15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι «νάνοι» πέφτουν στην μάχη κατά των Ρώσων- Τι είναι τα GNOM

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα λένε και «νάνους». Και τώρα πέφτουν στην μάχη της Ουκρανίας κατά της Ρωσικής εισβολής, Τα προϊόντα της εταιρείας Temerland με έδρα τη Ζαπορίζια,  το GNOM  είναι UGV (μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα) ικανά να «κατασκοπεύουν» μυστικές εχθρικές θέσεις αλλά και να παρέχουν υποστήριξη πυρός με πολυβόλο. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία που τα κατασκευάζει, οι «νάνοι» πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της Zaporizhia την επόμενη εβδομάδα.

 Η χρήση ρομπότ μάχης είναι μια καινοτομία στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, οι δύο στρατοί προτιμούσαν τα drones, αλλά με τη σταθεροποίηση των θέσεων μάχης, τα UGV μπορούν να γίνουν μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για την κατασκοπεία του εχθρού.

Τα GNOM έχουν μέγεθος περίπου ενός φούρνου μικροκυμάτων , ζυγίζουν περίπου 50 κιλά και είναι εξοπλισμένα με τροχούς 4×4 και ηλεκτροκινητήρα 5 ίππων. Αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία θα είναι οπλισμένοι με ένα πολυβόλο των 7,62 χλστ .

Σε αντίθεση με τα άλλα UGV, τα GNOM δεν ελέγχονται μέσω ραδιοκυμάτων, γεγονός που τα καθιστά απρόσβλητα σε πιθανές εξωτερικές παρεμβολές.  «Συνδέονται» με τον πιλότο με την βοήθεια οπτικών ινών εμβέλειας 2 χιλιομέτρων.  

 Επιπλέον, έχουν έναν βαθμό αυτονομίας: μπορούν να επιστρέψουν σε μια συγκεκριμένη θέση εάν χαθεί η σύνδεση και χάρις στα εξελιγμένα προγράμματα αυτόματης εκμάθησης, μπορούν να λαμβάνουν «αποφάσεις» όταν χρειάζεται.

Αυτά τα μικρά και θανατηφόρα ρομπότ μπορούν να είναι χρήσιμα για, συλλογή πληροφοριών και αποστολές δολιοφθοράς. Με τα υποπολυβόλα τους, μπορούν επίσης να παρέχουν  υποστήριξη σε καταστάσεις πολύ επικίνδυνες για τον στρατό. Τέλος, τα GNOM μπορούν να εξοπλιστούν με αντιαρματικές νάρκες TM62 ικανές να καταστρέψουν ή και να χτυπήσουν εχθρικά άρματα μάχης.

Η αποτελεσματικότητά τους πάντως, μένει να επιβεβαιωθεί την «ώρα της μάχης».

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό