18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέες ανακαλύψεις στα ανοιχτά της Αιγύπτου αποκαλύπτουν και την ελληνική παρουσία στην περιοχή

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανατολικά του ναού του Άμμωνα, ανακαλύφθηκε ένα ελληνικό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη που περιείχε χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα

Ο βυθισμένος ναός του θεού  Άμμωνα στα ανοιχτά της Μεσογείου στην Αίγυπτο έκρυβε «θησαυρούς και μυστικά, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM) σε δελτίο τύπου την Τρίτη.

Οι ανακαλύψεις έγιναν από μια υποβρύχια αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον Γάλλο θαλάσσιο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό, στη θέση του ναού του θεού ‘Αμμωνα στην αρχαία πόλη-λιμάνι Θώνις-Ηράκλειο στον Κόλπο Αμπουκίρ, ανέφερε το ινστιτούτο.

Η ομάδα ερεύνησε το νότιο κανάλι της πόλης, όπου τεράστιοι ογκόλιθοι από τον αρχαίο ναό κατέρρευσαν «κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος που χρονολογείται στα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ.», ανέφερε το ινστιτούτο.

Στον ναό του θεού Άμμωνα έρχονταν οι Φαραώ «για να λάβουν τους τίτλους της εξουσίας τους ως παγκόσμιοι βασιλιάδες από τον ανώτατο θεό του αρχαίου αιγυπτιακού πανθέου».

 Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, του Ινστιτούτου, «έχουν ανακαλυφθεί πολύτιμα αντικείμενα που ανήκουν στο θησαυροφυλάκιο του ναού, όπως ασημένια τελετουργικά όργανα, χρυσά κοσμήματα και εύθραυστα δοχεία από αλάβαστρο για αρώματα ή αλοιφές.  Τα αντικείμενα μαρτυρούν τον πλούτο αυτού του ιερού και την ευσέβεια των πρώην κατοίκων της πόλης του λιμανιού».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που διεξήχθησαν από κοινού από την ομάδα του Γκοντιό και το Τμήμα Εναλίων Αρχαιολογίας του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αποκάλυψαν υπόγειες κατασκευές «που υποστηρίζονται από πολύ καλά διατηρημένους ξύλινους στύλους και δοκούς που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.», ανέφερε το ινστιτούτο.

«Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να ανακαλύπτουμε τέτοια ευαίσθητα αντικείμενα, τα οποία επέζησαν άθικτα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού», δήλωσε ο Γκόντιο, ο οποίος είναι πρόεδρος του IEASM και διευθυντής ανασκαφών.

Οι ανακαλύψεις κατέστησαν δυνατές χάρη στην ανάπτυξη και τη χρήση νέων τεχνολογιών γεωφυσικής αναζήτησης που μπορούν να ανιχνεύσουν κοιλότητες και αντικείμενα «θαμμένα κάτω από στρώματα πηλού πάχους πολλών μέτρων», ανέφερε το ινστιτούτο.

Λείψανα και από την ελληνική παρουσία

Ανατολικά του ναού του Άμμωνα, ανακαλύφθηκε ένα ελληνικό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη που περιείχε χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.

«Αυτό δείχνει ότι οι Έλληνες που έκαναν εμπόριο και  έμεναν στην πόλη κατά την εποχή των Φαραώ της δυναστείας των Σαϊτών (664 – 525 π.Χ.) είχαν τα ιερά τους αφιερωμένα στους δικούς τους θεούς», ανέφερε το ινστιτούτο.

Οι ανακαλύψεις ελληνικών όπλων αποκαλύπτουν επίσης την παρουσία Ελλήνων μισθοφόρων στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του IEASM, οι οποίοι  υπερασπίζονταν την πρόσβαση στο Βασίλειο στις εκβολές του Κανοπικού Κλάδου του Νείλου. Αυτός ο κλάδος ήταν ο μεγαλύτερος και ο καλύτερος πλωτός στην αρχαιότητα.

Τα ερείπια της Θώνις-Ηρακλείου βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα, 7 χιλιόμετρα (4,3 μίλια) από τις σημερινές ακτές της Αιγύπτου. Η πόλη ήταν για αιώνες το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ.

Η πόλη ανακαλύφθηκε το 2000 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM).

φωτογραφιών: Franck Goddio/Hilti Foundation

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό