17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μακελειό στην Πράγα: Ψάχνουν συνεργό του δράστη που δεν έχει συλληφθεί – Εμφανίστηκαν «θαυμαστές» του – Συναγερμός στις Αρχές

Ειδήσεις Ελλάδα

Πενθεί η Τσεχία μετά την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της με 14 νεκρούς, περιλαμβανομένου του δράστη στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας.

Οι Αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια, μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, όπου ο 24χρονος Ντέβιντ Κόζακ, σκότωσε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 25, πριν αυτοκτονήσει.

Υπενθυμίζεται ότι από την τσέχικη Αστυνομία έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής πως ο δράστης του λουτρού αίματος στο κέντρο της πρωτεύουσας ήταν επίσης αυτός που είχε σκοτώσει τον 32χρονο άνδρα και τη δύο μηνών κόρη του σε δασική περιοχή του Κλανόβιτσε.

Το πόρισμα αυτό προέκυψε μετά το πέρας της βαλλιστικής έρευνας σε όπλο που κατασχέθηκε από το σπίτι του φοιτητή και των πυρών που είχαν δεχθεί τα δύο θύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο 24χρονος που φέρεται να είχε ψυχολογικά προβλήματα, πιστεύεται ότι σκότωσε και τον πατέρα του στην πόλη Χοστούν, δυτικά της Πράγας, τρεις ώρες πριν προχωρήσει στο μακελειό στο Πανεπιστήμιο.

Είχε συνεργό;

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο δολοφόνος είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία, ενώ η τσεχική αστυνομία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ότι  Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την φίλη του, η οποία παραμένει ασύλληπτη. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Φοιτητές τρέχουν πανικόβλητοι ενώ ο δράστης πυροβολεί

Εμφανίστηκαν και «θαυμαστές» του δολοφόνου

Εκτός από την φερόμενη ως συνεργάτιδα στις Αρχές έχει σημάνει και συναγερμός για τυχόν… θαυμαστές του μακελάρη που μπορεί να θελήσουν να τον μιμηθούν.

Οπως έγινε γνωστό η Αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο που παραδέχτηκε ότι «εμπνεύστηκε» από τον δράστη της μαζικής επίθεσης στην Πράγα και «ήθελε να αγοράσει ένα όπλο και επίσης να σκοτώσει».

«Στις έντεκα και μισή χθες, ο άνδρας μας είπε ότι εμπνεύστηκε από τον δράστη, ότι ήθελε να αγοράσει ένα όπλο και επίσης να σκοτώσει», έγραψε η τσεχική αστυνομία σε ανάρτηση στο X. «Μετά από λίγες ώρες, αναγνωρίστηκε και συνελήφθη».

Το βράδυ της Παρασκευής, η αστυνομία κλήθηκε να επέμβει στην πλατεία Πάβλοβα στο κέντρο της πόλης καθώς ένας άνδρας απειλούσε κρατώντας χειροβομβίδα. Στο σημείο διακόπηκε άμεσα η κυκλοφορία των οχημάτων ενώ οι συρμοί του μετρό περνούσαν χωρίς στάση από κοντινό σταθμό.

Ωστόσο, οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ομοίωμα, με αποτέλεσμα να σημάνει λήξη συναγερμού.

Zasahujeme na náměstí I.P. Pavlova, kde by měl být muž, který má u sebe granát. #policiepha

— Policie ČR (@PolicieCZ) December 22, 2023

Ηθελε να μπλοκάρει όλες τις εξόδους, για να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους

Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας, ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ διέθετε εξοπλισμό ώστε να αποκλείσει την είσοδο κα την έξοδο ατόμων στο κτίριο αλλά και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούσε. Βέβαια, όπως έχει ανακοινωθεί από χθες και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα θύματά του ήταν τυχαία και πυροβολούσε αδιακρίτως. Μέρος του οπλισμού απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες.

«Προλάβαμε μεγαλύτερη σφαγή»

Η τσεχική αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους νεκρούς, δήλωσε στο τσεχικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουζαν, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ξένοι μεταξύ των νεκρών. Τρεις από τους τραυματίες ωστόσο είναι αλλοδαποί, όπως είπε.

Ολα τα θύματα σκοτώθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Ορισμένοι από τους νεκρούς ήταν συμφοιτητές του δράστη.

Ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, η αστυνομία αποφάσισε να συνεχίσει να παρακολουθεί ορισμένους ευαίσθητους χώρους, όπως τα σχολεία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ δήλωσε νωρίτερα ότι ο δράστης της επίθεσης,  είχε στην κατοχή του «τεράστιο οπλοστάσιο και πυρομαχικά» και ότι η ταχεία αντίδραση της αστυνομίας πρόλαβε μεγαλύτερη σφαγή.

‼️The moment when a student #DaKozak goes to the roof and opens fire. #Prague #CzechRepublic #CharlesUniversity #shooting pic.twitter.com/sttJBRZYzq

— Voice of Europe 🌍 (@V_of_Europe) December 21, 2023

Αγρυπνία χθες – Ημερα πένθους σήμερα

Εκατοντάδες άνθρωποι, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, συγκεντρώθηκαν για να αφήσουν κεριά και λουλούδια έξω από τη μεσαιωνική έδρα του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της Πράγας. Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα κατέθεσε συγκινημένος λουλούδια.

In the snow, people are coming to light candles & lay flowers at Prague’s Charles University. @9NewsAUS pic.twitter.com/SAowMPOy8B

— Edward Godfrey (@EdwardGodfrey9) December 22, 2023

Η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα πένθους την 23η Δεκεμβρίου και ο τσεχικός πληθυσμός θα τηρήσει το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή.

Όλα έγιναν μέσα σε 20 λεπτά

Οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας. Ο 24χρονος φεύγοντας από το χωριό του, που απέχει 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είπε ότι ήθελε να αυτοκτονήσει.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, θεωρώντας ότι εκείνος σκότωσε τον πατέρα του,  έσπευσαν στο πανεπιστήμιο και εκκένωσαν το κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών όπου φοιτούσε. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από διπλανό κτήριο και ακολούθησαν οι σκηνές χάους και πανικού.

Οι τρομοκρατημένοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να μπουν στον κάτω όροφο, την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στην Πράγα. Σε άλλο ντοκουμέντο που σοκάρει, φοιτητές είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν τις σφαίρες του 24χρονου.

#WATCH 🔴 The death toll in the shooting at Charles University has increased to 15, according to the police. In the , students can be seen jumping out of windows to escape the gunman ‼️#prague #CzechRepublic #shooting #DaKozak pic.twitter.com/fprHThW5CX

— Voice of Europe 🌍 (@V_of_Europe) December 21, 2023

Ποια είναι η 14χρονη που μιμήθηκε ο μακελάρης

Ο Βόντρασεκ, δήλωσε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε από ένα φρικτό γεγονός, ένα παρόμοιο γεγονός,  που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αν και ανεπιβεβαίωτο, το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως οι πυροβολισμοί της 7ης Δεκεμβρίου στο Μπριάνσκ της νότιας Ρωσίας, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή του πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Ήταν η Αλίνα Αφανασκίνα, το όνομα της οποίας ανέφερε ο μακελάρης της Πράγας.

Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram.

Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα “Αλίνα Αφανασκίνα”, από την οποία “εμπνεύστηκε” την επίθεση. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι Da. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz* έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». (σ.σ.: όπως η Alina Afanaskina έτσι και ο Ilnaz είναι δράστης μαζικών επιθέσεων).

Ο δράστης ανέβαζε για ημέρες μηνύματα μίσους και απελπισίας. «Όλοι με μισούν και θα συνεχίσουν να μισούν αλλά αυτό είναι αμοιβαίο» έγραψε στις 11 Δεκεμβρίου ενώ την επόμενη ημέρα σημείωνε ότι «είναι μια χάλια ημέρα και μια χάλια ζωή».στις 17 Δεκεμβρίου με ένα ακόμα σοκαριστικό μήνυμα: «Μισώ τον κόσμο και θέλω να αφήσω όσο περισσότερο πόνο γίνεται». Το επόμενο μήνυμα γράφτηκε στις 19 Δεκεμβρίου και ήταν το τελευταίο όπως φαίνεται στο κανάλι του:

«Έχω ένα βουητό στα αυτιά μου… σαν κάτι γ@μη@@νες πυγολαμπίδες. Ήθελα να βγάλω τα αυτιά μου».

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21/12 Πέμπτη το απόγευμα ο 24χρονος οπλισμένος με εισέβαλε στη σχολή και σκόρπισε τον θάνατο.

Συλλυπητήρια ηγετών και αξιωματούχων

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την φρικαλέα αυτήν πράξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του κάνοντας λόγο για παράλογη πράξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό