18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η Ε.Ε. θα εξετάσει πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ανάγκη να περιοριστεί η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου  μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

Όπως επεσήμανε η αγορά του φυσικού αερίου λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας και μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ακόμη και η απειλή για παρέμβαση, μετά από σχετική πρότασή του, οδήγησε σε πτώση της τιμής  κατα 50%. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελληνική πρόταση για το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου  βρήκε θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ενιαία παρέμβαση και στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει στο πεδίο της ενέργειας, χάρη και στους σταθμούς LNG.ενώ  τόνισε την  ανάγκη απλοποίησης  των διαδικασιών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Όπως υπογράμμισε, κρίσιμη θα είναι η Σύνοδος Κορυφής σε δύο εβδομάδες από τώρα για αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους.

Ειδικά για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως την επόμενη εβδομάδα,  θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. «Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους» τόνισε πάντως.

 

«Ρητρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής»

«Η  Ευρώπη ξύπνησε απότομα από τον γεωπολιτικό της λήθαργο» σχολίασε  ο κ. Μητσοτάκης. «Ημασταν λίγοι όταν παλαιότερα τα λέγαμε, ότι δηλαδή η ΕΕ θα πρέπει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες».

«Μετά από δική μας παρέμβαση υπάρχει ρητή αναφορά και από την ΕΕ σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» είπε ενώ έκανε γνωστό πως κατατέθηκε και πάλι «η πρότασή μου, οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες να μην προσμετρώνται στο χρέος».’Οπως τόνισε «η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Η Ελλάδα έχει δρομολογήσει σημαντικές ενισχύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις πολύ πριν την κρίση στην Ουκρανία, «για λόγους απολύτως κατανοητούς»,είπε επίσης ο Πρωθυπουργός και  εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα ήταν πολύ θετικό να δρομολογήσουμε και κοινά ευρωπαϊκά projects, λόγου χάρη για την κυβερνόαμυνα»

«Στην Ελλάδα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της στήριξης ανάμεσα στο κοινωνικό κράτος και τις αμυντικές μας δαπάνες. Ουδέποτε οι αμυντικές μας δαπάνες ήταν εις βάρος του κυβερνητικού μας προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών». επεσήμανε.

Για το ευρωομόλογο

Όσον αφορά στην προοπτική έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, είπε ότι η συζήτηση είναι στην αρχή της ακόμη. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Εάν φανταζόμαστε μία δεύτερη εκδοχή του Next Generation είναι πολύ πρόωρο να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση για κάτι τέτοιο».

 

Για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και τους πρόσφυγες

Αναφερόμενος στην Ρωσική εισβολη στην Ουκρανία, υπεραμύνθηκε της απόφασης να στηριχθεί το Κίεβο με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, λέγοντας ότι αυτό έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και θα ήταν λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να μην πράξει το ίδιο.

«Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους» υπογράμμισε, και τόνισε την έντονη  ανησυχία της Ελλάδας, για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη. 

 Ανέφερε επίσης πως  «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά».Αλλά τόνισε με νόημα: «Την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που επιδεικνύει η χώρα μας όσον αφορά τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, «δεν την είδαμε όταν εμείς αντιμετωπίσαμε μία αντίστοιχη προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου».

naftemporiki.gr

​Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό