18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Πώς και γιατί θα μειωθεί το μαξιλάρι

Ειδήσεις Ελλάδα

Η σταδιακή μείωση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία στα τέλη Μαρτίου ανέρχονταν σε 36,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025 που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σταθερότητας «η διατήρηση υψηλού επιπέδου ταμειακών διαθεσίμων, σχεδόν 36,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2024, συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη χαμηλού κόστους αναχρηματοδότησής του και διασφαλίζει την εκπλήρωση των μεσοπρόθεσμων δεσμεύσεων στο πεδίο του χρέους». Ωστόσο «μέσα στα επόμενα χρόνια, τα ταμειακά αποθέματα θα μειωθούν σταδιακά, με στόχο την αποπληρωμή του υπολοίπου του δημόσιου χρέους».

Για φέτος αυτό που αναμένεται είναι, μέχρι το τέλος του έτους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) να ανάψει το πράσινο φως για τη σταδιακή αποδέσμευση των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δικό του δάνειο (9 δισ. ευρώ) και εκδόσεις ομολόγων.

Η σχετική απόφαση η οποία θα προβλέπει το «ξεπάγωμα» του ποσού αυτού σε βάθος τριετίας (περίπου 5 δις. ευρώ ετησίως) αναμένεται εντός του έτους μαζί με το νέο αίτημα της Αθήνας για μία ακόμα πρόωρη αποπληρωμή δόσεων (για τρίτο συνεχόμενο έτος) από το δάνειο του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2026-2027.

Πρόωρη αποπληρωμή 15,9 δισ. ευρώ από το δάνειο των 32,3 δισ. ευρώ

Μετά την πληρωμή φέτος της τρίτης διπλής δόσης, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει πρόωρα 15,9 δισ. ευρώ από το δάνειο των 32,3 δισ. ευρώ. Συνεπώς το υπόλοιπο θα είναι 16,4 δισ. ευρώ.

Για το 2024 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει σχεδιάσει να προχωρήσει σε  :

-μείωση του δανεισμού μέσω των εντόκων γραμματίων προκειμένου να επιμηκυνθεί η μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, που σήμερα είναι τα 17,7 χρόνια. Η σχετική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο στο τέλος του έτους το ύψος του των εντόκων γραμματίων να μειωθεί από τα 11,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 σε περίπου 8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

-πρόωρη αποπληρωμή παλαιών ομολόγων του Δημοσίου που είναι κοντά στη λήξη τους και αντικατάστασή τους με νέες εκδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε επανεκδόσεις ομολόγων και θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια του έτους. Η συγκεκριμένη στρατηγική ξεκίνησε από πέρυσι καθώς οι νέοι τίτλοι είναι πιο ελκυστικοί για τους επενδυτές και βοηθούν στη συμμετοχή τους στις εκδόσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό