18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οργή στην Άγκυρα κατά του Μακρόν για το νέο Ισλαμικό Φόρουμ στη Γαλλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Ψύλου[email protected]

«Αντι-τουρκική κίνηση από τον Μακρόν: θα ανακοινωθεί αύριο η δημιουργία Ισλαμικού Φόρουμ στη Γαλλία, που στρέφεται κατά της Τουρκίας» γράφει η εθνικιστική εφημερίδα Sozcu.

«Πρόκειται για μια κίνηση κατά της Τουρκίας από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα πούλησε μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Ελλάδα και συχνά επικρίνει τον πρόεδρο Ερντογάν» γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του «ριζοσπαστικού Ισλάμ» στη Γαλλία, αποφασίστηκε η ίδρυση ενός κρατικού θεσμού με την επωνυμία “Forum pour l’islam de France” (Forif).

Το Φόρουμ εγκαινιάζεται αύριο και σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου «στόχος της Γαλλικής κυβέρνησης με το Γαλλικό Ισλαμικό Φόρουμ είναι να εμποδίσει την Τουρκία, την Αλγερία και το Μαρόκο να ελέγχουν τους ιμάμηδες που εργάζονται στα τζαμιά στη Γαλλία».

Στη Γαλλία ζουν περίπου 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι και ο πρόεδρος μακρόν Μακρόν στοχεύει με αυτή την κίνηση να αντικρούσει τα επιχειρήματα των ακροδεξιών υποψηφίων προέδρων Μαρίν λε Πεν και Ερίκ Ζεμούρ, που προτάσσουν μια αντιμουσουλμανική και αντιμεταναστευτική πολιτική, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.

Το Φόρουμ είναι ένα όργανο που αποτελείται από θρησκευτικούς παράγοντες και προσωπικότητες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο που επιλέγει το κράτος και συνέρχεται για πρώτη φορά αύριο στο Παρίσι. Στόχος είναι να διασφαλιστεί μια πιο νόμιμη και αποτελεσματική εκπροσώπηση της μουσουλμανικής πίστης και να αντικαταστήσει το CFCM (Γαλλικό Συμβούλιο για τη Μουσουλμανική Λατρεία), το οποίο είχε ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί το 2003. Αυτός ο θεσμός σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Συμβουλίουτης Γαλλικής Εβραϊκής Ένωσης, αλλά δεν λειτούργησε ουσιαστικά, λόγω της αντιπαλότητας διαφόρων μουσουλμανικών ομάδων. Το CFCM  ήταν πάντως ο προνομιακός συνομιλητής της Γαλλικής κυβέρνησης.

Επιλογή των Ιμάμηδων

Το Γαλλικό δίκτυο France Info μεταδίδει ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1.800 ιμάμηδες στη Γαλλία, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν λάβει  καμία εκπαίδευση, αλλά αυτοσυστήνονται ως θρησκευτικοί ηγέτες.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ένας από τους πρώην προέδρους της Γαλλίας, έβαλε αρχικά ένα σχέδιο όπως «να φέρει το Ισλάμ σε μια δομική τάξη» στην ατζέντα του. Ο Σαρκοζί ίδρυσε το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων το 2003. Αυτός ο θεσμός, ο οποίος σχεδιάστηκε ως σύστημα όπως το Συμβούλιο της Γαλλικής Εβραϊκής Ένωσης, διακόπηκε από τις ηγετικές προσπάθειες διαφόρων μουσουλμανικών ομάδων.

Η γαλλική εφημερίδα Led Monde τονίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει νέους συνομιλητές που να εκπροσωπούν τη μουσουλμανική πίστη. Η ομάδα που εργάστηκε για τη συγκρότηση του Φόρουμ ,είναι υπέρ της «σύστασης μιας νέας θρησκευτικής αρχής για το διορισμό και την υποστήριξη ιεροδιδασκαλείων» η οποία «πρέπει να παρουσιάζει εγγυήσεις ανεξαρτησίας, αντιπροσωπευτικότητας και διαφάνειας προκειμένου να αποτελέσει συνομιλητή των δημοσίων αρχών». Αυτή η αρχή «θα προτείνει στις διοικήσεις» εθνικούς ιεροδιδασκάλους, θα καθορίσει τα κριτήρια για την επιλογή τους και θα θέσει στη διάθεσή τους «θεολογική τεκμηρίωση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό