17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ανδρουλάκης, ο Λιανός και ο Σκρέκας, το βραχυκύκλωμα των 900 εκ., και γιατί τρίβει τα χέρια της η Cenergy – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Εξέλιξη

Σας ενημέρωσα χθες για το «ασίγαστο πάθος» που «κρυφοκαίει μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννη Λιανού. Την χθεσινή ημέρα είχαμε ακόμη ένα «επεισόδιο» μεταξύ των δύο παραγόντων.

«Σήκωσε το γάντι»

Πιθανόν ο κ. Λιανός έλαβε το μήνυμα της στήλης πως η «αφωνία» είναι σαφής ένδειξη αδυναμίας και «σήκωσε το γάντι». Ανέβασε ένα tweet στο X λέγοντας πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία! Τουθ΄ έστιν μεθερμηνευόμενον ότι «δεν με αφορούν οι πολιτικές σας προτεραιότητες, υπάρχει νομοθεσία για τον ανταγωνισμό»! Μάλιστα.

Ο κ. Ν. Ανδρουλάκης

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται. Πρώτον, διότι κατά τις πληροφορίες μου στις επόμενες θα πέσουν πρόστιμα στις επτά πολυεθνικές εταιρείες και δεύτερον, το μεσημέρι ο κ. Λιανός θα έχει μία επίσκεψη, που είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνει ευτυχή ούτε τον κ. Σκρέκα, αλλά ούτε και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ιωάννης Λιανός

Ο κ. Ν. Νικητιάδης

Πως προέκυψε αυτό; Θα σας το εξηγήσω – το βέβαιο είναι πως … υπεύθυνος για τη συνάντηση είναι ο … πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης! Λοιπόν, σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος τομεάρχης του Χαριλάου Τρικούπη και βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Νίκος Νικητιάδης επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων και εν συνεχεία είχε κλείσει – μέρες πριν – συνάντηση με τον κ. Λιανό.

41%

Όμως η ένταση στη κοινοβουλευτική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού, του κ. Σωκράτη Φάμελλου και του προέδρου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη με το επιχείρημα του … 41%, «αγρίεψε» τον πρόεδρο και αποφάσισε να αναβαθμίσει την τελευταία στιγμή την συνάντηση του με το «μαύρο πρόβατο» της ανεξάρτητης αρχής, συνοδευόμενος από τον Νικητιάδη.

Πολιτική στήριξη;

Δεν γνωρίζω τι θα προκύψει από το ραντεβού των τριών. Σίγουρα όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα κάθεται σε … «αναμμένα κάρβουνα»! Και φυσικά θα προσφέρει – έτσι νομίζω – πολιτική στήριξη στον καθηγητή κ. Λιανό….

—-

Τα φέσια

Μία απίστευτη διοικητική αβλεψία, αδιαφορία, σας αφήνω να βάλετε εσείς τον χαρακτηρισμό, έχει αφήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να αλωνίζουν.

Για την ακρίβεια να αφήνουν στους παρόχους ρεύματος φέσια. Δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και είναι μάλιστα και στο απυρόβλητο…

Στα 900 εκ.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» κ. Γιάννης Μητρόπουλος στη διάρκεια χθεσινού συνέδριου έδωσε για πολλοστή φορά τη διάσταση του προβλήματος.

Όπως είπε ο λεγόμενος ενεργειακός τουρισμός έχει αφήσει χρέη 900 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 60% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το κόλπο είναι απλό: Οι επιτήδειοι μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο χωρίς να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος πριν αλλάξουν εταιρεία.

Και πως τους επιτρέπεται να φεσώνουν τους προμηθευτές; Με απόφαση του ΣτΕ πριν από τρία χρόνια καταργήθηκε υπουργική απόφαση η οποία υποχρέωνε τους καταναλωτές πριν αλλάξουν πάροχο να ρυθμίζουν πρώτα τις οφειλές τους.

Για να δούμε, οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κλείσουν αυτό το «παράθυρο»…;

—-

Υπεράκτια αιολικά πάρκα

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα παρουσιάστηκε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και τη διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) το πρόγραμμα ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Όπως ενημερωθήκατε από τον ΟΤ,  η ανάπτυξη των αιολικών σταθερής και πλωτής βάσης στις ελληνικές θάλασσες  μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ με έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δημοσίου με έως και 440 εκ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια περίοδο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης, στηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.

Ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι, αρκεί βέβαια να τρέξει το ελληνικό δημόσιο τις αδειοδοτήσεις αλλά και το κυριότερο να υπάρξει και διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος…

Cenergy Holdings

Από τα μεγάλα αυτά έργα κερδισμένες βγαίνουν μεγάλες αλλά και μεσαίες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων.

Ο όμιλος της Cenergy Holdings στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες «Σωληνουργεία Κορίνθου» και «Ελληνικά Καλώδια» θα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους.

Οι δύο βιομηχανίες με τα εργοστάσια τους έχουν χτυπήσει πλειάδα έργων στις ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς αγορές, ενώ πριν από κάποιους μήνες τα στελέχη τους τόνιζαν και για τις ευκαιρίες που φέρνει στην ελληνική αγορά η πράσινη μετάβαση αλλά και οι επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Η ικανοποίηση

Η ικανοποίηση των ανθρώπων της Cenergy δεν κρύβεται.

Και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της «Σωληνουργεία Κορίνθου» με ανάρτηση του στο LinkedIn επισημαίνει πως το σχέδιο αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα: «Η Cenergy Holdings και οι εταιρείες της Ελληνικά Καλώδια και ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, με μονάδες παραγωγής και παρουσία στην Ελλάδα, είναι έτοιμες να αποτελέσουν πολύτιμο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας, να στηρίξουν την υλοποίηση αυτού του σχεδίου και να φέρουν αξία στην εγχώρια οικονομία», καταλήγει ο κ. Μεντζελόπουλος.

Καλές δουλειές λοιπόν…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό