18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μηνύματα Τσίπρα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Πολλαπλούς αποδέκτες είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με ευρύτερες αναφορές στον προοδευτικό χώρο αλλά και μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής» και εστιάζουν σε μία «νέα αρχή».

Ουσιαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν φθορά της κυβέρνησης λόγω του κύματος ανατιμήσεων και δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουν στη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, ενώ επιδιώκουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Στις δύο ομιλίες που έκανε – στην αρχή και στο τέλος του Συνεδρίου – ο Αλέξης Τσίπρας : 

-Έκανε άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο. Ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους, υπογραμμίζοντας πως  «ούτε  αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής».

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα κατατέθηκαν πέντε προτάσεις για: την ακρίβεια, την εργασία, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική προστασία και τη νέα γενιά αλλά και σε μία μακροπρόθεσμη δέσμευση που είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει πως οι προοδευτικές δυνάμεις  «αν δεν ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις 5+1 προγραμματικες δεσμεύσεις μας, να δεσμευθούν πως δεν θα γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης».

-Έδωσε απάντηση σε όσους δεν συμφωνούσαν με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος (πρόταση που πέρασε με ποσοστό σχεδόν 74%). «Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος.Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό»  σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. 

-Έστειλε μηνύματα και προς τους  «σκληροπυρηνικούς» σχετικά με  «την επόμενη φορά» του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα έρθουμε για να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων μας» σημείωσε και προσέθεσε «θα έρθουμε να καταργήσουμε τα golden boys. Θα έρθουμε να επιβάλουμε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία». Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «δεν θα έρθουμε να ελέγξουμε τη δικαιοσύνη με δικούς μας δικαστές, θα έρθουμε να δώσουμε ανάσα ελευθερίας στη δικαιοσύνη…»

Την πρώτη ημέρα του  συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως έγιναν και λάθη αλλά  τονίζοντας πως «είμαστε περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του λαού μας». Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επισήμανση πως «είμαστε  περήφανοι που είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που άφησε πίσω της γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη και ελλείμματα» . Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό δίνεται και μια απάντηση σε μεμονωμένες αναφορές στο εσωτερικό του κόμματος για το λεγόμενο «μαξιλάρι».

Οι  κάλπες της 15ης Μαΐου 

Τρεις θα είναι οι κάλπες στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνουν στις 15 Μαΐου. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής : 

-Η πρώτη κάλπη θα είναι για την εκλογή προέδρου και θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα 

-Η δεύτερη κάλπη θα  αφορά την Κεντρική Επιτροπή και θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου. Πρόκειται για 61.600 άτομα.

-Η τρίτη κάλπη θα είναι για τις  καταστατικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται πως χθες τροπολογίες υπήρξαν από την Ομπρέλα, που αφορούσαν και τον τρόπο εγγραφής των μελών (για παράδειγμα με αυτοπρόσωπη παρουσία). Για το θέμα αυτό ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες και στο συνέδριο επικράτησαν υψηλοί τόνοι και κλίμα έντασης.

Τελικά αποφασίστηκε τα διαπιστευμένα μέλη του συνεδρίου (4688 άτομα ) να ψηφίσουν για τις καταστατικές αλλαγές στις 15 Μαΐου. Υπενθυμίζεται πως η Ομπρέλα (Ευκ.Τσακαλώτος, Ν. Φίλης , Π. Σκουρλέτης κ.α.) είχε διαφωνήσει με την πρόταση  για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό