15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο κρητικός γάμος, ένα βελούδινο διαζύγιο και το ναυάγιο της ΚΕΔΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχουμε χαρές. Περί τα τέλη Αυγούστου θα γίνει γάμος και μάλιστα στην Κρήτη. Υποθέτω ότι κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει να σκαρφίζονται μαντινάδες και επειδή θέλω να τους βοηθήσω έχω πρόταση: Στην Κρήτη πάει η λεβεντιά/ και η αντρειοσύνη αντάμα,/ και μαντινάδα γίνεται/ το γέλιο και το κλάμα.

Τον τόπο καταγωγής του διάλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης για να παντρευτεί τον Τάιλερ Μακμπέθ, κάτι που είχαν κάνει και στις ΗΠΑ. Υποθέτω ο γάμος στην Ελλάδα γίνεται για λόγους επιβεβαίωσης και επειδή πάντα είναι ευπρόσδεκτη η χαρά. Μαθαίνω μάλιστα ήδη έχουν ενημερωθεί συγγενείς και φίλοι στις ΗΠΑ για να κανονίσουν τα του ταξιδιού τους.

Η πληροφορία βέβαια έχει κινήσει το ενδιαφέρον των στελεχών του Σύριζα, μια και δείχνει για μια ακόμα φορά πως ο κ. Κασσελάκης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχει αποφασίσει να μείνει στην χώρα και βέβαια στην ηγεσία του κόμματος. Θα μου πείτε, τώρα που «καθάρισε» τους αντιδρώντες που αποδείχθηκαν «κότες» στο συνέδριο (όπως λέει και φίλος μου σύνεδρος), αγόρασε και σπίτι δυο εκατομμύριων, θα μετακομίσει; Φυσικά όχι. Άλλωστε όπως λέει και μια άλλη μαντινάδα «έρωτας κι η λεβεντιά στην Κρήτη κατοικούνε/ γιατί εκεί ευδοκιμούν κι όλο το χρόνο ανθούνε». Μακάρι.

Στο μυαλό του Αλέξη

Αν ήμουν ο Αλέξης Τσίπρας, αυτές τις μέρες δεν θα προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τον «άλλοτε κολλητό μου» Νίκο Παππά. Και αυτό, γιατί όπως μαθαίνω ο πρώην υπουργός (και για να μην ξεχνάμε καταδικασμένος για το ατιμωτικό αδίκημα για ένα δημόσιο πρόσωπο της παράβασης καθήκοντος, με 13-0) τις τελευταίες μέρες «πνέει μένεα» κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Όπως λέει δεξιά και αριστερά, προσπάθησε να τον «αδειάσει» με την ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν περιέλαβε ως λάθος της διακυβέρνησης του τον νόμο για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών. Η φράση αυτή, λένε όσοι ξέρουν, ήταν κάτι που μάλλον ολοκλήρωσε τις παγωμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις των άλλοτε στενών φίλων και συντρόφων. Ο ίδιος και συνεργάτες του λένε σε όλους τους τόνους πως όλη η διαδικασία είχε συμφωνηθεί σε συζητήσεις με τον Αλ. Τσίπρα και δήλωνε τότε ικανοποιημένος που «αναγκάσαμε τους καναλάρχες να μπουν στην σχετική διαδικασία»…..

Γιαυτό και ο Α. Τσίπρας, σκέφτεται, όπως λένε συνομιλητές του, μήπως μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα, ξεκινήσει την διαδικασία ίδρυσης νέου σχήματος, κεντροαριστερής κατεύθυνσης, πετώντας έξω «τα βαρίδια» του παρελθόντος…..

Βελούδινο διαζύγιο

Μαθαίνω ότι πρώην υπουργός και μάλιστα από τα πολύ γνωστά ονόματα που έχει διατελέσει και σε άλλη μεγάλη θέση στο εξωτερικό, χώρισε πριν μερικούς μήνες στα σιωπηρά, μετά από καμμιά τριανταριά χρόνια γάμου. Το διαζύγιο πάντως ήταν βελούδινο, αφού μάλιστα στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, η πρώην σύζυγος βρέθηκε δίπλα του σε κάποιες προεκλογικές περιοδείες

Μικρά στρατόπεδα

Να κλείσει τα μικρά στρατόπεδα που δεν εξυπηρετούν καμμιά επιχειρησιακή ανάγκη, πάρα μόνον ανάγκες (οικονομικές και άλλες) τοπικών κοινωνιών έχει αποφασίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, όπως είπε και σε πρόσφατη συνέντευξη του. «Μονάδες με μικρό ανθρώπινο δυναμικό θα πάψουν να υπάρχουν, θα γίνουν συγχωνεύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κάτι βεβαίως που και οι επιτελείς του ΓΕΣ το βρίσκουν θετικότατο. Βέβαια, θα υπάρξουν παράπονα τοπικών βουλευτών, αλλά ο υπουργός μαθαίνω είναι έτοιμος να τα αντιμετωπίσει.

Στον κόσμο του

Σας ενημέρωσα από χθες για την ήττα του δήμαρχου Αθηναίων στην ΚΕΔΕ, μια ήττα που μάλλον δεν δυσαρέστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες του, όπως και χθες σας εξήγησα. Ο κ Δούκας πάντως μάλλον δεν είδε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας ως ήταν και ας έχασε με …36 μονάδες διαφορά από τον Λ. Κυρίζογλου. Μόνον έτσι εξηγείται πως μετά την πανηγυρική ήττα του δήλωσε: «Ένα νέο ισχυρό κίνημα αυτοδιοίκησης γεννήθηκε. Ξεκινάμε τώρα». Και βέβαια του έφταιξαν τα συνήθη κατεστημένα και εδραιωμένα συστήματα»! Άμα είναι αισιόδοξος ο άνθρωπος….

Μεγάλες απώλειες

Πάντως στο περιβάλλον του κ. Δούκα, αναζητούν μαθαίνω καμμιά εικοσιπενταριά εκλέκτορες που δεν ψήφισαν το ψηφοδέλτιο του, όπως υπολόγιζαν μια και οι περισσότεροι είχαν εκλεγεί με ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Πρώτοι ύποπτοι, όσοι δήμαρχοι (από την Αττική κυρίως) και δημοτικοί σύμβουλοι, δεν έδωσαν το παρών στην συγκέντρωση που έκανε ο κ. Δούκας το βραδύ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία…

Βέβαια και ο μεγάλος σύμμαχος του Χ. Δούκα, τον Κ. Ζαχαριάδη του Σύριζα, που και αυτός κινήθηκε στην λογική της Ένωσης της κεντροαριστεράς, δεν μπορώ να πω ότι θα είναι ευχαριστημένος από τα εκλογικά αποτελέσματα. Βγήκε τελευταίος και καταϊδρωμένος που λένε από το ψηφοδέλτιο, με 55 σταυρούς, όταν το ψηφοδέλτιο πήρε 155 ψήφους. Δηλαδή τα δυο τρίτα των ψηφοφόρων, μάλλον δεν τον ήθελαν στην διοίκηση. Δεν το λες και επιτυχία…

Προτίμησαν ΚΚΕ

Και κάτι τελευταίο για την ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, εξελέγη στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και είναι μια μεγάλη νίκη του πολιτικού του ΚΚΕ, μια και εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε εκπροσωπήσει στο ανώτατο όργανο της αυτοδιοίκησης. Η εκλογή του όμως έχει δημιουργήσει μουρμούρες στο στρατόπεδο Δούκα, γιατί όπως λένε, τρεις ψηφοφόροι του (μάλλον εκ του στρατοπέδου του Σύριζα) επέλεξαν να ψηφίσουν Πελετίδη, για να εκλεγεί. Έχουν δικαιολογία βέβαια, μια και λένε πως αν δεν έβγαινε ο δήμαρχος Πάτρας η έδρα θα πήγαινε στον πρώτο και ο κ Κυρεζόγλου θα είχε 21 αντί 20 μέλη στο ΔΣ. Μόνον που στο περιβάλλον του δήμαρχου Αθηναίων, δεν ακούγονται ωραία αυτά.

Αποχώρηση Τσάκου

Κλείνουν τα ναυπηγεία Τσάκου στην Ουρουγουάη. Η εταιρεία «Tsakos Industrias Navales» ανακοίνωσε στο Μοντεβιδέο, ότι παρά την βοήθεια της κυβέρνησης της χώρας και των εργαζόμενων δεν βρέθηκε νέα πλωτή δεξαμενή για εργασίες συντήρησης και επισκευών πλοίων και αποφασίστηκε η αναστολή των δραστηριοτήτων και απόλυση περίπου 200 υπαλλήλων. Μετά από ατύχημα στις δεξαμενές τον Δεκέμβριο του 2022, έγιναν προσπάθειες να βρεθεί μια νέα δεξαμενή για να συνεχιστούν οι εργασίες στο λιμάνι του Μοντεβιδέο, αλλά οι σχετικές προσπάθειες δεν απέδωσαν.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες του Ομίλου Τσάκου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, δασών και στην αγορά ακινήτων. Επίσης θα συνεχιστούν οι πολιτιστικές δράσεις του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

Μερισματική πολιτική

Η ανακοίνωση της διοίκησης του (εισηγμένου πλέον) Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για το μέρισμα (0,33 ευρώ) που θα διανείμει για τη χρήση του 2023, μου δίνει την ευκαιρία να επανέλθω σε ένα ενδιαφέρον θέμα, που αφορά την επιβράβευση των μετόχων για τις εταιρείες του ΧΑ. Πρόκειται για μία παράμετρο που είχαμε σχεδόν ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια που επανέρχεται και καθιστά το χρηματιστήριο πόλο έλξης κεφαλαίων αλλά και ευκαιριών για αποδόσεις, που φυσικά υπερβαίνουν αυτές των τραπεζικών καταθέσεων. Και αυτό, πέραν φυσικά της απόδοσης της μετοχής, που είναι μία άλλη υπόθεση.

Πόσα δίνουν

Πέρυσι, οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων (επιστροφές, μερίσματα κλπ.) είχαν πλησιάσει τα 3 δισ. ευρώ, ως επί το πλείστον για τη χρήση του 2022. Για φέτος, και με δεδομένη τη δυναμική του 2023 για τις περισσότερες εταιρείες, το ποσό αυτό, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εκ των προτέρων, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4 δισ. Και φυσικά δεν είναι τυχαίο, ότι ήδη, έχοντας κλείσει μόνο δύο μήνες, τα ποσά που είτε διανεμήθηκαν, είτε ανακοινώθηκε ότι θα διανεμηθούν, είτε είχε ανακοινωθεί από πέρυσι ότι θα διανεμηθούν φέτος, βρίσκονται στο επίπεδο του 1 δισ. ευρώ. Εφέτος πάντως από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέρισμα ξεχωρίζουν η Alpha Real Estate με 2,2 ευρώ, η Μytilineos με 1,50, η 3Ε με 0,93 ευρώ, ο ΟΤΕ με 0,71, η Jumbo με 0,6 ευρώ, Ευρωσύμβουλοι 0,06.

Συγχώνευση

Την επόμενη ημέρα της εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού της Entersoft, από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, αναζητεί η αγορά. Και το κυρίαρχο ερώτημα είναι τι σχεδιάζει ο δραστήριος επιχειρηματίας. Όσοι βλέπουν το εύλογο, διάβασαν βέβαια τις ανακοινώσεις ότι η Entersoft διέψευδε πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την πιθανή συγχώνευσή της με την εταιρεία SoftOne, αλλά υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό που λέω είναι ότι ποτέ δεν ήταν περισσότερο βέβαιο το ενδεχόμενο αυτό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό