18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για την υποστήριξη του προέδρου του ΕΛΚ, Μ.Βέμπερ στον Μπερλουσκόνι

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντιδράσεις στη Γερμανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προκαλέσει η κίνηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ να στηρίξει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις ιταλικές εκλογές.

«Τι ήταν αυτό που έκανε τον Μάνφρεντ Βέμπερ να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην προεκλογική του εκστρατεία; Αυτή είναι μια ερώτηση που τίθεται από Ευρωπαίους πολιτικούς αυτές τις μέρες», γράφει η γερμανική Tagesspiegel.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Μάιο, επαίνεσε τον Μπερλουσκόνι σε ένα προεκλογικό βίντεο ως «θεματοφύλακα  της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής στην Ιταλία».

Τώρα, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, η υποστήριξη του Βέμπερ  στον Μπερλουσκόνι φαίνεται διπλά ατυχής, γράφει η γερμανική εφημερίδα. Διότι το «Forza Italia» του Μπερλουσκόνι πήρε μόλις το 8% των ψήφων και είναι το πιο αδύναμο από τα τρία κόμματα της δεξιάς συμμαχίας.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ δεν δίστασε μάλιστα να «καρφώσει» τον Βέμπερ στο twitter , μετά την εκλογική νίκης του ακροδεξιού Fratelli d’Italia της Τζόρτζια Μελόνι: «Αυτοί θα είναι δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη. Είστε ικανοποιημένος, Μάνφρεντ Βέμπερ;»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που είναι επίσης αντιπρόεδρος στη γερμανική  Χριστιανο-κοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU), συνάντησε αντιδράσεις για την κίνησή του αυτή και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. «Η Forza Italia δεν είναι ο συνεργάτης που θεωρούμε σωστό», δήλωσε ο επικεφαλής της CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.«Δεν είναι καθήκον του ΕΛΚ και των αστικών κομμάτων να υποστηρίζουν δεξιές εξτρεμιστικές κυβερνήσεις, αυτό δεν είναι καθήκον μας», πρόσθεσε ο Ζέντερ.

Από τη σκοπιά του Βέμπερ, η προεκλογική υποστήριξη προς τον Μπερλουσκόνι ήταν μια λογική πολιτική κίνηση. 

Ωστόσο, γράφει η Tagesspiegel, στα μάτια πολλών επικριτών, η υποστήριξη του Βέμπερ προς τον Μπερλουσκόνι θύμισε μια άλλη «γκάφα» του προέδρου του ΕΛΚ. Όταν για χρόνια, ο Βέμπερ, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, προστάτευε τους ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz της Ουγγαρίας, παρά το γεγονός ότι αυτοί υπερασπίζονταν αμφίβολα συνταγματικά πρότυπα στη χώρα τους».

Ο Βέμπερ έχει αφήσει ανοιχτό το αν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος του ΕΛΚ στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές το 2024 , καθώς λέγεται ότι θα κάνει άλλη μια προσπάθεια να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της  Κομισιόν. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε το 2019 ,όταν εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό