23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι επικείμενες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού σε Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, «που εκφράστηκε  έμπρακτα από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής με τη συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό», τη στήριξη των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 13.000, θα επαναλάβει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει παράλληλα την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, «θέσεις απαραίτητες για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και θα τονίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που – μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – γίνεται, κατά τον κ. Οικονόμου, « πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Είναι άλλωστε προφανές ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε,  ειδικότερα η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στη σημερινή συζήτηση, στο ξεκίνημα της οποίας θα  συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στην αυριανή συζήτηση θα τεθούν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του, υπογραμμίζοντας πως – παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο – θα πρέπει και η Ε.Ε., καθώς το πρόβλημα αφορά όλους τους λαούς, να λάβει αποτελεσματικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να προκύψει μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

«Ως προς τη σταδιακή απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το περασμένο Φθινόπωρο, προτού καν φανεί στον ορίζοντα η έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα» εξήγησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό