18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ο κινηματογράφος Ιντεάλ «αποχαιρετά» σήμερα το αθηναϊκό κοινό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας ιστορικός κινηματογράφος της Αθήνας σε λίγες ώρες θα είναι παρελθόν. Σήμερα 29 Δεκεμβρίου ο κινηματογράφος Ιντεάλ, θα φιλοξενήσει την τελευταία του προβολή εδώ και 102 χρόνια. Και αυτή θα είναι η κλασική πλέον ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, Pulp Fiction.

Ύστερα από αυτό, οι διαχειριστές του παλιότερου εν λειτουργία κινηματογράφου της Αθήνας και ίσως και ολόκληρης της χώρας, τα αδέλφια Σπέντζου, θα πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά του χώρου στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση, στον οποίο εκμισθώθηκε ολόκληρο το ιστορικό κτίριο του Τσίλλερ, τμήμα του οποίου είναι και το Ιντεάλ. Οι εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στο φινάλε του αποχαιρετιστήριου αφιερώματός για τον κινηματογράφο με τίτλο «THE LAST PICTURE SHOW», που διήρκεσε κάτι παραπάνω από έναν ολόκληρο μήνα, και προκειμένου να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση όσων θεατών δεν πρόλαβαν να βγάλουν εγκαίρως εισιτήριο για την sold out προβολή της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, μια επαναληπτική προβολή του Pulp Fiction.

Το 4όροφο κτίριο των 8.000 τ.μ. στο οποίο στεγάζεται το Ιντεάλ, είναι ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ. Ο Οργανισμός έκανε διαγωνισμό προκειμένου να εμισθώσει το κτίριο σε επενδυτή με στόχο την ανακαίνισή του και τη μετατροπή του είτε σε κτίριο γραφείων είτε σε ξενοδοχείο 4 αστέρων. Τελικά, το 2022, το κτίριο παραχωρήθηκε στον όμιλο Μήτση και σύμφωνα με την τελική απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού, το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων.

Ο Όμιλος Μήτση μίσθωσε το ακίνητο για 35+10 έτη, με μηνιαίο μίσθωμα 70.000 ευρώ.

Η ιστορία του κτιρίου και του κινηματογράφου Ιντεάλ

Το κτίριο που βρίσκεται στην Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη με πίσω πλευρά στην οδό Φειδίου, σχεδιάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα της πρώτης εκατονταετίας της Αθήνας, Ερνέστο Τσίλλερ, στο τέλος του 19ου αιώνα. Είναι μικτής κατασκευής (πέτρα και σκυρόδεμα), ενώ στο χώρο που αρχικά ήταν η εσωτερική του αυλή, βρίσκεται ο γνωστός κινηματογράφος, επιφάνειας 829,5 τ.μ.

Ο κινηματογράφος ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» και μέσα στα χρόνια του φιλοξένησε μεγάλες ταινίες, αλλά και σπουδαίες παραστάσεις. Με μεγαλοπρεπή αίθουσα, αρχικά είχε 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και το μεγάλο του εξώστη.

Πρωτοπόρο στις τεχνολογικές εξελίξεις, το Ιντεάλ ήταν ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος που εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα, για την εποχή τους, συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Με την εκ βάθρων ανακαίνιση του 1991, το Ιντεάλ «απογειώνεται» σε μία από τις πολυτελέστερες αίθουσες της Ευρώπης. Οι πλαϊνές επιφάνειες της αίθουσας του κινηματογράφου, που έπρεπε να είναι σκούρες για να μην αποσπούν το βλέμμα από την οθόνη, διακοσμούνται με τις γκρι τοιχογραφίες του ζωγράφου και καθηγητή Άγγελου Αντωνόπουλου, και γίνονται παντοτινό σημείο αναφοράς του χώρου.

Το Ιντεάλ διαθέτει τη μεγαλύτερη οθόνη σε μεμονωμένη αίθουσα κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ήταν το πρώτο σινεμά που εγκατέστησε ήχο Dolby SR.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Ποια θα είναι η τύχη του Ιντεάλ;

Στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, το 2022, τονιζόταν ότι όσοι υποψήφιοι επενδυτές είχαν έρθει σε επαφή με τον e-ΕΦΚΑ έβλεπαν θετικά τη διατήρηση της χρήσης της αίθουσας ως κινηματογράφου με ταυτόχρονη αναβάθμιση αυτής, μέσα από την αξιοποίησή της και για θεατρικές παραστάσεις ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ομίλου Μήτση, η χρήση του κινηματογράφου θα διατηρηθεί όμως «θα επεκταθεί η χρήση του» και «θα συνδεθεί με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου».

Μία ανακοίνωση που είχε προκαλέσει μεγάλες επιφυλάξεις και δυσφορία, όχι μόνο στο χώρο του Πολιτισμού αλλά και σε χιλιάδες θαμώνες του σινεμά.

Ταινίες όπως η «Η Σιωπή των Αμνών», «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», «Pulp Fiction» και «Ο Κυνηγός», αποτέλεσαν έργα που άφησαν εποχή κατά την πρεμιέρα τους στο Ιντεάλ.

Ίσως για αυτό, η αποχαιρετιστήρια κίνηση του κινηματογράφου απέναντι στο αθηναϊκό κοινό την «τελευταία» του νύχτα, είναι η προβολή της ταινίας Pulp Fiction.

Ώρα έναρξης: 9 το βράδυ. Ώρα προσέλευσης: 8.15 το βράδυ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό