15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Με ΔΕΗ η συνέχεια της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τη ΔΕΗ να κάνει το άλμα μετά την ισχυρή πίεση που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σημαντικές βοήθειες από τον δεικτοβαρή ΟΤΕ, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει με κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που δεν είχε καταφέρει από τις αρχές του Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 831,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 835,35 μονάδων (+1,2%) και 828,04 μονάδων (+0,32%). Ο τζίρος ανήλθε στα 40,92 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,69 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 92,76 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,73%, στις  2.001,26 μονάδες, ενώ στο +1,75% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.297,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 521,21 μονάδες.

Αν και κατάφερε να συντηρήσει την ανοδική τροχιά που άρχισε την Παρασκευή, το ΧΑ σήμερα δεν έπεισε ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι μεγαλύτερο προς το κρίσιμο επίπεδο των 850 μονάδων, καθώς και ο τζίρος δεν βοήθησε. Άλλωστε, σε ημέρες αργίας, όπως η σημερινή στη Wall Street, οι προσδοκίες για την εγχώρια αγορά είναι χαμηλές, καθώς λείπει ένα μεγάλο κομμάτι του ημερήσιου τζίρου.

Έτσι, επιβεβαιώνεται ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τώρα βλέπουμε ένα FTSE25 να συντηρείται με 3-4 δεικτοβαρείς τίτλους, με τον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ να κρατάνε χαρακτήρα, έχοντας απορία αν αντιδράσει το σύνολο της αγοράς ή θα τραβήξει πτωτικά και αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η αγορά είναι λογικό να ακολουθεί τους ξένους έχοντας την πεποίθηση πως θα είναι πιο αμυντική στις πτώσεις και πιο επιθετική στην άνοδο. Τα αποτελέσματα τόσο της οικονομίας όσο και των εταιριών έχουν και τη μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές και όχι μόνο πως κινούνται οι ξένες αγορές. Στην παρούσα πτώση πάντως και έχοντας διόρθωση και σε εταιρίες με πολύ καλά αποτελέσματα αλλά και growth δίνεται μία ευκαιρία για κάποιους να πάρουν μεσομακροπρόθεσμες θέσεις και όχι να κάνουν απλά trading.

Την ίδια ώρα πάντως, η αγορά έδειξε να κάνει επιλογή σήμερα στους τίτλους, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο της επιφυλακτικότητας το τελευταίο διάστημα, αν και οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει. Τουναντίον μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής αξιολογήσεων (VP- Senior Credit Officer) του οίκου Moody’s, κ. Νώντας Νικολαΐδης στο capital.gr, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών είναι θετικές και η αξιολόγηση αυτή έχει ενσωματώσει τους κινδύνους από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Απ. Μάνθος, ο τραπεζικός δείκτης περνάει δύσκολες ώρες για άλλη μία φορά, με την τιμή του να έχει αρχίσει να απειλεί το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 520 μονάδων. Μια περιοχή που σε εβδομαδιαία βάση άντεξε στις όποιες ρευστοποιήσεις για πάνω από 350 μέρες.

Στην περίπτωση, όμως, που οι 520 μονάδες καταστρατηγηθούν καθοδικά, τότε τον ενεργό ρόλο στήριξης θα αναλάβει ο τριγωνικός σχηματισμός “Q”, ο οποίος εντοπίζεται λίγο πάνω από τις 500 μονάδες. Πτωτική πυρπόληση και του εν λόγω σχηματισμού θα ανοίξει την πόρτα σε έναν πολύ επικίνδυνο πτωτικό χώρο που απλώνεται έως τις 440 μονάδες, που είχε γράψει τον Φεβρουάριο του 2021.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Λάμδα έκλεισαν με κέρδη 4,46% και 4,38% αντίστοιχα, με τον ΑΔΜΗΕ να ενισχύεται κατά 2,24%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ και ΟΛΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Jumbo, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Motor Oil έχασε 2,87%, με την Quest να υποχωρεί 1,49%. Μικρές απώλειες για την Aegean, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ, Coca Cola, Βιοχάλκο και Τιτάν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό