24.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι μολυνθούν με Όμικρον; Τα συμπτώματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι επιστήμονες προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν το μυστήριο του φαινομένου Long Co , των μακροχρόνιων δηλαδή επιπτώσεων από την μόλυνση με τον ιό, που κάνει την εμφάνισή του πολλές εβδομάδες έπειτα από νόσηση.

 Μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα. Ή ίσως   λανθάνοντες ιοί στο σώμα έχουν επανενεργοποιηθεί  σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Μάλιστα, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις Long Co λόγω της  Όμικρον, αν και είναι πολύ νωρίς να το πει κάποιος με βεβαιότητα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου 90 ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της αρχικής λοίμωξης και περιλαμβάνουν κόπωση, εγκεφαλική ομίχλη, δύσπνοια, άγχος και άλλα προβλήματα. 

Η επίμονη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν έχει κάποιος νοσηλευτεί, ωστόσο έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από μια ήπια λοίμωξη, δήλωσε η Maria Van Kerkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερο από το ένα τρίτο όσων νοσηλευτηκαν θα αναπτύξουν κάποια συμπτώματα μακράς COVID. Η Van Kerkhove είπε επίσης ότι δεν έχει δει καμία έρευνα που να δείχνει ότι αυτό το ποσοστό θα αλλάξει μετά από νόσηση με Όμικρον.

Πάντως, η Δρ Linda Geng από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η οποία διευθύνει μια από τις πολλές κλινικές που ειδικεύονται στη μακρά COVID-19, είπε ότι αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, είναι πιθανό ένα νέο κύμα ασθενών λόγω της παραλλαγής

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ προσεκτικοί και προετοιμασμένοι», είπε

 Οι επιστήμονες εξετάζουν πάντως εάν τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι μέρος της απάντησης. 

naftemporiki με πληροφορίες από AP

Ομάδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ μελετά την πιθανότητα ο εμβολιασμός να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID.

 Και δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από τη νόσο COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μακροχρόνιας ασθένειας ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό