20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ντουμπάι: Ξαφνική συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ντουμπάι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr, οι δύο άνδρες τα είπαν σε πολύ καλό κλίμα, για περίπου δύο με τρία λεπτά.

Δεν έγινε γνωστό τι ειπώθηκε στο τετ α τετ Μητσοτάκη με Στάρμερ. Ούτε αν έγινε αναφορά στο διπλωματικό επεισόδιο με την ακύρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρίσι Σούνακ. Το βέβαιο είναι ότι δεν ήταν προγραμματισμένη η επαφή τους, καθώς συνέβη όταν οι δυο τους βρέθηκαν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.

Επίσης, όσοι ήταν εκείνη την ώρα στο σημείο όπου συναντήθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ηγέτη των Εργατικών, παρατήρησαν ότι οι δύο άνδρες χαμογέλασαν κάποιες στιγμές, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
«Το άφησα πίσω»

Νωρίτερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο συμβάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. «Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν αλλά χρειάζονται δύο για το τανγκό » τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την «απρέπεια» του Βρετανού ομολόγου του να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά το περιστατικό και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη. Σχολίασε ακόμα, ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει, για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν μια μακρά παράδοση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το πρόσφατο ταξίδι στο Λονδίνο, είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Η… ελληνική γραβάτα του Καρόλου

Στο μεταξύ, ελληνικό χρώμα είχε η άφιξη του Βασιλιά Καρόλου στο Expo City καθώς ο Βρετανός γαλαζοαίματος επέλεξε για ακόμη μια φορά να φορέσει γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαίες, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Ο βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε σήμερα στη σύνοδο των COP28 για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι, και κήρυξε τα εγκαίνια της Συνόδου.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες, έχει επιλέξει και άλλες φορές να φορέσει την ίδια γραβάτα προκειμένου να τιμήσει την καταγωγή του. Μάλιστα η στιλιστική του επιλογή προκάλεσε σχόλια, καθώς έγινε λίγες ώρες, μετά το διπλωματικό επεισόδιο στο Λονδίνο όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ματαίωσε τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να μην τεθεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Reuters
Νέα πρόκληση Σούνακ

Την ίδια ώρα, προκαλεί ξανά με τις δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ρίσι Σούνακ υποστήριξε την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, και ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα «κατά τον νόμο». Συγκεκριμένα, στο αεροπλάνο για την Cop28 στο Ντουμπάι, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει.

«Είναι ξεκάθαρο από άποψη νόμου ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον Guardian. «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να γίνουν τα δάνεια πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή», υποστήριξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό