23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι κινεζικοί υπερυπολογιστές στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσθέτει επτά κινεζικές οντότητες του χώρου των υπερυπολογιστών σε μια «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ με οικονομικές κυρώσεις εξαιτίας αυτού που θεωρείται ως παροχή βοήθειας στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως γράφει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι οι επτά εμπλέκονταν σε «κατασκευή υπερυπολογιστών που χρησιμοποιούνται από τους στρατιωτικούς δρώντες της Κίνας, στις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της και/ή σε προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής».

Το υπουργείο προσθέτει στη «μαύρη λίστα» τις Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών Τζινάν, το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών Σενζέν, το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών Βούξι και το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών Ζενγκτσού.

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, είπε ότι το Πεκίνο θα προβεί στα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εταιρειών του.

«Ο αμερικανικός περιορισμός και η καταστολή δεν μπορούν να συγκρατήσουν την πορεία της κινεζικής επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο την Παρασκευή.

Εταιρείες και άλλοι φορείς/ οντότητες που περιλαμβάνονται στην αμερικανική λίστα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για άδειες από το υπουργείο Άμυνας όταν επιθυμούν να παραλάβουν αντικείμενα από προμηθευτές στις ΗΠΑ.

«Οι δυνατότητες υπερυπολογιστών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών- ίσως σχεδόν όλων – των σύγχρονων όπλων και συστημάτων εθνικής ασφαλείας, όπως πυρηνικά και πολυηχητικά όπλα» τόνισε η Τζίνα Ραϊμόντο, υπουργός Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό