18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ναβάλνι – Μπάιντεν: Ο Πούτιν και οι τραμπούκοι του υπεύθυνοι για τον θάνατό του

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπεύθυνο για τον θάνατο του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν.

Όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εκπλήσσεται αλλά εξοργίζεται από τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. «Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια των πράξεων του Βλαντιμίρ Πούτιν και των τραμπούκων του» δήλωσε o Τζο Μπάιντεν.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι προκάλεσε το θάνατο του Ναβάλνι.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία» επισήμανε στο Χ.

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος. Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του» δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια φρικτή ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι νεκρός διότι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία» έγραψε στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Οπως κανείς άλλος, ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν έπρεπε να πεθάνει» καταγγέλλει.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για μία δημοκρατική Ρωσία. Για τον λόγο αυτόν, ο Πούτιν τον βασάνισε μέχρι θανάτου», έγραψε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέδειξε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και ζήτησε να λογοδοτήσει. «Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

«Ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή υπογραμμίζει μόνο την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει οικοδομήσει ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Βαθιά συγκλονισμένος από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες και πρόσθεσε πως η Μαδρίτη «απαιτεί να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες» του θανάτου του. Σε ανάρτησή του στο X ο Αλμπάρες υπογράμμισε πως ο θάνατος αυτός «συνέβη στη διάρκεια της άδικης φυλάκισής του για πολιτικούς λόγους», ενώ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στους «οικείους του» και «την υποστήριξή του σε αυτούς που εργάζονται για την ελευθερία».

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι έδειξε ως υπεύθυνο του θανάτου του Ναβάλνι τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένοχος ότι αψήφησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν (…) Κλείστηκε στη φυλακή, όπου έζησε σε φρικτές συνθήκες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για όλα αυτά», δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό