16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μπορεί η ασπιρίνη να γίνει όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του εντέρου;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ασπιρίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CANCER της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου που έλαβαν ασπιρίνη είχαν λιγότερη εξάπλωση της νόσου στους λεμφαδένες τους από εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο. Η ασπιρίνη φάνηκε επίσης να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η μελέτη έρχεται σε μια εποχή που τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου, που ξεκινά από το παχύ έντερο ή το ορθό, αυξάνονται κατά 2% ετησίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προβλέπει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου θα σκοτώσει περισσότερους από 53.000 ανθρώπους το 2024, κάνοντας είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και των αποτελεσμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο ακριβής μηχανισμός πίσω από την επίδραση του φαρμάκου στη νόσο έχει παραμείνει ασαφής. Η νέα έρευνα παρέχει νέα εικόνα για αυτόν τον μηχανισμό, είπε η Suneel Kamath, MD, γαστρεντερικός ογκολόγος στην Cleveland Clinic που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Παρόμοια με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που έχει η ασπιρίνη ως ΜΣΑΦ [μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο], η [νέα] μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι η ασπιρίνη μπορεί να προσαρμόσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να είναι πιο προσεκτική για τα καρκινικά κύτταρα και θα τους εξαλείψει καλύτερα», είπε.

Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης ασπιρίνης και του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του ποιος μπορεί να ωφεληθεί από το φάρμακο. «Η χαμηλή δόση ασπιρίνης προκαλεί χαμηλό ποσοστό σοβαρής αιμορραγίας», είπε ο Kamath. «Λόγω του κινδύνου αιμορραγίας, δεν νομίζω ότι θα προτείνουμε ποτέ την ασπιρίνη ως εργαλείο πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ολόκληρο τον πληθυσμό».

Πώς η ασπιρίνη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αναγνωρίσει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα, κατέληξαν οι ερευνητές. Όπως εξήγησε ο Scarpa, η λήψη ασπιρίνης φάνηκε «να βελτίωσε την ικανότητα των κυττάρων να ειδοποιούν άλλα αμυντικά κύτταρα για την παρουσία πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον όγκο».

Ο Kamath είπε ότι αυτό το εύρημα προσθέτει έναν άλλο πιθανό τρόπο με τον οποίο η ασπιρίνη μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του καρκίνου επειδή το φάρμακο εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να εμποδίσει τα καρκινικά κύτταρα να ταξιδέψουν μέσω του αίματος, εξήγησε ο Kamath.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό