18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κλωνοποιημένος πίθηκος επιβίωσε για πρώτη φορά μέχρι την ενηλικίωση του

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας κλωνοποιημένος πίθηκος, ηλικίας τριών ετών, είναι ο πρώτος που κατάφερε να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση του. Ο Retro, όπως έχει ονομαστεί ο πίθηκος, κλωνοποιήθηκε από επιστήμονες της κορυφαίας ακαδημίας επιστημών της Κίνας. Η επιτυχής κλωνοποίηση αυτού του πιθήκου Rhesus, καθώς και η ικανότητά του να επιβιώνει μέχρι την ενηλικίωση, θα μπορούσε να βοηθήσει να προωθηθούν περαιτέρω οι μελλοντικές προσπάθειες κλωνοποίησης.

Οι επιστήμονες κλωνοποίησαν για πρώτη φορά τον Retro πριν από τρία χρόνια και άρχισαν να γράφουν για τα ευρήματά τους όταν έφτασε σε ηλικία περίπου δύο ετών. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι ο Retro γεννήθηκε με επιτυχία μόνο αφού πρόσθεσαν ένα επιπλέον βήμα στη συμβατική μέθοδο κλωνοποίησης. Και, αν μπορέσουν να κλωνοποιήσουν ξανά τον Retro και να δημιουργήσουν περισσότερους πανομοιότυπους κλώνους, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να καταστεί η μελέτη της κλωνοποίησης πολύ πιο εύκολη.

Διαβάστε επίσης

Επιπλέον, η χρήση κλωνοποιημένων πιθήκων όπως ο Retro θα μπορούσε να επιτρέψει την καλύτερη μελέτη των ασθενειών και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για γενετικές διαφορές που παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα, εξήγησε η ομάδα στην εφημερίδα South China Morning Post. Ο Retro είναι, μάλιστα, μόλις το δεύτερο είδος πρωτεύοντος που κλωνοποιήθηκε ποτέ με επιτυχία. Είναι ο πρώτος του είδους του και έχει αντέξει μέχρι στιγμής στο χρόνο.

Οι πίθηκοι Rhesus, όπως ο Retro, έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στη μελέτη των ανθρώπινων λοιμώξεων και των ανοσολογικών αντιδράσεων, επειδή μοιράζονται μια πολύ παρόμοια γενετική σύνθεση με τους ανθρώπους. Ωστόσο, όπως και οι άνθρωποι, αυτοί οι πίθηκοι μπορεί να έχουν διαφορετικά γονίδια, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διάφορες ασθένειες.

Ως εκ τούτου, η πιο σταθερή πρόσβαση σε κλωνοποιημένους πιθήκους όπως ο Retro θα μπορούσε να εξαλείψει τις ανησυχίες σχετικά με το πώς τα διάφορα γονίδια μπορεί να αλληλεπιδρούν με διάφορες ασθένειες, επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές να ελέγχουν καλύτερα την ιατρική έρευνα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι αυτό το είδος επιτευγμάτων θα μπορούσε να ανοίξει και για την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

Υπάρχουν, προφανώς, διάφορες ανησυχίες και ηθικά ερωτήματα σχετικά με την κλωνοποίηση ανθρώπων. Αλλά, με τους ερευνητές να βλέπουν μια τόσο μεγάλη επιτυχία με τον Retro και την κλωνοποίηση πιθήκων, θεωρείται απίθανο να μην εξεταστεί το ενδεχόμενο της ανθρώπινης κλωνοποίησης.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό