18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νόμπελ Ιατρικής στους Αμερικανούς Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Αμερικανοί Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2021.

Οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους «μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς η θερμότητα, το κρύο και η μηχανική δύναμη μπορούν να ενεργοποιήσουν τις νευρικές ώσεις που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στον κόσμο γύρω μας», ανέφερε.

«Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου».

Το βραβείο απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και αξίζει 10 εκατομμύρια σουηδικά κορώνες (1,15 εκατομμύρια δολάρια).

Τα βραβεία, για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη, δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν με τη θέληση του Σουηδού εφευρέτη δυναμίτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ. Τα βραβεία άρχισαν να απονέμονται από το 1901, με το οικονομικό βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά το 1969.

Το Νόμπελ Ιατρικής ζει συχνά στη σκιά των Νόμπελ λογοτεχνίας και ειρήνης. Αλλά η ιατρική έχει τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής από την πανδημία του COVID-19 και ορισμένοι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι όσοι ανέπτυξαν εμβόλια για τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να ανταμειφθούν φέτος ή τα επόμενα χρόνια.

Η πανδημία συνεχίζει να «στοιχειώνει» τις τελετές του Νόμπελ, οι οποίες είναι συνήθως γεμάτες μεγαλοπρέπεια και γοητεία του παλιού κόσμου. Το συμπόσιο στη Στοκχόλμη αναβλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εν μέσω έντονων ανησυχιών για τον ιό και τα διεθνή ταξίδια.

Το περσινό βραβείο πήγε στους Αμερικανούς Χάρβεϊ Άλτερ και Τσαρλς Ράις και Βρετανό Μάικλ Χάουτον για εργασία στον εντοπισμό του ιού της ηπατίτιδας C, που προκαλεί κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό