21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νέα έκδοση του «One Hundred Famous Views of Edo» του Hiroshige

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νέα έκδοση είναι σε θήκη και δεμένη με το παραδοσιακό ιαπωνικό στυλ, γνωστό ως stab binding (μια σειρά από τρύπες ανοίγονται στο εξώφυλλο) ενώ η ράχη του βιβλίου είναι ραμμένη με σπάγγο

Από τον 17ο αιώνα έως και όλον τον 19ο, η ιαπωνική τέχνη ukiyo-e – εικόνες του κόσμου που κυλά – εστίαζε σε απεικονίσεις τοπίων, περφόρμερ και παλαιστών σούμο, καθώς και σκηνών από το φολκλόρ και την ιστορία, σε ξυλογραφίες με έντονα χρώματα.

Ο Utagawa Hiroshige (1797-1858), ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αυτής της παράδοσης – και ένας από τους τελευταίους -, φημιζόταν για τα έργα του στα οποία απεικονίζονταν ευθέως αναγνωρίσιμα στοιχεία όπως ανθισμένες κερασιές ή η πανταχού παρούσα χιονοσκέπαστη κορυφή του Φούτζι Γιάμα. Το τελευταίο εγχείρημά του, μια φιλόδοξη σειρά ξυλογραφιών, έγινε γνωστό ως «One Hundred Famous Views of Edo» και απεικονίζει την πόλη που σήμερα είναι το Τόκιο σε όλες τις εποχές. Αυτή τη σειρά ξυλογραφιών παρουσιάζει εκ νέου σε μια εντυπωσιακή έκδοση ο οίκος Taschen Books.

Στη νέα έκδοση, κάθε έργο του καλλιτέχνη συνοδεύεται από κείμενο των συγγραφέων Lorenz Bichler και Melanie Trede, τιμώντας τo τοπίο, την ιστορία της πόλης και τη συμβολή του Hiroshige στην τέχνη ukiyo-e. Οι συγγραφείς αναδεικνύουν το πώς οι πολύχρωμες απεικονίσεις της χώρας επηρέασαν την εικαστική ερμηνεία της Ιαπωνίας από τον Δυτικό κόσμο, αναφερόμενοι στην επιρροή που άσκησε ο «japonisme» στις ευρωπαϊκές διακοσμητικές τέχνες και σε ζωγράφους όπως τους Vincent van Gogh, Edgar Degas και James McNeill Whistler.

Η νέα έκδοση είναι σε θήκη και δεμένη με το παραδοσιακό ιαπωνικό στυλ, γνωστό ως stab binding (μια σειρά από τρύπες ανοίγονται στο εξώφυλλο) ενώ η ράχη του βιβλίου είναι ραμμένη με σπάγγο. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό