18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Οι πρώτες εικόνες από τους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς (vid)

Ειδήσεις Ελλάδα

Τριανταεννέα Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Twitter.

Από την πλευρά τους οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (Σιν Μπετ) παρέλαβαν τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθεροι από τη Χαμάς, όπως δήλωσε στο AFP μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών.

Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό από τον ισραηλινό στρατό οι 13 όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο.

«Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας βίντεο από τη στιγμή που οι ισραηλινοί όμηροι περνούν το πέρασμα της Ράφα και παραλαμβάνονται από μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Παρακολουθήστε LIVE εικόνα από το Reuters:

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε το απόγευμα της Παρασκευής (24/11) ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ελεύθεροι και 10 Ταϊλανδοί

Σημειώνεται πως 10 Ταϊλανδοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα στη βάση μιας ξεχωριστής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, δήλωσε ένας αξιωματούχος που γνώριζε για τις συνομιλίες, ο οποίος πρόσθεσε πως οι όμηροι ήταν όλοι άνδρες και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ που αναφέρεται μόνο σε γυναίκες και παιδιά.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του,.

«Μεταξύ των απελευθερωθέντων ομήρων είναι 13 Ισραηλινοί πολίτες – ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα – 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζιντ αλ Ανσάρι, συμπληρώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης «39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές».

Η ξεχωριστή διαπραγματευτική γραμμή άνοιξε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε το Κατάρ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια ειδική συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ταϊλανδών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ξεκίνησε στις 7 το πρωί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, πέραν της ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους, θα επιτραπεί και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή (24/11), στις 07:00.

Νωρίτερα, σήμερα, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Τρεις Παλαιστίνιοι ελεύθεροι για κάθε Ισραηλινό όμηρο

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά. Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Με βάση τη συμφωνία, λίγο μετά τις 16:00 αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό