19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση: Το τέλος ενός εμφυλίου (;), οι κινήσεις Κασσελλάκη και το στίγμα των «6+6»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Παρασκευή (24/11) ξημέρωσε με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει απαλλαχθεί από συμπεριφορές στα όρια της υπονόμευσης – όπως ακριβώς τις χαρακτήριζαν τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συνεργάτες του.

Ήδη προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε πως ναι μεν «δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα», χωρίς όμως να κρύψει ότι η αναμενόμενη διάσπαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής χάρη στο τέλος ενός κύκλου εσωστρέφειας.

Στη νέα αυτή συγκυρία που διαμορφώνεται δυο μήνες μετά την επικράτησή του ο κ. Κασσελάκης καλείται να περιχαρακώσει την σχεδόν «ωραιοποιημένη» αυτή ενότητα στην οποία προσβλέπει. Και στην οποία προσέβλεπε, πριν από τις εσωκομματικές διεργασίες λέγοντας πως θα είχε κάνει πίσω αν υπήρχε το δίλημμα για «προεδρία της Αχτσιόγλου ή διάσπαση» με τους αποχωρήσαντες πάντως να του χρεώνουν χυδαιότητα.

Ούτως ή άλλως πίσω από τις κλειστές πόρτες και τους τείχους της Πολιτικής Γραμματείας, ήρθε αρκετές φορές αντιμέτωπος με την (αυστηρή σε κάποιες περιπτώσεις) κριτική από στελέχη είτε του «προεδρικού» είτε του πιο «ουδέτερου» μπλοκ.

Η κεκλεισμένων των θυρών κριτική στον Κασσελάκη

Ο πρώτος που, κατά πληροφορίες, άνοιξε το χορό της ενδοσκόπησης των πεπραγμένων ήταν ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκρυψε την ενόχλησή του για τον τρόπο που λειτουργεί ενίοτε ο νέος πρόεδρος.

Η υπερβολική έκθεση στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδυαστικά με την έμφαση στην εικόνα παρά στην παραγωγή πολιτικής έφεραν τον κ. από Φάμελο σε αντιπολιτευτική θέση λέγοντας του πως «δεν υπάρχει μόνο επικοινωνία» και ότι «δεν φταίνε μόνο οι αποχωρήσαντες» για ό,τι συμβαίνει στην παράταξη.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαχαριάδης, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, εκτόξευσε τα βέλη του κατά του κ. Κασσελάκη στοχοποιώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Πολάκη. Κατά τα λεγόμενα του «έγιναν τεράστια λάθη» στη διαχείριση της κατάστασης, με αποτέλεσμα «να κερδίσουν οι ακραίοι» και να δημιουργηθούν «διαδικαστικά αδιέξοδα», όπως επίσης «συνθήκες συναισθηματικής ασφυξίας».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εξ αυτών που είχαν «πληγεί» από τις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και ακούμπησε όλη την ηγετική ομάδα επιρρίπτοντας το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για τις δυο φάσεις διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «έγιναν λάθος χειρισμοί, ειδικά με το δημοψήφισμα, την ομιλία και τους χειρισμούς στην Κεντρική Επιτροπή». Κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο «στόχος θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση και η συσπείρωση δυνάμεων, όχι η συρρίκνωση».

Μέσα σ’ όλα αυτά είχε ακουστεί και η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα που εξ αρχής είχε ταχθεί απέναντι στην παραχώρηση «λευκής επιταγής».

Τα δύο ταμπλό

Συνολικά στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκαν δυο πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ νεο-προεδρικών και μερίδας της παλιάς φρουράς των «προεδρικών».

Το ένα αφορούσε το κατά πόσο θα έπρεπε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή γραμμή απέναντι στα στελέχη που αποχώρησαν, με τους περισσότερους πάντως από τους εναπομείναντες στο όργανο να επιτυγχάνουν να μαλακώσουν αισθητά οι τόνοι απέναντι στους «αποστάτες».

Το μπλοκ των στελεχών που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Κασσελάκη επί του δημοψηφίσματος, παραμονή της ΚΕ, κατάφερε να επιβάλλει πιο μετριοπαθείς αναφορές σε σχέση με το μπλοκ των νεο-προεδρικών που επιθυμούσε να υιοθετηθεί η ρητορική Πολάκη και άλλων περί «αποστασίας». Μια ρητορική που είχε υιοθετήσει σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αποχωρήσαντες

Εκ των υστέρων, άλλωστε είχε διεφάνη και μια σαφή διάθεση αποφυγής του «εμφυλίου» από την έτερη πλευρά. Τουλάχιστον αυτό εξέφρασε εξ αρχής ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποστηρίζοντας πως το πραγματικό πρόβλημα στο πολιτικό σκηνικό είναι η έλλειψη αντιπολίτευσης και όχι η όξυνση της «συριζαϊκής» αντιπαράθεσης.

Έχει σημασία βέβαια πως θα κινηθεί εφεξής η νέα κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε από τη διάσπαση. Εντός του Σαββατοκύριακου άλλωστε πρόκειται να γίνει κοινή συνεδρίαση μεταξύ των έντεκα ανεξάρτητων βουλευτών (9+2) προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι γραμμές και να οριστούν οι ρόλοι που θα έχει ο καθένας εκ των ηγετικών στελεχών των δύο τάσεων (6+6, Ομπρέλα) στη Βουλή.

Επόμενο βήμα των ανεξάρτητων βουλευτών από την αριστερή πτέρυγα θα είναι η κατάθεση του αιτήματος για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου άμεσα να μπουν σε διαδικασία αντιπολιτευτικού έργου.

Η ίδρυση του νέου κόμματος

Σταδιακά από εκεί και πέρα θα δρομολογηθούν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν με τελικό προορισμό την ίδρυση του νέου φορέα της κυβερνώσας Αριστεράς με… Ομπρέλα τους όρους της «ανανεωτικής» και «ριζοσπαστικής».

Κατά πληροφορίες έχουν ήδη εντοπιστεί γραφεία στο Νέο Κόσμο προκειμένου να στεγάσουν τη νέα αυτή πρωτοβουλία που μέσα στο επόμενο διάστημα θα γεννηθεί από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός μάλιστα από την έδρα φαίνεται πως έχουν κυκλωθεί στη λίστα των εκκρεμοτήτων του νέου πολιτικού εγχειρήματος, οι άμεσες εκκρεμότητες που θα τοποθετηθούν σε προτεραιότητα.

Ορισμένες εξ αυτών είναι το όνομα, το ακριβές ιδεολογικό στίγμα του προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαφοροποίηση με το «παλιό» και η κατανομή των αρμοδιοτήτων στο Κοινοβούλιο.

Οι ρόλοι των ανεξάρτητων στη Βουλή

Ως επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσιάζεται ο βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά δήλωσή του, άλλωστε, στον ΑΝΤ1, «θέλουμε μια Αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Που θα απευθυνθεί σε όλο το προοδευτικό φάσμα και θα συνενώσει τις δυνάμεις της με τις δυνάμεις από τον χώρο της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και από τον χώρο κινημάτων».

Από ‘κει και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προορίζεται για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, ενώ ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα παίξουν σίγουρα τα ονόματα των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου, χωρίς ν’ αποκλείεται να γίνει κουβέντα τόσο με την Έφη Αχτσιόγλου (που στον Στέφανο Κασσελάκη είχε επικαλεστεί φόρτο εργασίας και κόπωση) όσο και για τη Θεανώ Φωτίου.

Του Νάσου Ηλιόπουλου το όνομα ακούγεται επίσης έντονα για τη θέση του εκπροσώπου του νέου φορέα, καθώς έχει ανάλογη εμπειρία από τη θέση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό