21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησε το Φεστιβάλ Τρύγου στη Νάουσα

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύο χρόνια μετά την βύθιση των φιαλών ξινόμαυρου, έφτασε η ώρα οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, που εκτός από τα ….κελάρια τους επισκέπτονταν συχνά-πυκνά τον ποταμό Αράπιτσα,να κάνουν μια πιλοτική δοκιμή και να «δούμε την πορεία παλαίωσής τους»

Τον Τρυγητή τ’ αμπελουργού, πάνε χαλάλι οι κόποι…λέει ο σοφός λαός και οι αμπελουργοί Νάουσας βρίσκονται ένα βήμα μακριά από το να τo διαπιστώσουν.

Την ίδια στιγμή, μετρούν αντίστροφα τις ώρες, προκειμένου να ανασύρουν από την κοίτη του ιστορικού Αράπιτσα 20 με 30 φιάλες ξινόμαυρου, από τις 500 συνολικά που βύθισαν πριν από δύο χρόνια, με στόχο να διερευνήσουν εάν πετυχαίνει η παλαίωση του κρασιού στα γάργαρα νερά του ποταμού.

Και όλα αυτά, με φόντο το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου (30/8-3/9), που συνδιοργανώνουν στην Νάουσα ο ομώνυμος δήμος, μαζί με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών της περιοχής και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας. 

Αναζητώντας τον δικό τους «θησαυρό»

«Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι κρασιά που βρέθηκαν βυθισμένα από ναυάγια στο Αιγαίο και ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στο νερό, όχι μόνο δεν έχασαν σε γεύση και “αίγλη” τους, αλλά αντίθετα η “εξαφάνισή” τους στον πυθμένα, λειτούργησε ευεργετικά, ώστε να καταστούν από ιδιαίτερα έως και…μοναδικά. Φιλοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με τη βύθιση των δικών μας κρασιών στον ιστορικό ποταμό της Αράπιτσας» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού “Οίνοι ΒΑΕΝΙ Νάουσα”, επικεφαλής των Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών της Ζώνης Ξινόμαυρου Νάουσας και των οινοπαραγωγών Ημαθίας, Γιώργος Φουντούλης.

Υπενθυμίζεται ότι 500 φιάλες κρασιού, τοποθετήθηκαν σε σιδεροπαλέτες, και βυθίστηκαν στην κοίτη του ποταμού της Αράπιτσας -που έχει μεγάλο βάθος και χαμηλές θερμοκρασίες-στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, με σκοπό να διατηρηθούν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον για μια 10ετία. 

Δύο χρόνια μετά την βύθιση των φιαλών ξινόμαυρου, έφτασε η ώρα οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, που εκτός από τα ….κελάρια τους επισκέπτονταν συχνά-πυκνά τον ποταμό Αράπιτσα,να κάνουν μια πιλοτική δοκιμή και να «δούμε την πορεία παλαίωσής τους», υπογραμμίζει ο ίδιος, εκφράζοντας την αγωνία, αλλά και την λαχτάρα των παραγωγών για αυτά τα πρώτα αποτελέσματα.

Μειωμένη κατά 25% αναμένεται η φετινή παραγωγή στην Νάουσα

Ο τρύγος στην περιοχή είναι προ πυλών της έναρξής του στην Νάουσα, και σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη, η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό 25%, κυρίως λόγω πλημμελούς καρπόδεσης ως απόρροια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και λιγότερο συνεπεία ασθενειών, όπως ο περονόσπορος. Βέβαια, όπως σπεύδει να επισημάνει, τα μηνύματα που λαμβάνει από όλη την Ελλάδα αφορούν και σε μεγαλύτερες μειώσεις της παραγωγής, όπως στην ζώνη της Έδεσσας, όπου οι αμπελουργοί μιλούν ήδη για συρρίκνωσή της από 80% έως και 90%. Διευκρινίζει ότι ανάλογα με την περιοχή και τον τόπο καλλιέργειας, τα νούμερα ποικίλουν.

Πάντως, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο εμφανείς, όπως σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει, ότι «καθημερινά δουλεύουμε για την οχύρωση των αμπελώνων μας και αναζητούμε συνεχώς νέες πρακτικές για να παραμείνουμε ζωντανοί στα επόμενα χρόνια».

Έτσι, φέτος οι αμπελουργοί της Νάουσας, έβαλαν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να φροντίσουν τα αμπέλια τους και να γλυτώσουν την παραγωγή τους, και σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη «το κόστος παραγωγής καταγράφηκε αυξημένο σε ποσοστό 40%-50% συγκριτικά με πέρυσι».

Η περιοχή της Νάουσας διαθέτει 22 οινοποιεία και καλλιεργούνται περί τα 4.500 στρέμματα με αμπέλια, με «νούμερο ένα» την ποικιλία του ξινόμαυρου, που εξάγεται σε πάνω από 45 χώρες στον κόσμο. Αναφορικά με τα προγράμματα προώθησης και προβολής του ξινόμαυρου που τρέχουν σε αγορές όπως μεταξύ άλλων των Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και Ιαπωνία, ο ίδιος γνωστοποιεί ότι ήδη από φέτος σημειώθηκαν κάποιες επιτυχίες και «συνεχίζουμε», τονίζει. Μιλώντας για τις πωλήσεις των οινοποιών το 2022, ο ίδιος αναφέρει ότι «τελικά δεν πιάσαμε τα επίπεδα του 2019, αλλά εκτιμώ ότι το 2024 θα το πετύχουμε».

Μεταξύ άλλων, γνωστοποιεί ότι ενεγράφη στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ο Πολιτισμός του Ξινόμαυρου Οίνου Νάουσας» Πενθήμερο μωσαϊκό δράσεων για τον τρύγο και το κρασί από 30/8 

Ξεκίνησε σήμερα το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου στη Νάουσα, το οποίο και αφορά σε ένα  πενθήμερο «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί, μια ανοιχτή  πρόσκληση στους επισκέπτες,  να μυηθούν στην οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της Νάουσας, ακολουθώντας μία σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από σήμερα έως και τις 3 Σεπτεμβρίου του 2023.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Νάουσα αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ένας μοναδικός οινικός προορισμός, όπου ο ταξιδιώτης θα έχει την δυνατότητα ν’ ανακαλύψει τα μυστικά του ξινόμαυρου και τον εντυπωσιακό αμπελώνα της και να επισκεφτεί τα ιστορικά της μνημεία, τις παραδοσιακές γειτονιές της, να ακούσει τους πρωτοπόρους του κρασιού να μιλούν για το ταξίδι τους και να αφεθεί στις μουσικές του τόπου και του κόσμου, μαζί με τη γευσιγνωσία του μοναδικού και παγκόσμια αναγνωρισμένου ξινόμαυρου.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά οι παραγωγικοί και ερασιτεχνικοί σύλλογοι του δήμου Νάουσας, όπως μεταξύ άλλων οι εστιάτορες, ξενοδόχοι, ζαχαροπλάστες, πολιτιστικοί σύλλογοι, οινόφιλοι, εθελοντές, μουσικοί και τα καφέ- μπαρ.

Με βάση το πρόγραμμα εκδηλώσεων που ανακοίνωσε ο δήμος Νάουσας, η τελετή έναρξης του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας, θα γίνει στις 20.00 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της περιοχής, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Μνήμες και Προοπτικές».

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία «Με το Τραγούδι με το Κρασί»: τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα με κοινό σημείο αναφοράς τους το κρασί, ενώνονται σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μπει στην καρδιά και τα χείλη των ακροατών. 

Την Πέμπτη 31/08, θα πραγματοποιηθεί μουσική αφήγηση για τα παιδιά με θέμα «Σταφύλι το σταφύλι» (Υπαίθριος χώρος Αγίας Παρασκευής στις 18.30), ζαχαροπλάστες της πόλης θα προσφέρουν γλυκίσματα τους βασισμένα στο μούστο και το ξινόμαυρο και θα προβληθεί η ταινία «Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής» (αίθουσα Βέτλανς, στις 21:00). Για την Παρασκευή 1/09, μεταξύ άλλων έχει προγραμματιστεί η παράσταση 

«Ο Καραγκιόζης στη γιορτή του κρασιού» (Πλατεία Αλωνίων, στις 20:30).

Το Σάββατο 2/9 στις 10.00, θα γίνει η πρώτη γευστική δοκιμή των κρασιών που βυθίστηκαν στον ιστορικό ποταμό Αράπιτσα, συνοδεία παραδοσιακού μουσικού σχήματος – Βαγγέλης Α. Ψαθάς – ζουρνάς, Σταύρος Μ. Παζαρέντζης – νταούλι.

Μεταξύ άλλων, στις 2/9 θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας με βράβευση των τριών πρώτων νικητών, Wine Street Food με τον Σεφ Β. Καλλίδης να μαγειρεύει μαζί με τους εστιάτορες της Νάουσας και να αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία και ξενάγηση στη Σχολή Αριστοτέλους  – «Ταξίδι στην Ιστορία και τον κόσμο του Κρασιού».

Την Κυριακή, 3/09, το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναπαράσταση Τρύγου, Οινοποιείο Κόκκινου και αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου, Fine Dining, Κτήμα Κυρ-Γιάννη και προβολή ταινίας Portrait of a Land που παρουσιάζει, μέσα από 20 οινοποιεία, την οινοπαραγωγική κοινότητα της περιοχής σε 40 στατικά μονόλεπτα πλάνα. Επισκέψιμα Οινοποιεία και δράσεις 

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Τρύγου τα συμμετέχοντα οινοποιεία θα δέχονται επισκέψεις και θα κάνουν δράσεις, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

– Οινοποιείο Αργατία Σάββατο 2/9 έως Κυριακή 3/9, ώρες 11.00 – 16.00 – Κτήμα Κυρ-Γιάννη Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 11.00 – 18.00Κάθε μέρα κάθετη δοκιμή Ξινόμαυρου 4 εσοδειών (με κράτηση). – Οινοποιείο Δαλαμάρα Τετάρτη 30/8 έως Σάββατο 2/9, ώρες 11.00 – 14.00 Παρασκευή 1/09 Παλαιά Πόλη: Masterclass με τον Κωστή Δαλαμάρα ¨Μια εισαγωγή στον πολυδύναμο χαρακτήρα του ξινόμαυρου” (με κράτηση).- Κτήμα Κελεσίδη Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 10.00 – 15.00 (κατόπιν τηλ. κράτησης) – Οινοποιείο Κόκκινος Τετάρτη 30/8 έως Κυριακή 3/9, ώρες 09.00 – 16.00 – Κτήμα Φουντή Τετάρτη 30/8 έως Παρασκευή 1/9, ώρες 09:00 – 15:00 Σάββατο 2/9 έως Κυριακή 3/9, ώρες 12:00 – 17:00 – Κτήμα Χρυσοχόου Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο 23320 45080 -Kappa WineryΤετάρτη 30.08. έως Σάββατο 02.09, ώρες 11:00-15:00Κυριακή 3/09, 11:00 – 17:00 γευσιγνωσία των Premium κρασιών, μουσική- Συνεταιρισμός Vaeni Τετάρτη 30/8 έως Παρασκευή 1/9, ώρες 08:00 – 15:00 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό