19.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Ο τελικός του Μπάκα (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχει υποστεί η ΑΕΚ ήταν ο χαμένος τελικός Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό τη Μεγάλη Τετάρτη 19 Απριλίου του 1995. Ηταν η ήττα με το περίφημο πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας στο 28ο λεπτό της παράτασης του τελικού στο ΟΑΚΑ, όταν ο Κριστόφ Βαζέχα έπεσε μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ και παρέσυρε μαζί του τον Μιχάλη Βλάχο που τον μάρκαρε. Ήταν ένα επιθετικό φάουλ που μετατράπηκε σε πέναλτι (το οποίο αξιοποίησε ο Βαζέχα και έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό) και προκάλεσε σοβαρά επεισόδια, αποχή της ΑΕΚ από την απονομή και βαρείς τιμωρίες της έδρας και παικτών της.

Οι παίκτες, η διοίκηση, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και βέβαια οι οπαδοί ήθελαν πολύ αυτόν τον τίτλο (ο Παναθηναϊκός είχε πάρει εύκολα το πρωτάθλημα, εκμεταλλευόμενος την προσπάθεια της ΑΕΚ στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ με συμμετοχή ελληνικής ομάδας) αλλά η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο 8′, όταν ο Δημήτρης Σαραβάκος εκτέλεσε ψηλά άουτ το πέναλτι που ο ίδιος είχε κερδίσει από τον Αποστολάκη. Ο Σαραβάκος είχε έρθει ένα χρόνο πριν ως ελεύθερος μετά από δέκα χρόνια στον Παναθηναϊκό, ήθελε πολύ να σκοράρει σε βάρος του, αλλά αυτή ακριβώς η λαχτάρα του δεν του επέτρεψε να είναι ήρεμος τη στιγμή της εκτέλεσης…

Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και στο ημίχρονο έγινε το πρώτο ξέσπασμα. Οπαδοί των δύο ομάδων ξεκίνησαν μάχες σχεδόν σώμα με σώμα στις εξέδρες του κάτω διαζώματος, με την αστυνομία απούσα. Την ίδια στιγμή μέσα στη φυσούνα, οι άνθρωποι των δύο ομάδων συμπλέκονταν γενικευμένα, ενώ ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιώργος Βαρδινογιάννης έδειχνε καθαρά ποιος έκανε τότε κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο -και όχι μόνο- τρομοκρατώντας τον… δύστυχο αστυνομικό Ζουμπούλη, επειδή τόλμησε να κάνει τη δουλειά του!

Η βραδιά κύλησε μέσα σε μεγάλη ένταση και νευρικότητα, γεγονός που επηρέασε και τους παίκτες, με αποτέλεσμα να παραμένει το 0-0. Στο 112′ φαινόταν πια ως πολύ πιθανό σενάριο να πάει ο τελικός στα πέναλτι, όπως είχε γίνει και ένα χρόνο (παρά μία μέρα!) νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο και με τους ίδιους αντιπάλους, μετά το 3-3 των 120 λεπτών, με νικητή τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είχαμε διαδικασία πέναλτι, αλλά ένα μόνο πέναλτι. Και αυτό… ανύπαρκτο!

Ο (μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ) Δημήτρης Μάρκος έκανε μια κάθετη μπαλιά προς τον Βαζέχα που είχε στην πλάτη του τον Βλάχο. Τη στιγμή που ο Πολωνός γύρισε το σώμα του προς την εστία έχοντας αγκαλιάσει πίσω από την πλάτη του το σώμα του αντιπάλου του, έπεσε στο έδαφος και μαζί του παρέσυρε τον αμυντικό της ΑΕΚ! Ο Μπάκας ανακάλυψε πέναλτι και όλη η ΑΕΚ έπεσε πάνω του, τη στιγμή που ο κόσμος απαιτούσε από διοίκηση και προπονητή να πάρουν την ομάδα και να φύγουν.

Από το… κυνηγητό των παικτών της ΑΕΚ στον Μπάκα, προέκυψε το σκισμένο μανίκι του διαιτητή και μια κόκκινη κάρτα στον Στέλιο Μανωλά. Ο Βαζέχα εκτέλεσε στο 118′, οι δέκα παίκτες της ΑΕΚ δεν μπόρεσαν να απαντήσουν και έφυγαν για τα αποδυτήρια με την πίκρα της αδικίας. Δεν εμφανίστηκαν ούτε οι μισοί στην απονομή, με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν πολλοί από αυτούς. Στα επόμενα δύο ματς πρωταθλήματος η ΑΕΚ χρειάστηκε ενίσχυση από την δεύτερη ομάδα της, ενώ έπαιξε και ένα εντός έδρας κεκλεισμένων των θυρών. Για την ιστορία, τα εισιτήρια του τελικού ήταν 60.777.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης (73′ Κοπιτσής) Μ Παπαδόπουλος, Σαμπανάτζοβιτς (117′ Μπορμπόκης) Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσάρτας, Κασάπης

Στις 19 Απριλίου

19/4/59 ΑΕΚ-Αρης 1-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)19/4/64 ΑΕΚ-Πανιώνιος 4-2 (Α’ Εθνική)19/4/70 AEK-Ολυμπ. Λευκωσίας 5-1 (Α’ Εθνική)19/4/78 Πανελευσινιακός-AEK 2-4 (Κύπελλο Ελλάδας)19/4/81 AEK-Πανιώνιος 3-1 (Α’ Εθνική)19/4/92 AEK-ΟΦΗ 3-0 (Α’ Εθνική -ρεσιτάλ ποδοσφαίρου και ένα ακόμα βήμα τίτλου με γκολ από τους Μπατίστα, Αλεξανδρή, Δημητριάδη μπροστά σε 25 χιλιάδες θεατές)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό