21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα αγωγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στην online διαφήμιση

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέοι δικαστικοί μπελάδες για τη Google, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 8 πολιτείες κατέθεσαν αγωγή εναντίον κατηγορώντας την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά των ψηφιακών διαφημίσεων. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η Google εκμεταλλεύεται την δύναμη της καταπιέζοντας τις ιστοσελίδες και τους διαφημιστές που χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία διαφήμισης.

Η συμπεριφορά της Google έχει εξαναγκάσει σημαντικούς ανταγωνιστές της να εγκαταλείψουν την αγορά των εργαλείων διαφήμισης, έχει αποθαρρύνει πιθανούς ανταγωνιστές από την ενασχόληση με αυτόν τον τομέα και έχει αφήσει τους εναπομείναντες ανταγωνιστές στο περιθώριο με ξεκάθαρα άδικο τρόπο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά ακόμη παραπέρα ισχυριζόμενο πως οι διάφορες εξαγορές της Google της έχουν επιτρέψει να αδρανοποιήσουν ή και να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό, εξαναγκάζοντας τις άλλες εταιρείες στην χρήση των δικών της εργαλείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Google να βάζει στην τσέπη της κάτι παραπάνω από το 30% των χρημάτων που ξοδεύονται για online διαφήμιση.

Η απάντηση της Google στην αγωγή ήρθε μέσα από το επίσημο blog της όπου αναφέρει πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιθυμεί να αναιρέσει εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν πριν από 10+ χρόνια. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την αγωγή ως μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία με ανυπολόγιστο κόστος για τους εκδότες, τους διαφημιστές και τους χρήστες. Επιπλέον, θεωρεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί η online διαφήμιση και τονίζει πως ουδέποτε άσκησε πίεση στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Αντ’ αυτού, οι χρήστες τα επιλέγουν επειδή γνωρίζουν πως είναι αποδοτικά. Σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες μεγάλες εταιρείες που πραγματοποιούν κινήσεις στην βιομηχανία της online διαφήμισης, όπως οι Microsoft, Amazon, Apple και TikTok.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε καταθέσει παρόμοια αγωγή κατά της Google και το 2020 με σκοπό να σπάσει το μονοπώλιο της εταιρείας στους τομείς της online αναζήτησης και της online διαφήμισης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα έχουμε τις πρώτες εξελίξεις και από αυτό το μέτωπο.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό