20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι επιστήμονες όμως ακόμα ανησυχούν

Ειδήσεις Ελλάδα

Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο μαζί με την κλιματική αλλαγή, έχει «εκτοξεύσει» τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε νέα υψηλά ρεκόρ, έληξε, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός «κρύωσε σημαντικά» την περασμένη εβδομάδα, ένα ενδεικτικό σημάδι ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει τελειώσει.

Αυτό το φαινόμενο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο έφερε θερμότερα νερά στην επιφάνεια του Ειρηνικού, προσθέτοντας επιπλέον θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Αλλά τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι αβέβαιο, όπως λένε οι ερευνητές.

Μια σειρά από παγκόσμια μηνιαία ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να φοβούνται ότι ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί σε μια νέα φάση ακόμη ταχύτερης κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι μήνες μετά το τέλος του Ελ Νίνιο θα δώσουν μια ισχυρή ένδειξη για το αν οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή ή όχι.

Τι είναι το Ελ Νίνιο

 Κάθε λίγα χρόνια, η έναρξη του Ελ Νίνιο φέρνει δραματικές αλλαγές στον καιρό σε πολλά μέρη του κόσμου. Το κύμα θερμότερου νερού που έρχεται στην επιφάνεια στα ανοικτά των ακτών του Περού στη Νότια Αμερική συνδέεται με αυξημένες ξηρασίες και πλημμύρες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Όλο το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από τρεις διαφορετικές φάσεις, το «καυτό» Ελ Νίνιο, τις ουδέτερες συνθήκες ή μια πιο δροσερή περίοδο που ονομάζεται «Λα Νίνια».

Το Ελ Νίνιο που εκδηλώθηκε πέρσι και φέτος, έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Δεκέμβριο. Το θερμότερο νερό στον Ειρηνικό «έσπρωξε» τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες σε νέα υψηλά, με τον Μάρτιο να γίνεται ο δέκατος μήνας στη σειρά που καταγράφει ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Αλλά τώρα, ίσως πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ο Ελ Νίνιο έφυγε. Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια και σε αυτό οι επιστήμονες διχάζονται.

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να αναπτυχθεί Λα Νίνια μεταξύ Ιουνίου-Αυγούστου και 85% πιθανότητα να συμβεί αυτό μέχρι το φθινόπωρο.

Αλλά το Αυστραλιανό Γραφείο λέει ότι τέτοιες δηλώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή καθώς αναμένουν ότι οι ουδέτερες συνθήκες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

«Καθώς οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες των ωκεανών δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, τα συμπεράσματα για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το φαινόμενο το 2024 που βασίζονται σε γεγονότα του παρελθόντος μπορεί να μην είναι αξιόπιστα», ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες σημειώνουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθοριστεί αν σχηματίζεται Λα Νίνια ή όχι. Μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε καταιγίδες και τυφώνες, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν ότι εάν φτάσει η Λα Νίνια, θα προαναγγείλει μια εξαιρετικά ενεργή περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό.

Το φαινόμενο ψύξης της Λα Νίνια μπορεί επίσης να επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν τον περασμένο χρόνο ήταν κάτι σαν «μυστήριο» για τους επιστήμονες και όχι μία απόδειξη ότι ο πλανήτης έχει περάσει σε μια πιο γρήγορη φάση υπερθέρμανσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό