23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων σχετικά με το iPhone.

Η Apple, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία παγκοσμίως, αντέδρασε εγκαινιάζοντας ένα νέο κατάστημα στην Κίνα, όπου ο CEO Tim Cook υποδέχθηκε θερμά από το κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, καθώς έχει προηγουμένως μηνύσει την Google της Alphabet για παρόμοιους λόγους και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχει αντίστοιχα προβεί σε κινήσεις κατά των Meta και Amazon. Αυτές οι ενέργειες αντικατοπτρίζουν την αυξημένη προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τις μονοπωλιακές πρακτικές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

Η αγωγή κατά της Apple επικεντρώνεται στην κατηγορία ότι η εταιρεία δημιουργεί ένα παράνομο μονοπώλιο στην αγορά των smartphones, προκαλώντας αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και εκμεταλλευόμενη την κυρίαρχη θέση της. Επισημαίνεται επίσης η αυξημένη εξάρτηση των χρηστών από τα iPhones και οι δυσκολίες στην αλλαγή συσκευών.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η Apple επιβάλλει επιλεκτικά περιορισμούς στους developers και κρύβει σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, κατηγορείται για εμπόδιο στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, καθιστώντας τις ανταγωνιστικές συσκευές λιγότερο ελκυστικές.

«Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερες τιμές, επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

«Αν δεν αλλάξει αυτό, η Apple απλά θα συνεχίσει να μονοπωλεί όσον αφορά τα smartphones», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, διότι απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής από το να προσφέρουν φθηνότερες προσφορές. Ο τεχνολογικός κολοσσός άσκησε έφεση κατά του προστίμου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό