23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μαρία Κάλλας και Μίκης Θεοδωράκης «συναντήθηκαν» στη σκηνή του θεάτρου του Δίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Άριες από τις πλέον γνωστές όπερες που ερμήνευσε η Κάλλας κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της σταδιοδρομίας «πλημμύρισαν» τον χώρο από την υψίφωνο Γιούλη Καραγκούνη

Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας αλλά και στον Μίκη Θεοδωράκη χάρισε στο κοινό του ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνοντας μια μοναδική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο (2 Σεπτεμβρίου), στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Άριες από τις πλέον γνωστές όπερες που ερμήνευσε η Κάλλας κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της σταδιοδρομίας «πλημμύρισαν» τον χώρο από την υψίφωνο Γιούλη Καραγκούνη ενώ στο δεύτερο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί» με αφορμή και την επέτειο των δύο χρόνων από τον θάνατό του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο βραβευμένος Έλληνας πιανίστας Πάρις Τσενίκογλου, με καταγωγή από την Κατερίνη, ο οποίος σήμερα διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο του Ίνσμπρουκ και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, όπως το 1ο Βραβείο Steinway στο Μόναχο και το 1ο Βραβείο Mozart του Πανεπιστημίου Mozarteum του Σάλτσμπουργκ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη, η σκηνή του αρχαίου θεάτρου γέμισε ασφυκτικά από την παιδική χορωδία, τη χορωδία και την ορχήστρα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, τη μικτή χορωδία του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών και κλιμάκιο της ορχήστρας musicart του Νέου Ωδείου Κοζάνης. Περισσότεροι από 100 χορωδοί, τον τραγουδιστή Κώστα Καψάλη και τον βαρύτονο Αθανάσιο Μπατάλα ερμήνευσαν το «Αξιον Εστί», με αναγνώσματα από τον Κώστα Μυστακίδη.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο σύλλογο ΒΕΝΙΑΜΙΝ για την απόκτηση ιδιόκτητου χώρου και τη λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών και στήριξης της οικογένειας (ΚΗΦ). Μάλιστα, στην εκδήλωση έγινε μνεία στο έργο του συλλόγου τα τελευταία 30 χρόνια και βραβεύτηκαν οι στυλοβάτες του, οι οποίοι στηρίζουν οικονομικά παιδιά από ευάλωτες οικογένειες.

Σήμερα, στον αύλειο χώρο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης, στις 9:00 μ.μ. ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινηματογραφικών προβολών του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς και του προγράμματος των παραστάσεων του φεστιβαλικού φορέα για το 2023 με την προβολή ταινίας της φετινής τιμώμενης χώρας, της Ινδίας. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί η ταινία «BLACK», παραγωγής 2005, σε σενάριο Sanjay Leela Bhansali/ Bhavani Iyer/ Prakash Kapadia και σκηνοθεσία: Sanjay Leela Bhansali.

«Σύμμαχος» ο καιρός στο φετινό Φεστιβάλ

Κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό του φετινού Φεστιβάλ -καθώς θα ακολουθήσει ολοκληρωμένος με αναλυτικά στοιχεία τις επόμενες μέρες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Γρηγόρης Παπαχρήστος μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για μια καλή χρονιά στο θεσμό που «μετράει» 52 χρόνια παρουσίας.

«Φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά μας, εξελίχθηκαν σχεδόν όλα ομαλά, δεν είχαμε αναβολές ιδιαίτερες και ακυρώσεις, ο καιρός ήταν σύμμαχός μας, οπότε ολοκληρώσαμε χωρίς να έχουμε κάθε φορά την πικρία να μη γίνουν κάποιες εκδηλώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, επειδή ο θεσμός περιλαμβάνει περίπου 40 εκδηλώσεις και γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, μπορεί ο καιρός με τυχόν βροχοπτώσεις, να συμβάλει στην αναβολή εκδηλώσεων, κάτι όμως που δεν έγινε τη φετινή χρονιά.

«Φέτος δεν το είχαμε αυτό εκτός από μία θεατρική παράσταση, τη “Δωδέκατη νύχτα” που ακυρώθηκε, όχι λόγω καιρού αλλά για λόγους που αφορούν την εταιρεία παραγωγής» επισήμανε ο κ. Παπαχρήστος, ο οποίος εξήρε το έργο και την προσφορά των εθελοντών στη διοργάνωση και τη λειτουργία του Φεστιβάλ και ευχαρίστησε όσους στηρίζουν οικονομικά τη διοργάνωση καθώς πρόκειται για μια παραγωγή με μεγάλο προϋπολογισμό, αφού οι εκδηλώσεις είναι εφάμιλλες με μεγάλα φεστιβάλ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό