19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μάνταλος vs Φορτούνης: Διαφορετικοί ή τόσο ίδιοι;

Ειδήσεις Ελλάδα

H άτυπη «κόντρα» μεταξύ τους καλά κρατεί, για… εμάς . Ποιος είναι ο καλύτερος; Ποιος έχεις βοηθήσει περισσότερο την ομάδα του; Ποιος έχει καλύτερα στατιστικά; ΑΕΚ ή Ολυμπιακός; Και η κουβέντα ξανά επιστρέφει, από εκεί που αρχίζει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η συζήτηση είναι πολύ βαθύτερη από τα συμφραζόμενα. 

Δύο ποδοσφαιριστές «ρομαντικοί», για τα σημερινά πρότυπα, που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους σε μια ομάδα. Που έχουν μείνει πιστοί στο δικό τους «στρατόπεδο», ΑΕΚ και Ολυμπιακού αντίστοιχα. Δύο ποδοσφαιριστές που άτυπα, έρχονται σε ρήξη μεταξύ τους με τις επιδόσεις τους και τις πράξεις τους. Κουβαλώντας εξ’ ολοκλήρου το βάρος των ομάδων τους. 

Αυτή η άτυπη κόντρα ήρθε να κορυφωθεί λοιπόν, μετά και την απόσυρση του Κώστα Φορτούνη από την Εθνική Ελλάδος. Μία προσωπική απόφαση που ακολούθησε στο διάστημα αδράνειας του στη «γαλανόλευκη», κι’ ας βρισκόταν εκείνος στο πικ της ποδοσφαιρικής του καριέρας κατά πολλούς. Εκεί γεννιούνται τα ερωτήματα στον κόσμο. Ο Πογέτ έκανε την επιλογή του που ακούει στο όνομα Μάνταλος. Μα είναι ο Μάνταλος καλύτερος από τον Φορτούνη; Το… μπαλάκι για άλλους γέρνει δεξιά , για άλλους αριστερά, οι αριθμοί όμως μιλούν από μόνοι τους.

Συγκεκριμένα, αμφότεροι παίζουν στην ίδια θέση στις ομάδες τους, είναι σχεδόν συνομήλικοι (σ.σ. 1991 Μάνταλος, 1992 Φορτούνης) και στους αριθμούς τους σε ισάριθμες σεζόν, βλέπουμε κατά πολύ μια ομοιότητα. Πιο αναλυτικά:

Πέτρος ΜάνταλοςΣυμμετοχές: 351Γκολ: 63Ασίστ: 100

Κώστας Φορτούνης  Συμμετοχές: 332Γκολ: 93Ασίστ: 103

Μοιάζουν αρκετά. Όχι μόνο σε θέμα στατιστικών που μόλις προ είδαμε, αλλά και σε θέμα… ιστορίας. Αντίστοιχα έχουν περάσει από τα ίδια μονοπάτια. Αρχηγοί των ομάδων τους (τουλάχιστον μέχρι πρότινος, με τον Μάνταλο να έχει αποβάλει αυτήν την ευθύνη τον τελευταίο χρόνο). Ίδιας τύχης αλλά και ίδιας μοίρας. Έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από την κερκίδα, για τις άσχημες εμφανίσεις των ομάδων τους, χωρίς να το επιδιώκουν και δίχως να ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις.

Τα βάρη πέφτουν σε αυτούς, οι κακολογίες. Αμφότεροι έχουν περάσει το χειρότερο από όλα που θα μπορέσει να περάσει ένας ποδοσφαιριστής. Και όχι, δεν εννοούμε την απόδοση ευθυνών από τους οπαδούς. Δύο τραυματισμοί, δύο τραυματισμοί στον χιαστό για τον καθένα στην καριέρα του, σε διάστημα λιγότερο των 2 χρόνων. Δύσκολη επάνοδος, όχι μόνο σε θέμα αγωνιστικό, αλλά κυρίως σε ψυχολογικό, άλλωστε αυτό είναι που έχει την κυριότερη σημασία. 

Τι κι’ αν έπρεπε να παλέψουν λίγο παραπάνω και να χάσουν, λόγω τραυματισμού, αρκετές ευτυχισμένες στιγμές με την ομάδα τους. Αυτό διότι στη διάρκεια του τραυματισμού τους και οι δύο ομάδες έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (σ.σ. 2018 ΑΕΚ, 2021 Ολυμπιακός). Αυτό δεν ήταν αρκετό για να τους πτοήσει, αλλά αντιθέτως για να τους πεισμώσει, με την επάνοδο τους να κρίνεται καλύτερη και παραγωγικότερη από κάθε άλλη σεζόν.  

Το σήμερα λίγο πολύ σε όλους γνωστό, ο Φορτούνης ίσως διανύει την καλύτερη πορεία στην καριέρα του, έχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του, ξεχωρίζει από τον καθένα. Με μια διαφαινόμενη ανανέωση συμβολαίου, να είναι σχεδόν σίγουρη.

Από την άλλη ο Μάνταλος, μπορεί να μην είναι αυτός ο πρωταγωνιστής, της φετινής ΑΕΚ , και να μην παίρνει φανέλα βασικού σε κάθε ματς. Κάνει την διαφορά, όμως, οπότε του ζητηθεί βοήθεια, καταβάλλοντας τα μέγιστα και δείχνοντας τον καλύτερο του εαυτό. Έχοντας αποβάλει πια ένα μεγάλος βάρος από πάνω του, αυτό του αρχηγού, φαίνεται πραγματικά πιο απελευθερωμένος από ποτέ.

Ωστόσο, μέσα στα τόσα κοινά σημεία, είναι λάθος να τους κρίνουμε, είτε μαζικά είτε μεμονωμένα, αφού μιλάμε για δύο από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές της γενιάς τους. Η ιστορία στο τέλος θα μιλήσει από μονή της…

Ευαγγελία Φάκα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό