18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μαρόκο: Σοβαρές ζημιές σε μνημεία της UNESCO από τον φονικό σεισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Αρκετά από τα 9 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαρόκου έχουν υποστεί ζημιές

Ποια είναι η ακριβής έκταση των καταστροφών στο Μαρόκο μετά τον σεισμό; Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια, γιατί επικρατεί ασάφεια. Ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται, οι ελπίδες για επιζώντες είναι μηδενικές.

Εκτός από τις ανθρώπινες ζημιές καταγράφονται ζημιές και σε κτίρια ιστορικής αξίας. Για παράδειγμα, αρκετά από τα 9 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαρόκου έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με την UNESCO, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τμήματα της σχεδόν 1000 ετών Μεδίνας στο Μαρακές (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985). Στην παλιά εβραϊκή συνοικία, σε αυτήν την τόσο ιστορική και δημοφιλή γωνιά της πόλης, πολλά κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Following the earthquake that struck Morocco, UNESCO expresses its solidarity with the victims and the Moroccan people as a whole.An expert team visited Marrakech to make an initial assessment of the damage to the Medina. The mission observed damage to a number of buildings:… pic.twitter.com/J6nu9mIPgH

— Ticia Verveer (@ticiaverveer) September 14, 2023

Το σημαντικότερο ορόσημο της πόλης, το τζαμί Κουτούμπια του 12ου αιώνα, που αποκαλείται “η κορυφή του Μαρακές”, έχει επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο μιναρές του τζαμιού Χαρμπούς έχει καταρρεύσει και η εβραϊκή συνοικία “Μέλα” είναι ερείπια.

Το περίφημο ιστορικό τείχος της πόλης από κόκκινη πέτρα έχει επίσης πολλές ρωγμές και τρύπες.

Σύμφωνα με τον Ερίκ Φαλτ, περιφερειακό διευθυντής του Γραφείου της UNESCO για το Μαγκρέμπ, στα κατεστραμμένα κτίρια συμπεριλαμβάνεται το τζαμί του Τινμάλ στα βουνά του Άτλαντα, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια της χώρας.

«Πρόκειται για ένα συμβολικό μέρος στην ιστορία του Μαρόκου», δήλωσε ο Φαλτ. «Η καταστροφή του αποτελεί μια δύσκολο να εκτιμηθεί απώλεια για την εθνική κληρονομιά του Μαρόκου».

Το τζαμί Τινμάλ ήταν υποψήφιο για τον τίτλο ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς στο Μαρόκο.

Εκπρόσωποι της UNESCO βρίσκονται εδώ και μέρες στη χώρα για να αποκτήσουν εικόνα των κατεστραμμένων πολιτιστικών μνημείων, τα οποία συχνά μεγάλη σημασία όχι μόνο για τους τουρίστες και τους ιστορικούς, αλλά και για τους πληγέντες ντόπιους, όπως εξηγεί η Σούζαν Χάρντερ, πρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης προστασίας πολιτιστικών αγαθών Blue Shield, σε συνέντευξή της στη Deutsche Welle.

Following the earthquake that struck Morocco, @UNESCO expresses its solidarity with the victims & the Moroccan people as a whole.

We express our support for the Moroccan authorities & professionals mobilised to overcome this crisis & stand ready to assist them.… pic.twitter.com/B6ZEZlp90j

— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) September 13, 2023

Στο Μαρόκο είναι κυρίως οι παλιές πόλεις που έχουν κερδίσει τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η παλιά πόλη του Μαρακές. Αν κάτι τέτοιο εξαφανιστεί, οι άνθρωποι χάνουν μέρος της πολιτιστικής τους ταυτότητας. “Τέτοια μέρη δεν είναι σημαντικά μόνο για τον τουρισμό. Πάνω απ’ όλα είναι χώροι διαβίωσης”, λέει η Χάρντερ. “Εκεί η επίγνωση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αναπόσπαστη, επειδή αυτές οι δομές έχουν δημιουργηθεί επί αιώνες μέσα από την καθημερινή συνύπαρξη, την καθημερινή ζωή, διαβίωση, τα ψώνια, την εργασία”.

Αν τέτοιες εξελιγμένες οργανικές δομές καταστραφούν από φυσικές καταστροφές ή πολέμους, οι άνθρωποι δεν χάνουν μόνο ένα σημαντικό αγκυροβόλιο, αλλά και μέρος της πολιτιστικής τους μνήμης. Αυτό επιβεβαιώνει και ένας κάτοικος του Μαρακές που περιέγραψε ως εξής την κατάσταση σε δημοσιογράφο της εφημερίδας “The National”: «Είναι ένα σοκ. Η ταυτότητά μας καθορίζεται από αυτές τις τοποθεσίες».



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό