17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μετά την Avgi, ο Ben και ο Cornelius

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κακοκαιρία Avgi φέρνει, για τις επόμενες 48 ώρες, θυελλώδεις άνεμους, παγωνιά και χιόνια ακόμη και στην Αττική. Το όνομα της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα δεν αποτελεί… έμπνευση της στιγμής από τους μετεωρολόγους. 

Όπως κάνει γνωστό η ΕΜΥ, η ιδέα της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1995 από ομάδα προγνωστών καιρού (WGCEF) των μετεωρολογικών υπηρεσιών. Η ομάδα αυτή εντάχθηκε το 2013 εντός της λειτουργίας της Eumetnet δηλαδή στον επίσημο φορέα των εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών με σκοπό να δημιουργήσει κοινούς κανόνες συνεννόησης μεταξύ των κρατών. Έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη ότι αν ξεκινήσει μια κακοκαιρία και της δοθεί ένα όνομα αυτό δεν θα αλλάζει. Αν έρθει για παράδειγμα ένα σύστημα από την Ιταλία (που βρίσκεται σε άλλη ομάδα) τότε θα πρέπει το ίδιο όνομα που έχει δώσει η Ιταλία, να το υιοθετήσουμε και η Ελλάδα.

Από τo 2021, η ΕΜΥ, με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ανακοίνωνε ότι προχωρά σε συνεργασία με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, στην συγκρότηση ομάδας, με σκοπό την ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ, στο πλαίσιο της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων από 1ης Οκτωβρίου, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να μας επηρεάσουν.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Η νέα ονοματοδοσία κακοκαιριών

Λειτουργώντας επικοινωνιακά, το σύστημα της ονοματοδοσίας θέτει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, των εξής ονομάτων για την περίοδο 2023-24, από την ακόλουθη κοινή λίστα: Avgi, Ben, Cornelius, Doros, Eden, Fedra, Gea, Hillel, Iris, Keren, Leonidas, Maria, Nir, Olympias, Petros, Qamar, Raphael, Sofia, Tal, Urania, Vyron, Widad, Xenophon , Yakinthi, Ziv.

: ΕΜΥ

Σημειώνεται ότι όλες οι κακοκαιρίες ονομάζονται από τις επίσημες μετεωρολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη εντός των παραπάνω περιοχών πρόβλεψης. Οι τυφώνες και οι καταιγίδες του Ατλαντικού που μετατράπηκαν σε ευρωπαϊκές θύελλες διατηρούν το όνομά τους όπως είχε δοθεί από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Πού βοηθά η ονοματοδοσία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια προκειμένου να βοηθήσει αυτή η τακτική στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων, καθώς τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς ή τα γράμματα. Πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ κυρίως τα social media, με αποτέλεσμα να αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και την ετοιμότητα της κοινωνίας. Στην Ελλάδα η ονοματοδοσία αρχικά ξεκίνησε από το 2017 από το ΕΑΑ/meteo και αργότερα μέσω της Eumetnet η αρμοδιότητα δόθηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό