18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει την υποτροπή νωρίτερα από κάθε άλλη μέθοδο

Ειδήσεις Ελλάδα

Νίκος Τσούλος, Μοριακός βιολόγος

Η νέα εξατομικευμένη εξέταση αίματος με την ονομασία Signatera, ήρθε και στην Ελλάδα και η οποία βοηθά στο να εντοπιστεί η υποτροπή του καρκίνου ακόμη και 9 μήνες νωρίτερα από τις παραδοσιακές απεικονιστικές μεθόδους.

Η εξέταση Signatera είναι το πρώτο εργαλείο μοριακής παρακολούθησης του κυκλοφορούντος DNA (ctDNA) στο αίμα παγκοσμίως και το μοναδικό εξατομικευμένο ctDNA τεστ που παρέχει έγκαιρη γνώση με άνω του 99,5% ακρίβεια κλινικής δοκιμής. Η εξέταση πραγματοποιείται αρχικά σε ιστό και οι ανιχνεύσεις πραγματοποιούνται σε αίμα με Celll-Free DNA.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση της υπολειπόμενης νόσου σε μοριακό επίπεδο πριν γίνει μετάσταση. Το 97% των ασθενών με θετικό αποτέλεσμα θα υποτροπιάσουν αν δε λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Με απλά λόγια, η εξέταση εντοπίζει και παρακολουθεί τις μεταλλάξεις όγκου και παρέχει την υψηλότερη ακρίβεια παρακολούθησης της νόσου, ώστε να μπορεί ο ιατρός να αυξήσει ή να μειώσει τη θεραπεία αναλόγως με τα αποτελέσματα που δείχνουν την παρουσία ή την απουσία της υπολειμματικής νόσου.

Σύμφωνα με τον μοριακό βιολόγο Νίκο Τσούλο (συνεργάτη της εταιρείας Genekor, η οποία διαθέτει το Signatera) «Οι γνωστές απεικονιστικές μέθοδοι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα την υποτροπή με αποτέλεσμα το ερώτημα της υποτροπής να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των ασθενών: Πέτυχε η θεραπεία; Επιστρέφει ο καρκίνος; Συνεπώς η γνώση που δίνει η εξέταση στον ιατρό ακόμα και 9 μήνες νωρίτερα από τις απεικονιστικές μεθόδους μπορεί να βοηθήσει στην αμεσότερη  λήψη θεραπευτικών αποφάσεων από το θεράποντα ιατρό». 

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η εξέταση Κατά την Επικουρική Θεραπεία Όταν ο ιατρός πρέπει να αποφασίσει αν οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου Σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ χρειάζονται συμπληρωματική χημειοθεραπεία Όταν ο ιατρός θέλει να αποκλιμακώσει (μειώσει) τη θεραπεία Κατά την Παρακολούθηση Όταν ο ιατρός θέλει να ανιχνεύσει την υπολειπόμενη νόσο με ακρίβεια και αξιόπιστα Όταν ο ιατρός θέλει να εξαλείψει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των καρκινικών δεικτών CEA και να ανιχνεύσει την υποτροπή έγκαιρα, όπου θα είναι και δυνατή η αφαίρεσή της χειρουργικά. Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα 

Ένα θετικό αποτέλεσμα του τεστ υποδεικνύει την παρουσία μοριακής υπολειμματικής νόσου (MRD). Η επανάληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του κατά πόσον το φορτίο της νόσου αυξάνεται ή μειώνεται ως απόκριση στη θεραπεία.

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα υποδεικνύει ότι δεν ανιχνεύθηκε μοριακή υπολειμματική νόσος (MRD). Η επανάληψη του τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί εάν το φορτίο της νόσου παραμένει μη ανιχνεύσιμο ή αυξάνεται για να εντοπιστεί έγκαιρα η υποτροπή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό