15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κινδυνεύουν οι σοδειές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εμίλια-Ρομάνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι θανατηφόρες πλημμύρες στη βόρεια Ιταλία θα καταστρέψουν την παραγωγή φρούτων σε μια από τις πιο εύφορες γεωργικές περιοχές της χώρας, δήλωσε η αγροτική ομοσπονδία Coldiretti.

Οι πλημμύρες σκότωσαν 14 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην Εμίλια-Ρομάνια, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν το ξέσπασμα περισσότερων από 20 ποταμών, στέλνοντας το νερό καταιγιστικά μέσα στις πόλεις και βυθίζοντας χιλιάδες στρέμματα ιδιαίτερα εύφορης γεωργικής γης.

Η Coldiretti δήλωσε ότι η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αχλαδιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων στην Ιταλία και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κερασιών και ακτινιδίων. Συνολικά, αντιστοιχούσε στο ένα τρίτο της συνολικής συγκομιδής φρούτων της Ιταλίας.

«Είμαστε γονατισμένοι», δήλωσε στο Reuters ο Sergio Tardani, εκπρόσωπος της Coldiretti στην περιοχή. Εκτίμησε ότι οι ζημιές θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,65 δισεκατομμύρια δολάρια).

Εκπρόσωπος της Coldiretti δήλωσε ότι τα νερά της πλημμύρας θα μπορούσαν να σαπίσουν τις ρίζες σχεδόν 15 εκατομμυρίων οπωροφόρων δέντρων, σκοτώνοντάς τα. Η πλημμύρα κατέστρεψε επίσης τουλάχιστον 400 εκατομμύρια κιλά (400.000 τόνους) σιταριού, δήλωσε η Coldiretti. Χιλιάδες ζώα έχουν επίσης πεθάνει στην περιοχή, η οποία συνήθως φιλοξενεί περίπου 250.000 βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες. Συνολικά, περίπου 5.000 αγροκτήματα επλήγησαν από τις καταιγίδες.

Αύριο η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για μέτρα έκτακτης ανάγκης

Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση μιας πρώτης δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης για την περιοχή.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αρχικά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ (110 εκατομμύρια δολάρια) σε δαπάνες και φοροαπαλλαγές για την Εμίλια-Ρομάνια. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία μπορεί επίσης να ζητήσει μετρητά από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικές καταστροφές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό