20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται πλάσμα ανάρρωσης σε ασθενείς με Co-19

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Το αναρρωτικό πλάσμα (μετάγγιση πλάσματος αίματος από κάποιον που έχει αναρρώσει από τον co-19) δεν συνιστάται για ασθενείς με Co-19, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρά την αρχική του υπόσχεση, τα τρέχοντα στοιχεία όπως επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. δείχνουν ότι δεν βελτιώνει την επιβίωση ούτε μειώνει την ανάγκη για μηχανικό αερισμό και ότι είναι δαπανηρή και χρονοβόρα η χορήγησή της.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες του Π.Ο.Υ. κάνουν μια ισχυρή σύσταση κατά της χρήσης του πλάσματος ανάρρωσης σε ασθενείς με μη σοβαρή ασθένεια και μια σύσταση κατά της χρήσης του σε ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη ασθένεια, εκτός από το πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής (RCT).

Συγκεκριμένα, οι συστάσεις αυτές, βασίζονται σε στοιχεία από 16 δοκιμές που αφορούσαν 16.236 ασθενείς με μη σοβαρή, σοβαρή και κρίσιμη λοίμωξη Co-19.

Αποτελούν μέρος μιας κατευθυντήριας γραμμής, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τη μεθοδολογική υποστήριξη του MAGIC Eence Ecosystem Foundation, για να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση του co-19 και να βοηθά τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.

Οι οδηγίες διαβίωσης είναι χρήσιμες σε ταχέως εξελισσόμενους ερευνητικούς τομείς όπως το co-19, επειδή επιτρέπουν στους ερευνητές να ενημερώνουν προηγουμένως ελεγμένες και αξιολογημένες περιλήψεις αποδεικτικών στοιχείων καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες πληροφορίες.

Για να κάνει τις συστάσεις της, η επιτροπή εξέτασε έναν συνδυασμό αποδεικτικών στοιχείων που αξιολογούν σχετικά οφέλη και βλάβες, αξίες και προτιμήσεις και ζητήματα σκοπιμότητας.

Η ισχυρή σύσταση για ασθενείς με μη σοβαρή ασθένεια αντικατοπτρίζει την άποψη της επιτροπής ότι η φαρμακευτική θεραπεία σε ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας και άλλα σημαντικά κλινικά αποτελέσματα δεν δικαιολογείται.

Και παρόλο που το πλάσμα ανάρρωσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται συστηματικά σε κανέναν ασθενή, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά νοσούν, η ομάδα αναγνώρισε ότι υπήρχε αρκετή αβεβαιότητα σε ασθενείς με σοβαρή και κρίσιμη ασθένεια ώστε να δικαιολογείται η συνέχιση των RCT.

Σημείωσαν επίσης αρκετές πρακτικές προκλήσεις, όπως την ανάγκη εντοπισμού και δοκιμής πιθανών δοτών, καθώς και συλλογής, αποθήκευσης και χορήγησης πλάσματος δότη, κάτι που, όπως λένε, περιορίζει περαιτέρω τη σκοπιμότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής του.

Αφού εξέτασε διεξοδικά όλες τις πληροφορίες, η ομάδα έκρινε ότι σχεδόν όλοι οι καλά ενημερωμένοι ασθενείς θα επέλεγαν να μην λάβουν πλάσμα ανάρρωσης.

Η νέα αυτή οδηγία προστίθεται σε προηγούμενες συστάσεις για τη χρήση αναστολέων υποδοχέων ιντερλευκίνης-6 και συστηματικών κορτικοστεροειδών για ασθενείς με σοβαρό ή κρίσιμο Co-19. συστάσεις υπό όρους για τη χρήση εξουδετερωτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων σε επιλεγμένους ασθενείς και κατά της χρήσης ιβερμεκτίνης και υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με co-19 ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό