16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε, η Ελλάδα ελπίζει! | Blog – Γιάννης Σαπουντζάκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει για την ιστορική επιστροφή του Παναθηναϊκού σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης που δίνει την ελπίδα στην Ελλάδα πως μπορεί και πάλι να κοιτάξει λίγο ψηλότερα!

Ο Panathinaikos είναι και πάλι εδώ. Το τριφύλλι μετά το ισόπαλο 2-2 με την Ντνίπρο στη Λεωφόρο σφράγισε το εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου θα συναντήσει την Μαρσέιγ με το βλέμμα στα play off της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι πράσινοι συνεχίζουν να ονειρεύονται τo σεντόνι με τα αστέρια, όμως, από σήμερα κιόλας γνωρίζουν πως επιστρέφουν σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και η αλήθεια είναι πως επτά χρόνια, ήταν πολλά. Μετά από το φθινόπωρο της περιόδου 2016/17 και εκείνον τον όμιλο του Europa League με Άγιαξ, Σταντάρ Λιέγης και Θέλτα, στο μεγάλο ραντεβού του Μονακό που σηματοδοτεί και την έναρξη του κυρίως πιάτου των Κυπέλλων Ευρώπης, θα υπάρχει και πάλι μπαλάκι που θα γράφει Panathinaikos.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα βρίσκεται κατ’ ελάχιστον στην κλήρωση των ομίλων του Europa League, ενώ έχει κάθε λόγο να ελπίζει στην υπέρβαση απέναντι στους Γάλλους της Μαρσέιγ. Αυτή η ομάδα του Παναθηναϊκού δείχνει έτοιμη για την μεγάλη πρόκληση που την περιμένει αρχικά στην ιστορική της έδρα την προσεχή εβδομάδα και εν συνεχεία στο μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Με την αποψινή τους ισοπαλία, οι πράσινοι πρόσθεσαν 100 βαθμούς στο σακούλι για την Ελλάδα, πηγαίνοντας την χώρα μας, που προς ώρας διατηρείται στην 19η θέση, στους 20625. Και χρησιμοποιούμε το «προς ώρας» καθώς η Κροατία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 225 βαθμών, με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ να αγωνίζεται στο Καζακστάν την Τετάρτη κόντρα στην Αστάνα, ενώ ακολουθεί την Πέμπτη και μία βραδιά Europa Conference League με την σκυτάλη να πηγαίνει σε ΠΑΟΚ και Άρη από ελληνικής πλευράς, αλλά και τους εκπροσώπους των άμεσων ανταγωνιστών της χώρας μας να έχουν και εκείνοι τις δικές τους μάχες.

Στην πραγματικότητα, η απουσία του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια από τα Κύπελλα Ευρώπης δεν πλήγωσε μόνο τον ίδιο τον σύλλογο. Πλήγωσε και την Ελλάδα. Το τριφύλλι ήταν αυτό που έκανε τη χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της UEFA στην ανατολή της δεύτερης χιλιετίας. Χάρη στον Παναθηναϊκό, η Ελλάδα έστειλε ακόμα και τρεις ομάδες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πράγματα που μπορεί σήμερα να μοιάζουν πολύ μακρινά, ωστόσο, δεν παύουν να αποδίδουν με τρόπο ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει ανάγκη τον Παναθηναϊκό. Και τώρα που οι πράσινοι επέστρεψαν, η Ελλάδα μπορεί και πάλι να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Μπορούμε να ελπίζουμε πως θα σηκωθούμε και πάλι, λίγο ψηλότερα.

Δώδεκα (τουλάχιστον) φθινοπωρινοί αγώνες

Οι πράσινοι έγιναν απόψε ο δεύτερος εκπρόσωπος της χώρας μας, μετά την ΑΕΚ, με εξασφαλισμένη την παρουσία της σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Έτσι, μετά την περσινή καταστροφική για τα ελληνικά χρώματα χρονιά, που μόνο ο Ολυμπιακός συνέχισε το φθινόπωρο στα Κύπελλα Ευρώπης, η Ελλάδα έχει μίνιμουμ δώδεκα αγώνες από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τα Χριστούγεννα. Αρκεί μία πρόκριση στον Ολυμπιακό, είτε στο Europa League, είτε στο Europa Conference League, για να προστεθούν άλλοι έξι από πλευράς ερυθρόλευκων. Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί τι θα κάνουν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, που σε αντίθεση με τους Πειραιώτες, δεν έχουν περιθώριο λάθους.

Ο Παναθηναϊκός θα έχει και πάλι δικό του συντελεστή

Οι πράσινοι γνωρίζουν από σήμερα πως την φετινή σεζόν θα έχουν κατ΄ ελάχιστον 3000 βαθμούς από την παρουσία τους στους ομίλους του Europa League. Σε συνδυασμό με τους 2000 βαθμούς που κατέκτησαν την περσινή σεζόν μετά τον αποκλεισμό τους από την Σλάβια Πράγας στον τρίτο προκριματικό του Europa Conference League, θα φτάσουν μίνιμουμ τους 5000 στο σύνολο της πενταετίας. Έτσι, θα χτίσουν και πάλι τον δικό τους συντελεστή, ξεφεύγοντας από τον ελληνικό. Να σημειωθεί εδώ, πως αν οι Πράσινοι είχαν κερδίσει και δεύτερη φορά την Ντνίπρο, δεν θα είχαν προσφέρει κάτι στον εαυτό τους από βαθμολογικής άποψης. Θα είχαν βοηθήσει μονάχα την συγκομιδή της Ελλάδας.

Στα προκριματικά οι σύλλογοι δεν επιβραβεύονται για τα θετικά τους αποτελέσματα και το… ταμείο γίνεται ανάλογα με την φάση στην οποία θα αποκλειστούν από την συνέχεια της διοργάνωσης στην οποία συμμετέχουν. Θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και σίγουρα ανάλογη παρουσία και τα επόμενα χρόνια προκειμένου το τριφύλλι να επιστρέψει στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας των συλλόγων, όμως, το σίγουρο είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι εδώ! Και αυτό, πλέον, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό