24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε αγελαδινό γάλα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών βρέθηκε στο γάλα για πρώτη φορά σε «πολύ υψηλές συγκεντρώσεις», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/4) ότι η γρίπη των πτηνών, γνωστή και ως H5N1, βρέθηκε στο φρέσκο γάλα, δηλαδή στο γάλα που δεν περνάει από τις συνήθεις διαδικασίες παστερίωσης για να απαλλαγεί από τα βακτήρια.

Σύμφωνα με την DailyMail, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το παστεριωμένο γάλα, το οποίο είναι στάνταρ στα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, εξακολουθεί να είναι ασφαλές. Η γρίπη των πτηνών έχει αυξηθεί σε αγελάδες και κοτόπουλα σε όλες τις ΗΠΑ, με τα ζώα σε 29 φάρμες σε οκτώ πολιτείες να έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το CDC.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δόκτωρ Darin Detwiler, πρώην σύμβουλος του FDA και του USDA για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε στην DailyMail ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αποφεύγουν τα σπάνια κρέατα και τα αυγά όσο διαρκεί η επιδημία στα βοοειδή, καθώς τα ακατάλληλα μαγειρεμένα ζωικά προϊόντα είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν ιούς και βακτήρια.

Η γρίπη των πτηνών Α(Η5Ν1) εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1996, αλλά από το 2020 και μετά, ο αριθμός των κρουσμάτων στα πτηνά έχει αυξηθεί εκθετικά, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των μολυσμένων θηλαστικών. Το στέλεχος του ιού έχει οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες εκατομμύρια πουλερικά, ενώ έχουν μολυνθεί επίσης άγρια πτηνά και θηλαστικά της ξηράς και της θάλασσας.

Οι αγελάδες και οι κατσίκες προστέθηκαν στον κατάλογο τον περασμένο μήνα – μια εξέλιξη που εξέπληξε τους ειδικούς, επειδή δεν θεωρούνταν ότι είναι ευαίσθητες σε αυτόν τον τύπο γρίπης. 

Μολύνθηκε εργάτης σε φάρμα

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας εργάτης γαλακτοκομικής φάρμας στο Τέξας έγινε ο δεύτερος Αμερικανός που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών. Το CDC αναφέρει ότι ο ασθενής είχε μια «ήπια» λοίμωξη με ένα μόνο σύμπτωμα – φλεγμονή του ματιού – και έχει αναφέρει ότι απομονώθηκε και «αναρρώνει καλά». Επίσης, αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και δεν πιστεύεται ότι έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλον άνθρωπο.

Ο δρ Wenqing Zhang, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος γρίπης του ΠΟΥ, δήλωσε: «Το κρούσμα στο Τέξας είναι η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από γρίπη των πτηνών από αγελάδα».  

«Η μετάδοση από πουλί σε αγελάδα, από αγελάδα σε αγελάδα και από αγελάδα σε πουλί έχει επίσης καταγραφεί κατά τη διάρκεια αυτών των κρουσμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να έχει βρει άλλες οδούς μετάδοσης από ό,τι είχαμε κατανοήσει προηγουμένως». «Τώρα βλέπουμε πολλαπλά κοπάδια αγελάδων να έχουν προσβληθεί σε όλο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ένα ακόμη βήμα διάχυσης του ιού στα θηλαστικά», τονίζει ο καθηγητής.

Ο δρ Ζανγκ δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει «πολύ υψηλή συγκέντρωση του ιού στο φρέσκο γάλα» από μολυσμένες αγελάδες, αλλά οι ειδικοί εξακολουθούν να διερευνούν πόσο ακριβώς μπορεί να επιβιώσει ο ιός στο γάλα. Η υγειονομική υπηρεσία του Τέξας δήλωσε ότι οι μολύνσεις των βοοειδών δεν αποτελούν ανησυχία για την εμπορική προμήθεια γάλακτος, καθώς τα γαλακτοκομεία υποχρεούνται να καταστρέφουν το γάλα από τις άρρωστες αγελάδες. Η παστερίωση σκοτώνει επίσης τον ιό.

Από το 2003 έως την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι είχε καταγράψει 463 θανάτους από 889 ανθρώπινα κρούσματα σε 23 χώρες, γεγονός που τοποθετεί το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων στο 52%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό