16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νότια Κορέα: Τα σκάνδαλα της πρώτης κυρίας, η πανάκριβη τσάντα Dior και οι κρίσιμες εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει μετατραπεί στη Νότια Κορέα το πανάκριβο δώρο που δέχθηκε η πρώτης κυρία της χώρας. Κρυφή κάμερα τη δείχνει να παραλαμβάνει μία Dior αξίας άνω των 2.000 ευρώ. Δεν ειναι η πρώτη φορά που προκαλεί αντιδράσεις με τη στάση της

Η διαμάχη σχετικά με την φερόμενη αποδοχή μίας πολυτελούς τσάντας από την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας, Κιμ Κέον Χι, προκαλεί κλυδωνισμούς στο κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Iσχύος (PPP). Το υλικό από μία κρυφή κάμερα που κυκλοφόρησε στο τέλος του περασμένου έτους φάνηκε να δείχνει έναν πάστορα να της προσφέρει μια τσάντα Dior. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το σκάνδαλο απειλεί τις προοπτικές του κόμματος του προέδρου Γιουν Σουκ-Γεόλ στις εκλογές του Απριλίου.

Οι ψηφοφόροι θέλουν εξηγήσεις από τον πρόεδρο, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει το θέμα για να του επιτεθεί. Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε από το αριστερό κανάλι στο YouTube Voice of Seoul, αναφέρεται ότι γυρίστηκε κρυφά από τον πάστορα Τσόι-Τζάε Γιάνγκ που χρησιμοποίησε μια κάμερα ενσωματωμένη στο ρολόι του.

Φαινόταν να δείχνει τον κ. Τσόι να περπατά σε ένα κατάστημα για να αγοράσει την δερμάτινη τσάντα, με την απόδειξη να δείχνει οτι στοίχισε 2.200 δολάρια. Στη συνέχεια επισκέπτεται την Covana Contents, μια εταιρεία στη Σεούλ που ανήκει στην πρώτη κυρία, όπου η κυρία Κιμ ρωτά τον πάστορα: «Γιατί μου φέρνεις συνέχεια αυτά τα πράγματα;»

Απόσπασμα από το επίμαχο βίντεο

Η τσάντα φέρεται να δόθηκε στην πρώτη κυρία τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αν και το βίντεο δεν δείχνει ρητά την κυρία Κιμ να δέχεται το δώρο, η Korea Herald ανέφερε ότι το προεδρικό γραφείο επιβεβαίωσε την παραλαβή της τσάντας και είπε ότι «αποθηκεύτηκε ως ιδιοκτησία της κυβέρνησης».

Το γραφείο του προέδρου φέρεται να σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων της χώρας επιθυμεί μια εξήγηση από τον πρόεδρο για τις ενέργειες της συζύγου του. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι το 53% των ερωτηθέντων πίστευε ότι η συμπεριφορά της ήταν ακατάλληλη.

Το σκάνδαλο φουντώνει μόλις τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Νότια Κορέα. Έρχεται επίσης καθώς τα ποσοστά αποδοχής του κ. Γιουν έχουν ανέβει μετά από μία σταθερή πτώση τον περασμένο χρόνο. Ο πολιτικός αναλυτής Rhee Jong-hoon με έδρα τη Σεούλ έκανε λόγο για «πολιτική βόμβα». «Οι κίνδυνοι θα γίνουν μόνο μεγαλύτεροι», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η νομοθεσία της Νότιας Κορέας καθιστά παράνομο για τους δημόσιους αξιωματούχους και τους συζύγους τους να λαμβάνουν δώρα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου γουόν με μία κίνηση ή συνολικά 3 εκατομμυρίων γουόν μέσα σε ένα οικονομικό έτος.

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα έχει εκμεταλλευθεί το θέμα για να επιτεθεί στον πρόεδρο της χώρας και στο κόμμα του. «Δεν έχει νόημα για το προεδρικό γραφείο και το κυβερνών κόμμα να συνεχίσουν να το αγνοούν και με μία συγγνώμη να προσπαθούν να κλείσουν το θέμα», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χονγκ Ικ-Πίο. Και την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης συνέκρινε την πρώτη κυρία με τη «Μαρία Αντουανέτα», τη διαβόητη βασίλισσα της Γαλλίας που ήταν γνωστή για τους υπερβολικούς τρόπους της.

Είναι η τελευταία σε μια σειρά από διαμάχες γύρω από την 51χρονη πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας. Η αντιπολίτευση την κατηγορεί εδώ και καιρό ότι εμπλέκεται σε χειραγώγηση στις τιμές των μετοχών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γιουν άσκησε βέτο σε ένα νομοσχέδιο που ζητούσε να ερευνηθεί η σύζυγός του για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Σεούλ διέλυσε ένα έργο δρόμου ταχείας κυκλοφορίας εν μέσω ισχυρισμών ότι η κατασκευή του θα ωφελούσε οικονομικά την οικογένεια της κυρίας Κιμ αυξάνοντας τις τιμές της γης που κατέχουν. Ο πρόεδρος λέγεται ότι πίεσε τον ηγέτη του κόμματός του Χαν Ντονγκ Χουν να παραιτηθεί αφού σχολίασε ότι η διαμάχη «μπορεί να είναι θέμα που εγείρει δημόσια ανησυχία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό