23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι εννέα παραβάσεις που θα σου κοστίσουν ένα μισθό

Ειδήσεις Ελλάδα

Για την Αστυνομία  και τους νόμους του κράτους δεν ισχύει το: «δεν γνωρίζω». Είναι υποχρεωτικό και είμαστε σίγουροι πως ξέρεις τι απαγορεύεται. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ίσως το πρόστιμο για τις παραβάσεις, που κάποιες φορές φτάνει (ή και ξεπερνά) ένα μηνιαίο μισθό.

Εμείς για να σε βοηθήσουμε ψάξαμε στον Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας και βρήκαμε τις παραβάσεις που θα σου κοστίσουν από 700 ευρώ και πάνω.

Παραβίαση σήματος STOP & Υποχρεωτικής Προτεραιότητας

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΚΟΚ, η παραβίαση των σημάτων Stop και αυτό της υποχρεωτικής παραχώρησης προτεραιότητας (ανάποδο τρίγωνο), έχει ποινή προστίμου ύψους 700 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος για 20 μέρες.

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (Πέρασες με κόκκινο;)

Απαγορεύεται η παραβίαση οποιουδήποτε ερυθρού σηματοδότη (από το απλό κόκκινο, μέχρι διπλό παλλόμενο κόκκινο σε διαβάσεις τρένων), σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΚΟΚ και τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για 60 μέρες.

Φωτογραφία Αρχείο : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό που δεν ήξερες είναι πως με το ίδιο πρόστιμο τιμωρούνται και οι οδηγοί που σταματούν πάνω στην διάβαση πεζών, μετά το φανάρι.

Παράνομη προσπέραση

Σίγουρα ξέρεις που και πότε μπορείς να προσπεράσεις. Σε περίπτωση που το κάνεις κάπου που απαγορεύεται (διπλή διαχωριστική, μέσα σε τούνελ, όταν άλλος προσπερνά, πριν ή πάνω σε διάβαση πεζών και τέλος σε στροφή χωρίς ορατότητα) τότε θα ακούσεις την «καμπάνα» των 700 ευρώ. Αυτά τα λέει το άρθρο 17 του ΚΟΚ.

Επικίνδυνοι ελιγμοί

«Σφήνες», «ανάποδα τιμόνια», «σβούρες» και γενικά η… φιγούρα των οδηγικών σου ικανοτήτων που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τους άλλους χρήστες του δρόμου την πληρώνεις.

Φωτογραφία αρχείο: Ταινία The Fast and Furious

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΟΚ, το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και σου παίρνουν επιτόπου το δίπλωμά του για 30 ημέρες.

Προσοχή στις γραμμές των τρένων

Εδώ το άρθρο 26 του ΚΟΚ αναφέρει πως: Οι οδηγοί πρέπει να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή όταν πλησιάζουν ή διασχίζουν σιδηροδρομικές διαβάσεις. Σε περίπτωση μάλιστα που περάσουν από διάβαση τρένου με: STOP, κόκκινο φανάρι, μπάρες με ειδικό σήμα, χωρίς να σταματήσει και να ελέγξει, τότε τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 60 μέρες.

Αναστροφή ή όπισθεν σε αυτοκινητόδρομο

Συχνό φαινόμενο και μάλιστα πολλοί πιστεύουν πως αν ανάψουν τα αλάρμ είναι δικαιολογημένοι. Όμως σύμφωνα με το άρθρο το 29 του ΚΟΚ, οδηγός που κάνει αναστροφή, όπισθεν, σε αυτοκινητόδρομο, οδό ταχείας κυκλοφορίας ή σήραγγα, τιμωρείται με 700 ευρώ πρόστιμο.

Αντικανονικά φώτα

Από το 2000 και μετά όλοι κυκλοφορούσαν με τα φώτα ομίχλης ανοιχτά ακόμη και το απόγευμα. Μέχρι που εμφανίστηκαν τα φώτα xenon. Τότε οι φτηνές μετατροπές ακόμα και σε αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1970 τύφλωναν όποιον κινούνταν απέναντί τους.

Τώρα ήρθαν οι λάμπες led τις οποίες χρησιμοποιούν όλοι χωρίς ρύθμιση και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο κακό. Σύμφωνα με το άρθρο 36 του ΚΟΚ, ο οδηγός που συνεχίζει να κάνει χρήση των φώτων της μεγάλης σκάλας όταν διασταυρώνεται με άλλο αυτοκίνητο, ή όταν πλησιάζει πίσω από προπορευόμενο όχημα, τιμωρείται. Η χρηματική ποινή είναι έως 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για ένα μήνα υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Οδηγείς Μεθυσμένος; Έως 2.000 ευρώ και  φυλάκιση

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ: Αν πιαστείς να οδηγείς υπό την επήρεια μέθης και το αλκοόλ στο αίμα σου είναι στο πάνω από το ανώτερο όριο (1,1 g/l) πληρώνεις έως 1.200 ευρώ, σου παίρνουν το δίπλωμα για 180 ημέρες, έχεις φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών και ακινητοποίηση του αυτοκινήτου. Αν μέσα σε δύο χρόνια ετών σε πιάσουν ξανά να οδηγείς μεθυσμένος, τότε το πρόστιμο φτάνει τις 2.000 ευρώ, έχεις φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και αφαίρεση του διπλώματος για 5 χρόνια.

Προσοχή στις πινακίδες

Είτε τοποθετήσεις, είτε καταστρέψεις πινακίδες σήμανσης, φανάρια ή διαγραμμίσεις (ν.2696/1999 αρθ.10 παρ.8) έχεις πρόστιμο 2000 ευρώ, αλλά και ποινή φυλάκισης έως 12 μήνες

Φωτογραφία Αρχείο : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν πάλι εγκαταστήσεις πινακίδα, αφίσα κ.λπ. η οποία βάζει σε κίνδυνο, όσους κινούνται στο δρόμο (ν.2696/1999 αρθ.10 παρ.9) τότε σε… πιάνει ο νόμος της παράνομης ανάρτησης ή επικόλλησης διαφημιστικών πινακίδων (ν.2696/1999 αρθ.11 παρ.9) και πληρώνεις έως 1500 και έως 10.000 ευρώ εάν γίνει χρήση ανεξίτηλων ουσιών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό