18.8 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ξεκινά μεγάλη διεθνής έρευνα για τη δράση της χλωροκίνης / υδροξυχλωροκίνης έναντι του κορωνοϊού

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την έναρξη μιας παγκόσμιας έρευνας με την ονομασία COPCOV για την πρόληψη έναντι του κορωνοϊού η οποία θα γίνει με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) και φροντίζουν ασθενείς με COVID-19ανακοίνωσε η ACCORD Healthcare η οποία θα διαθέσει για τη μελέτη 2 εκατομμύρια δισκία υδροξυχλωροκίνης και δύο εκατομμύρια δισκία εικονικού φαρμάκου.

Επικεφαλείς της μελέτης θα είναι Βρετανοί  επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ενώ θα συμμετέχουν και πολλοί εμπειρογνώμονες από πολλές ηπείρους. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Welcome Trust  ένα Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που υποστηρίζει θέματα υγείας και ειδικότερα την έρευνα.

Η υδροξυχλωροκίνη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ένα φάρμακο που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα στην πρόληψη ή/και στη μείωση εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου COVID-19.

Ο Δρ. William Schilling, συνεπικεφαλής ερευνητής και υπεύθυνος καταγραφής λοιμωδών νοσημάτων / μικροβιολογίας στο Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit της Ταϊλάνδης εξηγεί τους λόγους ταχείας έναρξης της παγκόσμιας μελέτης. «Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες και προληπτικά μέτρα καθώς η πανδημία του COVID-19 μεγαλώνει. Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι η χλωροκίνη έχει αντι-ιική δράση ενάντια στο SARS-CoV-2 σε κυτταρική καλλιέργεια, όπως συμβαίνει για το σχετικό SARS-CoV». Ενώ, ο καθηγητής Sir Nicholas White, Wellcome Trust Principal Fellow ιατρός-σύμβουλος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημειώνει ότι  η μελέτη έχει εστιάσει στη χλωροκίνη και τη υδροξυχλωροκίνη καθώς όπως όλα δείχνουν μπορούν να επιβραδύνουν τον ιικό πολλαπλασιασμό σε άτομα που έχουν εκτεθεί, ελαττώνοντας ή εμποδίζοντας τη μόλυνση. Μέχρι σήμερα, η εμπειρία που έχουμε για τα φάρμακα αυτά αφορά στην πρόληψη και θεραπεία της ελονοσίας και των ρευματολογικών παθήσεων. Για αυτό είναι απαραίτητο οι επιστήμονες να δράσουν γρήγορα για να μάθουμε σε μια μεγάλη, οριστική μελέτη, εάν μπορούν να αποτρέψουν το COVID19 και αν αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα είναι ένα άμεσα προσιτό και οικονομικό προληπτικό μέτρο για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο κ. Μάριος Κοσμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WinMedica, αποκλειστικό αντιπρόσωπο την Accord στην Ελλάδα, σημείωσε  ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα κίνηση και οι πληροφορίες που θα εξέλθουν από αυτή τη μελέτη είναι πολύτιμες για τους επιστήμονες.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό