16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι ελληνικές ρίζες, το ταξίδι στην Ελλάδα και το scouting report του

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τζον Πουλακίδας έγινε το πρόσωπο της ημέρας στις ΗΠΑ χάρη στην απίστευτη εμφάνισή του στην νίκη του Γέιλ επί του Όμπερν στο τελικό τουρνουά του NCAA και το SPORT24 τον παρουσιάζει, ενώ αναλύει και το παιχνίδι του με την βοήθεια του Hudl Instat. 

Ο Τζον Πουλακίδας (1.98 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ) είναι πλέον μέρος της επικαιρότητας στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι οδήγησε το Γέιλ (Νο13) στην πρόκριση κόντρα στο πανίσχυρο Όμπερν (Νο4) στο τελικό τουρνουά του NCAA είναι ο λόγος, με τον Ελληνοαμερικανό γκαρντ/φόργουορντ να είναι πλέον το πρόσωπο της ημέρας.

Η March Madness αναδεικνύει πρόσωπα και ιστορίες. Αυτό έκανε και στην περίπτωση του Πουλακίδα, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο προσκήνιο, τραβώντας πάνω του τα βλέμματα.

Το SPORT24 παρουσιάζει τον Ελληνοαμερικανό γκαρντ/φόργουορντ, ενώ αναλύει και το προφίλ του με την βοήθεια του Hudl Instat.

Οι ελληνικές ρίζες, το Γέιλ και το περσινό ταξίδι στην Ελλάδα

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο Τζον Πουλακίδας έχει ελληνικές ρίζες. Είναι Έλληνας δεύτερης γενιάς. Γεννήθηκε στο Νάπερβιλ του Ιλινόις και – με βάση αυτά που αναφέρουν σε αμερικανικά δημοσιεύματα – το μπάσκετ ήταν στο αίμα του, αφού ο πατέρας του είχε παίξει μπάσκετ για έναν χρόνο στο κολέγιο του Νορθ Σέντραλ και ο θείος του στο κολέγιο του Μπράιαρ Κλιφ. Οι γονείς του είναι επιχειρηματίες, έχοντας μία παμπ και ένα εστιατόριο.

Ο Πουλακίδας φοίτησε στο Neuqua Valley High school, όπου γρήγορα απέκτησε την φήμη του καλού σουτέρ με μέσους όρους 17.5 πόντων και 4.6 ριμπάουντ, με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ώρα να επιλέξει κολέγιο να έχει στα χέρια του πάνω από 15 προτάσεις για υποτροφία (σύμφωνα με ένα δημοσίευμα είχε 17), αφού μεταξύ άλλων ήταν άριστος μαθητής. Ανάμεσα στις προτάσεις του υπήρχαν και αυτές από μεγάλα μπασκετικά προγράμματα, όπως το Γουέικ Φόρεστ, το Μπάτλερ και την Μινεσότα. Ο ίδιος το σκέφτηκε αρκετά και τελικά επέλεξε το Γέιλ “επειδή έδειξε το περισσότερο ενδιαφέρον” όπως δήλωσε, αλλά και επειδή το μότο είναι ότι κάνεις μία επιλογή “για τα επόμενα 40 χρόνια της ζωής σου, όχι για τα επόμενα 4”.

Ο Πουλακίδας βρίσκεται στο Γέιλ από την σεζόν 2021/22 (όπου είχε μικρό ρόλο). Από την περσινή σεζόν (2022/23) είναι βασικός και φέτος έχει 13.5 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 40.5% στα τρίποντα σε 31 λεπτά συμμετοχής. Τον περασμένο Αύγουστο μάλιστα βρέθηκε στην Ελλάδα με το Γέιλ, όπου επισκέφτηκε μεταξύ άλλων την Θεσσαλονίκη, τα Μετέωρα, την Αθήνα, ενώ πήγε και στις Θερμοπύλες, την Ακρόπολη, την Πλάκα, την Αίγινα. Είχε μάλιστα μαζί και τους γονεις του. Έδειξε ότι δεν ξεχνάει τις ρίζες του.

Το αγωνιστικό του προφίλ, το καλό σουτ και τα handoff plays

Ο Πουλακίδας είναι αριστερόχειρας. Με ύψος 1.98 μέτρα και καλό κορμί, αγωνίζεται ως σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ. Το σουτ του είναι αυτό που στέκονται οι περισσότεροι, κάτι λογικό δεδομένου ότι την τελευταία διετια σουτάρει με ποσοστό 40% στα τρίποντα (και 43.2% σε Spot Up καταστάσεις φέτος σύμφωνα με το Hudl Instat). Στην πραγματικότητα ωστόσο ο Πουλακίδας είναι αυτό που αποκαλούμε “playmaking wing”. Είναι δηλαδή ένας περιφερειακός που μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσει – παίρνοντας σκριν – τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους συμπαίκτες του, αν και ακόμα έχει δρόμο για να γίνει κύριος δημιουργός.

Ⓒ 2023 YOUNG KWAK/ ASSOCIATED PRESS

Ο Πουλακίδας ξέρει να κινείται καλά χωρίς την μπάλα. Παίρνει καλά τα σκριν μακριά από αυτή (για αυτό και είναι καλός σε off screen καταστάσεις για να σουτάρει). Αυτό όμως που τον βοήθησε να εξελίξει το παιχνίδι του στο Γέιλ είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά συστήματα όπου παίρνει την μπάλα σε καταστάσεις handoff (πάσα χέρι με χέρι δηλαδή). Δεδομένου ότι όποιος τον μαρκάρει πρέπει να έχει υπόψη ότι είναι καλός σουτέρ, αυτό δίνει τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται ο Πουλακίδας ώστε αυτό το handoff να μετατραπεί αυτόματα σε Pick and Roll, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις επιλογές του, αφού είναι και καλός σουτέρ μετά από ντρίμπλα.

Ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ/φόργουορντ δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός. Έχει κάνει μόλις ένα κάρφωμα φέτος. Θέλει δουλειά στα τελειώματά του στο “ζωγραφιστό”. Έχει όμως ένα αρκετά καλό floater στο οπλοστάσίο του το οποίο χρησιμοποιεί ως εναλλακτική λύση. Χρειάζεται δουλειά στην άμυνα, ειδικά σε κατάσταση Pick and Roll. Έχει όμως πολλά καλά στοιχεία γενικά.

Στο τέλος της ημέρας, ο Πουλακίδας είναι ένας καλός παίκτης σε επίπεδο NCAA, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι… viral. Παράλληλα, έχει ακόμα έναν χρόνο φοίτησης στο Κολέγιο, εκτός αν αποφασίσει να δηλώσει διαθεσιμότητα στο NBA Draft 2024 – κάτι που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Και σίγουρα έχει ένα πακέτο που ενδεχομένως – ειδικά αν έχει ή αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο – θα μπορούσε να απασχολήσει το μέλλον τις ελληνικές ομάδες. Υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μέχρι να συμβεί αυτό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό