21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κυριάκος Βελόπουλος: Η πολιτική του θράσους που φλερτάρει δημοσκοπικά με το 10% στις ευρωεκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Τίποτα δεν μένει γραφικό στην ελληνική πολιτική ζωή. Αγάλι-αγάλι η αγουρίδα γίνεται μέλι. Σε μια ατμόσφαιρα καθωσπρεπισμού, κορεκτίλας και συμπερίληψης, ο Κυριάκος Βελόπουλος εκφράζει τον φόβο για την απώλεια της ταυτότητας. Κανένας πολιτικός δεν είναι τόσο δεξιός, τόσο χριστιανός, τόσο πατριώτης, τόσο έντιμος και αληθινός όσο εκείνος, τόσο απέναντι στους υπηρέτες των ελίτ και των καρτέλ. Και άλλοι έλεγαν τα ίδια πριν από αυτόν, ο Αλέξης Τσίπρας επιτιθέμενος στους ίδιους εχθρούς έγινε πρωθυπουργός. Ο Βελόπουλος δεν στοχεύει τόσο ψηλά, του αρκεί να προβάλλεται ως παράγοντας, ρόλος διόλου αμελητέος αν οι ευρωεκλογές αφήσουν πίσω τους ένα πολιτικό σύστημα μόνο μεσαίων κομμάτων.

Ποιος θυμάται πια τον ανερμάτιστο πολιτικό αρχηγό του 3,7% που το 2019 έμοιαζε να μην έχει θέση στο βήμα της Ολομέλειας μετά τη σαρωτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη που αποστράγγισε τη δεξιά της Δεξιάς από ψηφοφόρους και επιχειρήματα. Τι σημασία έχουν οι κηραλοιφές και οι επιστολές του Χριστού που πωλούσε κάποτε και του θυμίζουν συνεχώς οι αντίπαλοί του; Διαφήμιση του κάνουν, αφού ο Βελόπουλος στις περυσινές εκλογές αύξησε το ποσοστό του σε 4,4% και τώρα παραμονές ευρωεκλογών φλερτάρει δημοσκοπικά με το 10%.

Η κυβερνητική αμηχανία και η μάχη με τη Νίκη

Η ΝΔ πάντοτε τον αντιμετώπιζε σαν έναν ασήμαντο πολιτικό νταραβερτζή. Και τέτοιος αποδείχτηκε όταν τη βοήθησε στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή να αλλάξει άρον-άρον και με νομικές ακροβασίες τη σύνθεση της ΑΔΑΕ προκειμένου να εμποδιστεί η διασταύρωση στοιχείων που προέκυψαν από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και του Predator. Πέντε μήνες μετά την απόλυτη νομιμοποίηση που του πρόσφερε στο δεξιό ακροατήριο, η κυβέρνηση τον παρακολουθεί αμήχανα να μετατρέπει το μικρό κόμμα του σε πόλο έλξης της υπερσυντηρητικής Δεξιάς και άλλων δυσαρεστημένων. Η Ελληνική Λύση απορροφά ψηφοφόρους από παντού: Από τους καταρρέοντες «Σπαρτιάτες» 24%, από τη Νίκη 11%, από το ΠαΣοΚ 4,3%, από τη ΝΔ 3%, από τον ΣΥΡΙΖΑ 1,7% (Metron Analysis). Μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στην άκρα Δεξιά το 17,5% επιλέγει ως εκφραστή του τον Βελόπουλο. Κανένας δεν τον απειλεί πλην της Νίκης, με την οποία δίνει μάχη για την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν τον χώρο.

Η Ελληνική Λύση και η Νίκη απευθύνονται στο ίδιο οπισθοδρομικό, ανορθολογικό, προσδεμένο στα στερεότυπα της θρησκείας ακροατήριο. Εδαφος για να σπείρουν υπάρχει και οι αλλεπάλληλες κρίσεις σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές αστοχίες το έχουν κάνει εύφορο. Με μια σημαντική διαφορά. Ο Βελόπουλος βρίσκεται περισσότερο διάστημα στο φως της δημοσιότητας, έμαθε από τη θητεία του στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη να επωφελείται από τον κομματικό ακτιβισμό, δεν μεταπήδησε στη ΝΔ, διεκδικεί την πιστότητα των αρχών και των αξιών της δεξιάς παράταξης και την αυθεντικότητα της έκφρασής τους. Κατασκευάζει συνεχώς συνθήκες κρίσης, π.χ. εμφάνισε τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ως εσωτερική κρίση της παράταξης, προκειμένου να σκηνοθετεί τον εαυτό του ως παράγοντα σταθερότητας. Ο Δημήτρης Νατσιός, με το κεφάλι μονίμως γερμένο, σαν να πλαισιώνεται από ακάνθινο στεφάνι, και τη μονότονη μουρμούρα των ομιλιών του, θα δυσκολευόταν χωρίς τη βοήθεια της Εκκλησίας να συγκρατήσει τις δυνάμεις του απέναντι σε έναν τεχνίτη της εντυπωσιοθηρίας.

Η αναιδής αντίδραση στην πολιτική ορθότητα

Ούτε για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς είναι εύκολος αντίπαλος ο Βελόπουλος. Τα συστημικά κόμματα παραλύουν απέναντι στην πολιτική του θράσους, δεν βρίσκουν πειστικά επιχειρήματα για να την αντικρούσουν, όχι στο δικό τους ακροατήριο, στο άλλο, το περιθωριοποιημένο, το θυματοποιημένο, το εχθρικό σε κάθε είδους προνομιούχους και ελίτ, που γίνεται όλο και πιο πολυπληθές και εκλογικά κρίσιμο.

Στη Βουλή εισήλθε από ανορθολογικούς δρόμους και εγκαταστάθηκε εκεί ως ο αναιδής εκφραστής της αντίδρασης απέναντι στην πολιτική ορθότητα. Γι’ αυτό μπορεί να λέει ότι θέλει, να προσκυνάει ή να καταγγέλλει την Παναγιά την γκέισα, να κραυγάζει, αφού αραδιάζει τις ψαρεμένες από παραπολιτικές στήλες κατηγορίες του, ότι δεν αντέχει τόσον παραλογισμό – από τους άλλους.

«Αλάτι στις πληγές» για τον γάμο ομοφύλων

Το τελευταίο διάστημα ο Βελόπουλος δεν κινείται ανορθολογικά, ευκαιρίας δοθείσης πλήττει την κυβέρνηση εκεί που πονάει περισσότερο. «Ψηφίσατε έναν αντιχριστιανικό νόμο. Δεν είναι χριστιανός όποιος νομοθετεί σε βάρος της Εκκλησίας, χριστιανισμός α λα καρτ δεν υπάρχει!», έτριβε αλάτι στην πληγή όσων «γαλάζιων» βουλευτών σύρθηκαν στο «ναι» για τον γάμο των ομοφύλων παρά τις αντιρρήσεις τους, την πίεση των ψηφοφόρων και της Εκκλησίας. «Αν η πολιτική του Μητσοτάκη είναι αντίθετη με τη συνείδησή σας, ας καταψηφίζατε να πέσει η κυβέρνηση» λέει σε όσους επέλεξαν την αποχή. «Πανηγύριζαν Σακελλαροπούλου, Σκέρτσος, Πατέλης. Γιατί πανηγύριζε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μήπως πήραμε την Κύπρο; Γίνατε ταλιμπάν του ΛΟΑΤΚΙσμού», τέντωνε και άλλο τις στραπατσαρισμένες «γαλάζιες» χορδές και το απολάμβανε φανερά γιατί γνωρίζει τη διάχυτη δυσφορία για την «πασοκοποίηση» της ΝΔ από τον Μητσοτάκη.

Το θέμα είναι ευαίσθητο και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης τούς πατάει τον κάλο. «Μιλάτε εσείς εναντίον μας!» κατακεραύνωσε τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο. «Εσείς δεν είστε ΝΔ, είστε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, επί έτη άνθρωπος του Σημίτη». «Δεν υπερασπίστηκε η παράταξη το νομοσχέδιο. Οι εκ μεταγραφής παίκτες υπερασπίζονται έναν νόμο που χτυπάει τον πυρήνα της παρατάξεως» πρόσθετε. Στη συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες ζήτησε ομολογία πίστεως από τον «κύριο Φλωρίδη τον Σημιτικό»: «Θα σηκωθείτε να πείτε ότι είστε ΝΔ; Πιστεύετε στη ΝΔ και τον Καραμανλή;». Οποιος μιλήσει με βουλευτές της ΝΔ εύκολα διαπιστώνει ότι τα περί απομάκρυνσης από τον Καραμανλισμό δεν είναι μακριά από τις μύχιες σκέψεις ορισμένων και από όσα ακούν στις κοπές πίτας των τοπικών οργανώσεων και σε άλλες κομματικές συγκεντρώσεις.

Από τους αγρότες στο Ευρωκοινοβούλιο

Κανένα θέμα της επικαιρότητας δεν αφήνει να πέσει κάτω ο Βελόπουλος. «Ο Πρωθυπουργός θα δει τους αγρότες και σε μια ώρα θα λύσει προβλήματα που δεν έλυσε σε πέντε χρόνια. Ούτε ο Χουντίνι!» έλεγε. Οταν δεν άνοιξε το πορτοφόλι, άλλαξε τροπάρι. «Ξύνει τον πάτο του βαρελιού για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οταν είναι για εφοπλιστές, κολλητούς και φίλους ολιγάρχες, το βαρέλι είναι γεμάτο». Λύσεις, αποφάνθηκε, δεν μπορεί να δώσει «μια κυβέρνηση εξαρτημένη από κάθε καρτέλ. Θα ηττηθείτε οικτρά στις ευρωεκλογές» πρόβλεψε για τη ΝΔ, αλλά και για «τα δεκανίκια» της, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ, με το εξίσου αμαρτωλό κυβερνητικό παρελθόν και το ολισθηρό παρόν, αφού στήριξαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου που, όπως διατείνεται, αναγνωρίζει την Τουρκική Ενωση Ξάνθης και μιλάει για ανοιχτά σύνορα και μειονότητες. «Να μας κοπεί το χέρι αν το ψηφίζαμε. Να μειωθούν τα κονδύλια και να τιμωρήσουμε τους Ελληνες για εγκλήματα της ΝΔ;» εξανίσταται.

«Για ποια Δικαιοσύνη μιλάμε;» συνεχίζει να πυροβολεί, «Για τη διορισμένη; Για αυτή που μόλις βγήκε το ψήφισμα συνεκλήθη αυτομάτως ο Αρειος Πάγος για να απαντήσει;». «Κάτι ύποπτο συμβαίνει με το νομοσχέδιο», διέγνωσε, «είναι πλυντήριο για τη διαφθορά της ΝΔ», αφήνοντας τεχνηέντως την υποψία να αιωρείται, αφού δεν αναφέρθηκε σε κάτι επιλήψιμο.

Ρητορείες για «ρατσισμό κατά των Ελλήνων»

Η κυβέρνηση, κατά τον Βελόπουλο, έκανε την υγεία «χασαποταβέρνα με τιμοκατάλογο» για τους Ελληνες, αλλά παραμένει «δωρεάν για τους λαθρομετανάστες. Δεν είναι αυτό ρατσισμός κατά των Ελλήνων και ελληνοφοβία;». Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ευνοεί όσους έχουν λεφτά, δημιουργεί ταξικούς διαχωρισμούς και επιπλέον δεν απαγορεύει την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου. Η Ελληνική Λύση, ο ίδιος δηλαδή, τα έχει πει όλα πριν από τους άλλους. Παράδειγμα ο Μητσοτάκης που πήγε τώρα στην Ινδία μολονότι εκείνος τον παρακινούσε από 2019, επειδή «η Ινδία είναι εχθρός του Πακιστάν που είναι φίλος της Τουρκίας». «Αυτή είναι γεωπολιτική! Αυτά τα γνωρίζει καλά η Ελληνική Λύση!» δηλώνει αυτάρεσκα. Και γιατί όχι; Αν καταγράψει διψήφιο στις κάλπες μικρή σημασία θα έχουν οι αναλύσεις περί χαλαρής ψήφου. Εκείνος θα περιφέρει το λαϊκό έρεισμά του και θα αρμέγει την απόγνωση και τον θυμό που δεν καταφέρνουν να κατευνάσουν οι άλλοι εξαργυρώνοντάς τον όπου, όπως και για όσο μπορεί. Ολα με το αζημίωτο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό