25.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μείωση στις τιμές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων ζητά το ΚΕΠΚΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πανδημία, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών είναι ένα τεστ αντοχής, για τα συστήματα υγείας. Όπως αναφέρει σε προτάσεις που κατέθεσε τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον καθηγητή Πολιτικής Υγείας Ηλία Μόσιαλο, οι δυσθεώρητες τιμές κάποιων φαρμάκων αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί τη λύση του. Ενώ, ταυτόχρονα, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να υποστηρίξει η χώρα μας την πρόταση των καταναλωτών, να διασφαλιστούν προσιτές τιμές φαρμακευτικών αγαθών για τον Co-19, όταν η έρευνα, για αυτά, χρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα.

Με αφορμή τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ και τις θεραπείες που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του Co-19, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσει ότι η δημόσια χρηματοδότηση στην έρευνα, για θεραπείες, φάρμακα, εμβόλια, τεστ, έχει ως αποτέλεσμα ότι όλα αυτά θα είναι προσβάσιμα, από όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, «Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας δείχνει ότι η δημόσια χρηματοδότηση, στην έρευνα για νέα φάρμακα (π.χ. στα φάρμακα για τον καρκίνο) δε διασφαλίζει, πάντοτε, “δίκαιες” τιμές (εύλογες και προσιτές σε όλους)».

Γι’ αυτό και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη να αναθεωρήσουν τον τρόπο που χρηματοδοτούν την έρευνα στον τομέα της υγείας, τόσο για τον Co-19, όσο και για άλλες ασθένειες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ, για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών τεστ, για τον Co-19. Παρόλα αυτά, η έρευνα στον τομέα της υγείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβλέπει προς το παρόν, τις τιμές των προϊόντων, που χρηματοδοτεί. Αυτό πρέπει να ανατραπεί. Οι προσιτές τιμές και η πρόσβαση όλων των καταναλωτών πρέπει να αποτελούν βασικά κριτήρια, για να δοθεί χρηματοδότηση για έρευνα σε κάποια εταιρεία φαρμακευτικών προϊόντων» επισημαίνει η επιστολή.

Ο Co-19 όπως λένε, αποτελεί χρυσή ευκαιρία, για να αποκαλυφθεί το μακροχρόνιο πρόβλημα ότι οι καταναλωτές πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές, για τα φάρμακά τους, δύο φορές: πρώτον μέσα από τις χρηματοδοτήσεις των ερευνών με χρήματα που προέρχονται από τους φόρους των καταναλωτών και δεύτερον μέσα από τις πολύ υψηλές τιμές που πληρώνουν, στο φαρμακείο, για τα καινοτόμα φάρμακα. Φυσικά, αν δεν πληρώνει ο ίδιος ο καταναλωτής, πληρώνει το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπόν, δεν πρέπει να δώσει λευκή επιταγή για την έρευνα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να διασφαλίσει ότι οι θεραπείες, τα εμβόλια και τα διαγνωστικά τεστ θα είναι προσβάσιμα, σε προσιτές (όσο το δυνατό χαμηλότερες) τιμές, τόσο για όλους τους καταναλωτές, όσο και για τα συστήματα υγείας. Οι προσιτές τιμές θα αποτελούν εγγύηση, για την υγεία όλων των καταναλωτών και ιδιαίτερα αυτών, που έχουν χάσει εισοδήματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Ανθή Αγγελοπούλου 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό