ξαναγυρνάμε στην αναξιοπιστία και παλινωδία της περιόδου 2015 – 2018.»

Κι εδώ που τα λέμε το 1 δις. ευρώ δεν είναι και μικρό

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό