23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μέτοχοι μήνυσαν την Tesla εξαιτίας του Autopilot και του FSD

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ομάδα μετόχων της Tesla, μήνυσαν την εταιρία και τον Elon Musk υποστηρίζοντας πως η εταιρία και ο CEO της προχώρησαν σε ψευδής ισχυρισμούς σχετικά με τις δυνατότητες της αυτόνομης οδήγησης που προσφέρουν τα συστήματα Autopilot και Full Self-Driving (FSD), ισχυρισμοί που έπληξαν την αξία των μετοχών της Tesla.
Οι επενδυτές με επικεφαλής τον Thomas Lamontagne στην ομαδικής μήνυση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, κατηγορούν την Tesla για μια τετραετή διαδικασία εξαπάτησης των μετόχων παραπλανώντας τους σχετικά με την πιθανότητα η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας να δημιουργήσει “σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και τραυματισμού”.

Η τεχνολογία FSD της Tesla υποπτεύεται πως είναι είναι η αιτία πολλών ατυχημάτων, τα οποία έχουν οδηγήσει τις ρυθμιστικές αρχές να αναγκάσουν την Tesla να προχωρήσει σε ανακλήσεις.
Συγκεκριμένα, στις 16 Φεβρουαρίου η Tesla ανακάλεσε 362.758 Model S, Model X, Model 3 και Model Y σε όλο τον κόσμο, που διαθέτουν το Full Self-Driving Beta λογισμικό, επειδή αυτό, μπορεί να κάνει τα αυτοκίνητα να ενεργούν “με παράνομο ή απρόβλεπτο τρόπο”, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.
Συγκεκριμένα, το λογισμικό “μπορεί να επιτρέψει στο όχημα να ενεργεί δίχως ασφάλεια σε διασταυρώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχήματος εάν ο οδηγός δεν επέμβει”. Η Tesla τοποθέτησε στα αυτοκίνητα νέο λογισμικό, μέσω over-the-air ενημέρωσης λογισμικού, για την επίλυση του προβλήματος.
Ωστόσο εξαιτίας της ανάκλησης, η μετοχή της Tesla παρουσίασε πτώση 5,7%, που ισοδυναμεί με πτώση της αγοραίας αξίας της εταιρείας κατά 38,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μέτοχοι υποστήριξαν ότι η πτώση των μετοχών ήταν μία από τις πολλές περιπτώσεις όπου η αξία των μετόχων επηρεάστηκε από τις αξιώσεις της εταιρείας για την αυτόνομη οδήγηση, γι’αυτό και ζητούν χρηματική αποζημίωση.
Ως αποτέλεσμα των παράνομων πράξεων και παραλείψεων των κατηγορουμένων και της απότομης πτώσης της αγοραίας αξίας των κοινών μετοχών της Tesla, ο ενάγων και άλλα μέλη υπέστησαν σημαντικές απώλειες και ζημιές,
αναφέρεται στην καταγγελία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη μήνυση που αντιμετωπίζει ο Musk για τη φιλόδοξη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης της εταιρείας, καθώς οδηγοί την μήνυσαν τον Σεπτέμβριο του 2022 για παρόμοιους ψευδείς ισχυρισμούς που συνδέονται με διαφημίσεις του 2016 που υπόσχονταν ότι το FSD ήταν “προ των πυλών”.
Η Tesla διαφωνεί ότι έχει διαπράξει απάτη, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλοί στόχοι της απλώς δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα.
Η απλή αποτυχία υλοποίησης ενός μακροπρόθεσμου, φιλόδοξου στόχου δεν είναι απάτη,
υποστήριξαν οι δικηγόροι της Tesla.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό