21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μονόδρομος η κυβέρνηση μειοψηφίας για τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό

Ειδήσεις Ελλάδα

Κάλεσμα για σχηματισμό κυβέρνησης απηύθυνε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, στον ηγέτη της Δημοκρατικής Συμμαχίας (AD) Λουίς Μοντενέγκρο, αφού η πολυαναμενόμενη καταμέτρηση ψήφων στο εξωτερικό επιβεβαίωσε την ισχνή εκλογική νίκη του κεντροδεξιού μπλοκ.

Ο Μοντενέγκρο κλήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Λισαβόνα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (21/03), όπου ο Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, του πρότεινε επίσημα για να ηγηθεί ενός κυβερνητικού σχηματισμού, ύστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων.

«Το AD κέρδισε τις εκλογές … [έτσι] ο πρόεδρος … αποφάσισε να προτείνει τον Λουίς Μοντενέγκρο ως πρωθυπουργό», ανέφερε σε δήλωση το γραφείο του προέδρου της Πορτογαλίας.

Το AD συγκέντρωσε 80 από τις 230 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 78 έδρες και το ακροδεξιό Chega με 50 έδρες, το οποίο ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια. Ο Μοντενέγκρο δεσμεύτηκε, πριν και μετά τις εκλογές, να μην συνεργαστεί με την Ακροδεξιά, ούτε άτυπα, ωστόσο μόνο η συνεργασία με το ακροδεξιό Chega θα του εξασφάλιζε κυβέρνησης πλειοψηφίας.

Μονόδρομος η συνεργασία με Σοσιαλιστές

Ο Λουίς Μοντενέγκρο εξέφρασε τώρα την επιθυμία «να αναλάβουμε την ηγεσία της κυβέρνησης». Η μόνη του επιλογή είναι να προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στο περίγραμμα ενός νομοθετικού προγράμματος και ενός υπουργικού συμβουλίου που θα μπορούσε να υποστηρίξει στο κοινοβούλιο το κεντροαριστερό κόμμα, σχηματίζοντας έτσι κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα συναντήθηκε και με τον νέο ηγέτη των Σοσιαλιστών, Πέδρο Νούνο Σάντος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα είναι μια «σταθερή, ισχυρή και συμπαγής» αντιπολίτευση, αλλά και μια «υπεύθυνη αντιπολίτευση», «ανοιχτή σε συμφωνίες».

Το PS δεν θα υποστηρίξει προτάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί, είπε, αλλά ούτε και θα αντιταχθεί «όπου υπάρχουν κοινές απόψεις», όπως η ανάγκη αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών υγείας και των αστυνομικών.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ξενοφοβικού Chega προειδοποίησε μετά τη δική του συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρόεδρο, ότι αν το AD συνεχίσει να απορρίπτει έναν συνασπισμό μαζί του, οι ψηφοφόροι θα κατηγορήσουν αναπόφευκτα το κεντροδεξιό κόμμα για οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια προκύψει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό