19.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Οι «άγνωστοι Χ» των αυριανών εκλογών

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα διλήμματα της αυριανής αναμέτρησης έχουν παρουσιάσει αναλυτικά οι πολιτικοί αρχηγοί και πλέον φτάνει η ώρα της κάλπης. Ασφαλή αυτοδυναμία για να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία ζητά ο Κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ για να μπει «φρένο στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου καθεστώτος» ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια στιγμή ο Ν. Ανδρουλάκης εστιάζει την ανάγκη για «ισχυρό ΠΑΣΟΚ».

Αύριο το βράδυ θα έχει δοθεί απάντηση και σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:1. Ποια θα είναι η συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση και αν η μεγάλη διαφορά που υπήρξε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο οδηγήσει σε χαλαρή ψήφο ή και σε αυξημένα ποσοστά αποχής. Τα κομματικά επιτελεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι ψηφοφόροι αυτή την φορά να …πάνε παραλία και όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν το διακύβευμα της κάλπης.

2. Πόσες έδρες θα πάρει τελικά η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί στο στόχο για «ποσοστά καύσωνα», δηλαδή πάνω απο το 40.79% που πήρε στις τελευταίες εκλογές. Όσον αφορά στις έδρες στόχος της Πειραιώς είναι μία άνετη αυτοδυναμία με τουλάχιστον 158 βουλευτές (τόσους είχε η Ν.Δ. στις εκλογές του 2019).

3. Σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια θα είναι η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στην Κουμουνδούρου ξέρουν πως είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα να μην πέσουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% Την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη – που στις τελευταίες εκλογές πήρε 11.46% – θέλει να μειώσει ακόμα περισσότερο την διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ.

4. Τι θα γίνει με τα μικρότερα κόμματα και πόσα από αυτά θα πιάσουν τον πήχη του 3% για να μπουν στην επόμενη Βουλή. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πιθανότατα επτακομματική Βουλή, ωστόσο έντονη είναι η κινητικότητα στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το πως θα διαμορφωθούν τελικά οι συσχετισμοί.

Να σημειωθεί εδώ πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα αλλά ισχύει και το αντίστροφο.

Τα τελευταία προεκλογικά μηνύματα

Χθες το βράδυ έγιναν οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί εστίασαν στο διακύβευμα της επόμενης ημέρας. «Σε αβέβαιους καιρούς, ο τόπος χρειάζεται βέβαιους χειρισμούς. Χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία δεν θα εξαρτάται από εύθραυστες πλειοψηφίες, δεν θα εξαρτάται από πιέσεις, δεν θα εξαρτάται από ισορροπίες» σημείωσε από το Σύνταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει « όσο μεγαλύτερη είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών, τόσο βαρύτερη αισθάνομαι τη δική μου προσωπική ευθύνη».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας- μιλώντας στη Θεσσαλονίκη- αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ανατραπούν οι συσχετισμοί» και κάλεσε τους πολίτες να πάνε στις κάλπες. Όπως είπε «κάθε ψήφος χαμένη για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ψήφος κερδισμένη για τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μητσοτάκη».

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο μίλησε για την μάχη προκειμένου «να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος». Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως ο λαός μπορεί να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά το ΚΚΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό