16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κορωνοϊός: Η καμπύλη στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, επικαλέστηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να μιλήσει για «επιτυχία του ελληνικού σχεδίου».

Σύμφωνα με τα σχετικά διαγράμματα που παρουσίασε, στο διάστημα από 26 Φεβρουαρίου έως και χθες, 22 Απριλίου, στην Ελλάδα (πληθυσμός 10,8 εκατ. κάτοικοι) καταγράφηκαν συνολικά  2.408 κρούσματα του νέου κορωνοϊου, την ώρα που η Πορτογαλία (των 10,3 εκατ. κατοίκων) μέτρησε 21.982, το Βέλγιο (των 11,04 εκατ. κατοίκων) είχε 41.889 και η Ολλανδία (των 17,18 εκατ. κατοίκων) 34.842 κρούσματα.

Και σε επίπεδο θυμάτων, την περίοδο 6 Μαρτίου-22 Απριλίου, η Ελλάδα είχε 121 νεκρούς, η Πορτογαλία 785, η Ολλανδία 4.054 και το Βέλγιο 6.262 απώλειες.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτά τα διαγράμματα, «αυτή η εικόνα, δεν είναι για να μπει στο αρχείο. Ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα:

– Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα.

– Για να μην καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.

– Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε – ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες – δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

– Για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.

Και όλα αυτά, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη. Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια “γυάλα”, κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: Την πανδημία του κορωνοϊού. Επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

– Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας.

– Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

– Αποφεύγουμε τις χειραψίες.

– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό