18 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

«Κύμα» Βρετανών  μετά την κατάργηση  της καραντίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

 Το άνοιγμα των συνόρων που αποφάσισε για τους χαρακτηρισμένους επιδημιολογικά «πορτοκαλί» προορισμούς η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δημιουργήσει θετικό κλίμα στη χώρα μας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων από Βρετανούς και στην Ελλάδα, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operators πολλαπλασιάζουν τις πτήσεις τους προς τους «πορτοκαλί» προορισμούς. 

Στους top προορισμούς είναι και ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κρατήσεις που γίνονται δεν μεταφράζονται σε έσοδα, παρά μόνο αν τελικά ο τουρίστας επισκεφτεί τον προορισμό. Και αυτό γιατί προκαταβολές, ήδη από πέρυσι, δεν καταβάλλονται στα ξενοδοχεία, ούτε από τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, ούτε και σε πάρα πολλές περιπτώσεις από μεμονωμένους τουρίστες. 

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ακυρώσεων, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ξεκαθαρίζει: «Από τα δεδομένα της στιγμής των τουριστικών προορισμών, δεν προκύπτει από πουθενά κύμα ακυρώσεων». Ωστόσο, για το τελικό αποτέλεσμα που θα έχει η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό είναι επιφυλακτικός.

«Αγωνία υπάρχει, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως για ενδεχόμενη αντίδραση βασικών μας αγορών, από την άλλη όμως υπάρχει και η προσδοκία, εν αναμονή κρατήσεων από Βρετανία. Η χρονιά δεν θα κριθεί μόνο από δικούς μας χειρισμούς. Θα κριθεί από την πανδημία, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς. Κρίσιμη η αντίδραση των βασικών μας αγορών στην επιδημιολογική μας εικόνα». 

Πιο αισιόδοξος δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani – Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος δήλωσε: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στη χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την Ε.Ε., η πρώτη εκτίμησή μου για τα τουριστικά έσοδα 2021 είναι ότι θα φθάσουν στο 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την TUI, όπως ανέφερε το BBC, από χθες καταγράφεται αυξημένη κίνηση στο site της εταιρείας, ενώ ως πιο δημοφιλείς προορισμούς μεταξύ των Βρετανών είναι η Ισπανία και η Ελλάδα. 

Αλλά και η Jet2, ο δεύτερος μεγαλύτερος operator της Βρετανίας, επανεκκινεί τα ταξίδια προς «πορτοκαλί» προορισμούς, και σύμφωνα με πληροφορίες 20 πτήσεις την εβδομάδα θα έρχονται Ελλάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία: «Αυτή είναι η είδηση που οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο περίμεναν, καθώς σηματοδοτεί τη σημαντική επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών. Αντί για μία περιορισμένη επιλογή λίγων προορισμών, αυτή η είδηση σημαίνει ότι οι πελάτες μας μπορούν να σχεδιάσουν πτήσεις και διακοπές σε περισσότερους από 40 “πράσινους” και “πορτοκαλί” προορισμούς, αυτό το καλοκαίρι». 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, σύμφωνα με την DER Touristik δεν υπάρχει αύξηση στις ακυρώσεις κρατήσεων μέχρι τώρα, ενώ σημειώνει ότι το 75% των κρατήσεων είναι για τη Μεσόγειο, με την Τουρκία (Αττάλεια), την Ισπανία (Βαλεαρίδες / Μαγιόρκα), τα ελληνικά νησιά, την Κροατία και την Ιταλία να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων.    

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό